REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aiškėja Kelmės rajone esančios sodybos rūsyje įkalinto 9 metų berniuko istorijos detalės. Teigiama, kad tokią neįprastą bausmę mažamečiui paskyrė jo tėvas, kai sužinojo apie nederamą vaiko elgesį mokykloje.

Aiškėja Kelmės rajone esančios sodybos rūsyje įkalinto 9 metų berniuko istorijos detalės. Teigiama, kad tokią neįprastą bausmę mažamečiui paskyrė jo tėvas, kai sužinojo apie nederamą vaiko elgesį mokykloje.

REKLAMA

Mažametis švietimo įstaigoje plūdosi necenzūriniais žodžiais. Vaiko keiksmažodžiai buvo skirti jį nuraminti bandžiusiai kito mokinio mamai. Apie vaiko elgesį informacija buvo perduota mažamečio tėvams.

Plačiau apie susiklosčiusią nemalonią situaciją papasakojo mažamečio tėvas, kuris per pokalbį su TV3 prisipažino pasikarščiavęs, tačiau tuo pačiu išsakė poziciją, kad vien žodžiais susikalbėti su 9-mečiu pasidarė nebeįmanoma.

Sunku susitvarkyti

„Grįžau iš darbo ir sužinojau, kad mokytojai per socialinį tinklą „Facebook“ atsiuntė žinutę, jog vaikas ant palangių šokinėjo. Tuo metu kito vaiko mama jį norėjo nuraminti, o jis ją išvadino necenzūriniais žodžiais. Nežinau net kokiais.

REKLAMA
REKLAMA

Pasikarščiavau iš tikrųjų (uždarydamas vaiką į rūsį – aut. past.). Šneku su vaiku, bendrauju, žvejoti vežuosi, aš jo neskriaudžiu ir nemušu. O dabar pasikarščiavau ir gavosi taip, kaip gavosi. Dabar yra problemų šiokių tokių. Spręsime, žiūrėsime“, – pokalbį pradėjo berniuko tėvas Artūras.

REKLAMA

Vyras pripažįsta, kad sūnus yra labai išdykęs: „Jis lanko trečią klasę. Mokslai šiemet suprastėjo. Dar pirmoje ir antroje klasėje jis mokėsi geriau. Šiaip mokytojai be reikalo neskambina tėvams. Tik kai visiškai nesusitvarko su vaiku.

Sūnui yra nustatytas elgesio sutrikimas. Ir seniūnijoje apie tai žinoma. Liepia šnekėtis. Bandome, bet ne visada pavyksta. Ir tada aš jam sakiau, kad uždarysiu (į rūsį – aut. past.), jog šiek tiek suprastum, kad taip elgtis nedera.

Nemušiau aš jo. Apskritai nemušu vaikų, netoleruoju smurto. Dabar pagal įstatymus nieko negali daryti, o vaikai gali daryti ką tik nori. Negali net šaukti, nes čia jau bus psichologinis smurtas. Tai kaip su jais šnekėti?“

REKLAMA
REKLAMA

Tėvas pasakoja, kad 9-metis buvo pradėjęs iš jų pinigus vogti. Dabar vaikas perduotas močiutei, pas kurią anksčiau jau gyveno apie pusmetį. Vis dėlto, ir jai susitvarkyti su vaiku sekėsi sunkiai, todėl sūnus grįžo pas tėvą.

Pokalbio pabaigoje Artūras pridūrė, kad tegul jų šeimą tikrina tiek policija, tiek vaiko teisės: „Tikrai nematau problemos patikrinimuose. Su mažiukais (dviem jaunesniais vaikais – aut. past.) viskas tvarkoje.“

Smerkia tėvo poelgį

Kaimynai TV3 žurnalistui teigė, kad šeima nėra girtaujanti. Tačiau tėvo poelgį jie pasmerkė. Plačiau apie šią šeimą pasisakė Pakražančio seniūnas Alfonsas Sakalauskas:

„Dar kartą kartoju, trūksta socialinių įgūdžių šeimos auklėjime. Tas vaikas yra aktyvus, super aktyvus ir ten yra problemų su tuo pačiu vaiku. Bet tas auklėjimas, toks jis yra negalimas. Tokia yra tiesa, tokia tikrovė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikų teisių apsaugos specialistė Vaida Linikienė sakė, kad jei tėvai patys nesugeba rasti būdų, kaip auklėti vaiką, reikėtų pagalbos kreiptis į specialistus:

„Visų pirma tėvai su savo vaikais turėtų kalbėtis ir labai daug kalbėtis. Iš tikrųjų smurto negali naudoti, šaukti irgi negali. Jei tėvai patys nesugeba, negeba kalbėtis su vaiku, tai turėtų kreiptis į specialistus, į vaiko teisių apsaugos skyrių.“

Specialistai patars, kaip elgtis su kiekvieno amžiaus tarpsnio vaiku. O šioje sodyboje gyvenanti šeima anksčiau su vaikų teisių apsauga neturėjo reikalų, bet nuo šiol jai bus teikiamos socialinės paslaugos, į namus atvyks vaikų psichologai ir bendraus tiek su tėvais, tiek su vaikais.

REKLAMA

Pranešė svetimas asmuo

Šį tyrimą atlieka Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) pareigūnai. Aiškėja, kad šeima gyvena Grinių kaime esančioje sodyboje. Joje porai su 3 vaikams leido įsikurti sodybos savininkas.

Būtent jis spalio 2-ąją ir paskambino policijos pareigūnams, nes atvykęs į sodybą išgirdo šaukiantį vaiką. Atvykę pareigūnai nustatė, kad mažametis buvo laikomas rūsyje. Namuose buvo ne tik vaiko tėvas, bet ir jo sugyventinė (moteris nėra 9-mečio motina – aut. past.).

Moteris buvo blaivi, o berniuko tėvui nustatytas 0,13 prom. girtumas. Policijos pareigūnai ikiteisminio tyrimo iškart nepradėjo, kurį laiką buvo renkama informacija. Vis dėlto, pasitvirtinus aplinkybėms, kad vaikas per prievartą buvo uždarytas rūsyje, nuspręsta tyrimą pradėti.

REKLAMA

Kol aiškinamasi įvykio aplinkybės, mažametis perduotas močiutės priežiūrai. Kiti vaikai, kol kas nuo šeimos nėra atskirti.

Telšių AVPK Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Greta Frajerytė naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kad, remiantis berniuko tėvo pasakojimu, vaikas rūsyje daugiausia praleido 10-15 minučių:

„Įvykio aplinkybės dar yra tikslinamos. Kiek galima remtis tėvo žodžiais, vaikas rūsyje praleido kelias minutes. Kaip supratome, uždarymas į rūsį buvo bausmė mažamečiui, nes jis kažką mokykloje išplūdo necenzūriniais žodžiais.

Namuose dar yra du vaikai bei vyro sugyventinė. Norisi pabrėžti, kad smurto žymių ant vaiko kūno užfiksuota nebuvo. Medikų pagalbos mažamečiui taip pat neprireikė. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo tėvų teisėmis ar pareigomis.“

Už tai asmuo gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų