REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po COVID-19 protrūkio Raseinių rajono savivaldybė imasi griežtesnių ribojimų, tačiau lokalaus karantino skelbti nesiryžtama. Visgi pats meras Andrius Bautronis teigia, kad tokia priemonė padėtų viruso plitimą kontroliuoti geriau. 

Skaityk lengvai

Po COVID-19 protrūkio Raseinių rajono savivaldybė imasi griežtesnių ribojimų, tačiau lokalaus karantino skelbti nesiryžtama. Visgi pats meras Andrius Bautronis teigia, kad tokia priemonė padėtų viruso plitimą kontroliuoti geriau. 

REKLAMA
Skaityk lengvai

Meras konstatavo, kad virusas rajone plačiai išplito, tačiau lokalus karantinas dar nėra skelbiamas, nors jis asmeniškai tokią idėją palaikytų.

„Situaciją turime, kokią turime, ir ji nėra pavydėtina dėl mūsų rajone esančio Covid‘o išplitimo. Jau nuo trečiadienio veikiantis mobilus punktas atveria skaičius dėl Covid‘o plitimo", – spaudos konferencijos metu kalbėjo jis.

Anksčiau šiandien jis portalui teigė, kad virš 50 procentų mobiliuosiuose punktuose paimamų tepinėlių yra teigiami. 

REKLAMA
REKLAMA

Kviečiame žiūrėti tiesioginės transliacijos įrašą:

A. Bautronis priminė, kad nuo šiandien intensyvinami tyrimai ir šiandien nuspręsta, kad mobiliajame punkte bus priimami visi rajono gyventojai, besiregistruojantys 1808 numeriu. 

REKLAMA

Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdžio metu buvo priimti ir kiti sprendimai rajono įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms, vieni jie yra privalomo, kiti – rekomendacinio pobūdžio.

Nors detalizuoti jų savivaldybės atstovai aiškiai nesugebėjo, buvo tikinama, kad nauji priimti veiksmai leis stabdyti viruso plitimą.

Be kita ko, buvo nuspręsta, kad reikės viešose vietose visur dėvėti kaukes. Rekomenduojamas nuotolinis darbas, ugdymas visose grandyse taip pat pereina tik į nuotolinį. Taip pat rekomenduojama nukelti visas asmenines šventes ir renginius.

REKLAMA
REKLAMA

Įvestos rekomendacijos dėl būriavimosi daugiau nei trijų asmenų, jei jie nėra šeimos nariai. Aktyviau bus stebimi asmenys, esantys saviizoliacijoje.

Paklaustas, kodėl dalis nurodymų yra tik rekomendacinio poveikio, meras paaiškino, kad jų, kaip savivaldybės, sprendimai yra apriboti. 

„Savivaldybė negali imperatyviai įpareigoti verslo ir kitų ne savivaldybei priklausančių subjektų vykdyti tam tikrus reikalavimus kaip buvo karantino metu, kai buvo vykdomi Vyriausybės nutarimai“, – sakė A. Bautronis.

Savo ruožtu administracijos vadovas Edmundas Jonyla tikino, kad kaukės tikrai bus privalomos, o ne rekomenduojamos, kaip buvo skelbta anksčiau:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaukes turės dėvėti privalomai. Matyt, bus sudėtinga kontrolė. Numatysime, kaip atsilieps į mūsų kvietimą dėl kontrolės, nes planuojame kviesti į pagalbą savanorius. Tai bus pagalba ne tik kontroliuoti tuos asmenis, kurie turėtų izoliuotis, bet pasižiūrėtų situacija, kokia ji yra pačiame mieste.“

Kodėl neatšaukė renginių?

Paklaustas, kodėl nepaisant blogėjančios padėties rajone nebuvo atšaukti savaitgalio renginiai, kur dalyvavo ir aukščiausi šalies pareigūnai, A. Bautronis teisinosi, kad tokie buvo Ekstremaliųjų situacijų komisijos praėjusio penktadienio sprendimai.

Jis pabrėžė, kad situacija vertinama kiekvieną dieną, bendraujama su gydymo įstaigų vadovais. Dabar ji vėl bus vertinama pirmadienį. Bent tada yra numatytas ekstremalių situacijų komisijos posėdis, tačiau, mero teigimu, prireikus jis gali būti kviečiamas ir rytoj.

REKLAMA

„Mes esame pasiruošę priimti ministerijos ar Vyriausybės nutarimą dėl lokalaus karantino paskelbimo, bet tai turėtų būti Vyriausybės ar Valstybės operacijų vadovo sprendimas“, – pabrėžė Raseinių rajono meras.

Paprašytas patikslinti, ar jis pats pritartų, kad jau reikia lokalaus karantino, patvirtino, kad taip. Tačiau pridūrė, kad ekstremalių situacijų komisijos posėdyje jis neturi balsavimo teisės ir laikosi kitokios pozicijos ne ši.

„Komisija priėmė tokį sprendimą“, – sakė jis, atsakymas į klausimą, kodėl dar nepriimtas sprendimas dėl lokalaus karantino. 

Jo teigimu, karantinas būtų ne blogybė, o gerybė, tad reikia, kad jis būtų įvestas kaip įmanoma greičiau.

REKLAMA

„Ekstremalių situacijų komisija atsižvelgė į visus pateiktas rekomendacijas, kas turėtų atsirasti rajone“, – sakė A. Bautronis.

Raseinių rajonas „kompaktiškas“

Kaip anksčiau teigė E. Jonyla, šiuo metu rajone yra apie 200 žmonių, kuriems diagnozuotas koronavirusas, įskaitant jį patį ir rajono merą. Vien penktadienio ryto duomenimis, registruotas 51 naujas atvejis iš 95 atliktų tyrimų.

Kaip spaudos konferencijos metu informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Raseinių skriaus vedėja Jovita Endrikė, šiandien Raseinių rajono savivaldybėje yra užregistruotų 30 COVID-19 ligos atvejų.

„Blinstrubiškių socialinės globos namuose per vakar patvirtinti nauji 8 atvejai, iš jų penki – pacientams ir trims darbuotojams. Bet situacija kiekvieną minutę gali kisti, nes atliekami tyrimai ir gaunami nauji rezultatai“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso sergančiųjų koronavirusu skaičius rajone išaugo iki 208.

Neslūgstant protrūkiui Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) Raseinių rajono Ekstremaliųjų situacijų komisijai siūlė imtis papildomų priemonių, kad kelias infekcijai toliau plisti būtų užkirstas.

NVSC vertinimu, situacijai spręsti reikalingi sprendimai, kurie leistų laikinai svariai sumažinti socialinius kontaktus. Raseinių rajonas yra „kompaktiškas“ ta prasme, kad yra kelios didelės parduotuvės, kur lankosi tie patys žmonės, rajone veikia kelios didelės įmonės, tad žmonių bendravimas, srautų maišymasis itin aktyvus.

Užsikrėtė meras, administracijos vadovas

Portalas tv3.lt primena, kad penktadienio rytą pranešta, kad COVID-19 užsikrėtė ir pats meras A. Bautronis ir administracijos direktorius Edmundas Jonyla.

REKLAMA

Meras, ryte sužinojęs, kad jo testas teigiamas, teigia buvęs labai nustebintas. Jis teigė jokių simptomų nejaučiantis ir izoliuosis kartu su žmona, kuri taip pat atliks COVID-19 testą, namuose. Šiuo metu didžioji dalis iš maždaug 100 savivaldybės administracijos darbuotojų dirba nuotoliniu būdu, apie 15 darbuotojų yra izoliavęsi dėl artimų kontaktų, įskaitant ir merą.

Pasak mero, didžiausia problema, kuri trukdo stabdyto koronaviruso plitimą – tai visuomenė, kuri eina prieš visus sprendimus.

„Didžiausia problema dėl visuomenės. Tą pastebi ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Visuomenė eina prieš – prieš kaukes, prieš saviizoliaciją, prieš kontaktų mažinimą ir socialinius atstumus. Čia didžiausia problema, kad tarp žmonių labai didžiulė neigiamybė“, – tv3.lt sako meras.

REKLAMA

Pasak mero, visuomenė atsipalaidavo ir virusas išplito. Viskas prasidėjo nuo šeimos šventės, tuomet virusas staigiai išplito į įstaigas ir organizacijas.

Šalia mero Kryžkalnyje – Skvernelis, Nausėdos bei V. Landsbergis

Raseinių rajono meras A. Bautronis sekmadienį dalyvavo memorialo Lietuvos partizanams Kryžkalnyje atidengimo ceremonijoje. Penktadienį jis sužinojo, kad serga koronavirusu.

Iškilmingame renginyje Kryžkalnyje meras buvo šalia aukščiausių šalies vadovų: premjero Sauliaus Skvernelio, prezidento Gitano Nausėdos ir pirmosios ponios, Vytauto Landsbergio.

Renginyje dalyvavo nemažai ir vyresnio amžiaus žmonių, kurie priskiriami rizikos grupei.

Administracijos direktorius E. Jonyla įtaria, kad užkratas savivaldybėje galėjo paplisti nuo vienos darbuotojos, kai praėjusią savaitę, ketvirtadienį, rengiantis atidengti memorialą partizanams Kryžkalnyje, jis ir kiti darbuotojai vyko vienu automobiliu.

Po kontakto su Raseinių meru G. Nausėdai ir jo žmonai, S. Skverneliui bus atliktas COVID-19 testas. Savo ruožtu Raseinių meras tikino, kad artimai su šiais asmenimis nebendravo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų