REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Lietuvos Vyskupų Konferencija paskelbė, kad nuo kitos savaitės bus atnaujinamos mišios bažnyčiose. Nuo šiol jas stebėti bus galima bažnyčiose gyvai. Tačiau toks vyskupų sprendimas sulaukė daug aštrios ne tik visuomenės, bet ir specialistų kritikos. Vyskupų Konferencija savo priimtą sprendimą teigia dar svarstantys.

Antradienį Lietuvos Vyskupų Konferencija paskelbė, kad nuo kitos savaitės bus atnaujinamos mišios bažnyčiose. Nuo šiol jas stebėti bus galima bažnyčiose gyvai. Tačiau toks vyskupų sprendimas sulaukė daug aštrios ne tik visuomenės, bet ir specialistų kritikos. Vyskupų Konferencija savo priimtą sprendimą teigia dar svarstantys.

REKLAMA

Antradienį Lietuvos vyskupai paskelbė, kad nuo kito pirmadienio, sausio 11 d. atnaujina mišias bažnyčiose. Toks bažnyčios sprendimas sulaukė stipraus visuomenės pasipiktinimo, o kai kurie sveikatos priežiūros ekspertai ragina nuo mišių dar susilaikyti.

Lietuvos Vyskupų Konferencija po kritikos sprendžia, kaip elgtis toliau.

Prezidentūra skatina įvertinti rizikas

Trečiadienį surengtoje Prezidentūros spaudos konferencijoje savo pozicijas šiuo klausimu pateikė ir ekspertai, ir Prezidentūra.

Prezidento vyriausiasis patarėjas bei Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta sakė, kad Prezidentūra prieš keliaujant į mišias skatina žmones įvertinti rizikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad žmonės, einantys į tam tikras įstaigas, ar tai būtų bažnyčios, ar parduotuvės, pirma turi įvertinti riziką, asmeninę riziką ir priimti tikrai pamatuotą sprendimą“, – spaudos konferencijoje sakė S. Krėpšta.

REKLAMA

Prezidento patarėjo teigimu, Prezidentūra laikosi pozicijos, kad atnaujinti mišias bažnyčioms yra leidžiama pagal Vyriausybės nustatytus reikalavimus.

„Religinių apeigų tvarką nustato atskiras specialus punktas Vyriausybės galiojančiame karantino priemonių nutarime, jis numato rekomendaciją, kad mišios gali vykti nuotoliu  [būdu] arba taip, kaip jos, planuojama, vyks nuo kitos savaitės“, – sakė S. Krėpšta.

Prezidentūra pabrėžė, kad nusprendę dalyvauti mišiose žmonės turėtų laikytis visų saugumo reikalavimų.

Vyskupai sulaukė specialistų pastabų

Prezidentūros surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavęs sveikatos ekspertų tarybos narys profesorius Mindaugas Stankūnas sakė, kad Lietuvos vyskupų atstovai kreipėsi į jį ir konsultavosi dėl situacijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes turėjome pokalbį ir tikrai Lietuvos ganytojai labai rimtai žiūri į skaičius, į situaciją. Jie svarsto visus už ir prieš. Jiems nupasakojau rizikas, kad mums yra tam tikros labai svarbios minimalios iniciatyvos, minimalios pastangos. Gali pasakyti, kad buvo išklausyta, įsiklausyta“, – sakė M. Stankūnas.

Profesorius teigė nenorintis platesniais komentarais daryti įtakos vyskupų sprendimui, tačiau supažindino juos su savo nuomone.

„Pasakiau, kad šiuo metu asmeninė, kontempliatyvi malda būtų geresnis pasirinkimas, negu tos mišios. Suprantu, tikintiesiems svarbus dalykas, bet galbūt šiuo laikotarpiu, bent artimoj perspektyvoje galbūt asminis santykis, asmeninė malda būtų tinkamesnis pasiūlymas tikintiesiems“, – komentavo M. Stankūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo pokyčių vertėtų susilaikyti

Dar vienas sveikatos ekspertų tarybos narys, profesorius Kęstutis Petrikonis sakė, kad nors psichologinei žmonių būklei mišios ir yra reikalingos vis dėlto reikėtų pasverti ir rizikas.

„Iš vienos pusės, galima suprasti tam tikrą bažnyčios vaidmenį šioje vietoje, bet vėlgi reikia suprasti rizikas, kad į bažnyčias ateina žmonės, kurie laidoja savo artimuosius. Vėlgi, tai yra dar didesnė rizika atnešti (virusą – aut. past.) į savo šeimas“, – kalbėjo K. Petrikonis.

Profesorius teigė, kad kol kas nuo pamaldų vertėtų susilaikyti.

„Tikrai reikia labai atsargiai į tai žiūrėti. Mano konkreti rekomendacija būtų šitam mėnesiui nevykdyti šitų pokyčių“, – sakė K. Petrikonis.

REKLAMA

SAM prašo saugotis

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys taip pat skatina gyventojus įsivertinti rizikas ir, jei nėra būtina, mišiose nedalyvauti.

„Ministras kviečia visus atkreipti dėmesį, kad ypač yra svarbu saugumas ir sveikata, esant tokiai sudėtingai situacijai, ir pirmiausia kviečia įsivertinti rizikas ir būtinybę dalyvauti mišiose“, – anksčiau trečiadienį BNS sakė ministro atstovė Aistė Šuksta.

BNS duomenimis, ministerija nuo komentarų apie vyskupų sprendimą atnaujinti pamaldas susilaiko, tik pabrėžia, kad kovą su koronavirusu laimėti galima visiems susitelkus.

„Ministras iš tikrųjų laikosi tokios pozicijos, kad mes gyvename tokiu laikotarpiu, kuris išvargino ir šioje kovoje su koronavirusu galime laimėti tik visi susitelkę“, – sakė ministro atstovė.

REKLAMA

Svarsto sprendimą

Lietuvos vyskupai priėmė sprendimą nuo sausio 11-osios atnaujinti viešas pamaldas su žmonėmis.

Tiesa, būtų laikomasi tam tikrų ribojimų – mišių dalyviai į bažnyčią būtų įleidžiami su kaukėmis, bažnyčiose būtų laikomasi 10 kv. metrų ploto vienam žmogui ir būtų išlaikomas dviejų metrų atstumas tarp asmenų ar jų grupių, kurias sudaro ne daugiau nei penki asmenys arba šeimos nariai.

Portalas tv3.lt susisiekė su keliomis Lietuvos vyskupijų kurijomis, tačiau nuo komentarų dauguma susilaiko ir laukia Lietuvos Vyskupų sprendimo. Pašnekovų teigimu, šiuo metu vyksta vyskupų posėdis, kuriame sprendžiama, ką daryti toliau.

Su Lietuvos Vyskupų Konferencija kol kas susisiekti nepavyko.

Statistikos departamento duomenimis, per praėjusią parą patvirtinti 2717 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai, mirė 27 asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų