REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdžia vėl nusitaikė į barų, kavinių, restoranų darbo laiką – pasilinksminimo vietos dirbs trumpiau. Anot ministro Aurelijaus Verygos, toliau griežtinti taisykles verčia augantis sergamumas COVID-19. Sveikatos apsaugos ministras piktinasi, kad žmonės per daug atsipalaidavo, nesisaugo, nedėvi kaukių, dėl to esą valstybė iš lėto vėl priversta grįžti prie griežto režimo.

Valdžia vėl nusitaikė į barų, kavinių, restoranų darbo laiką – pasilinksminimo vietos dirbs trumpiau. Anot ministro Aurelijaus Verygos, toliau griežtinti taisykles verčia augantis sergamumas COVID-19. Sveikatos apsaugos ministras piktinasi, kad žmonės per daug atsipalaidavo, nesisaugo, nedėvi kaukių, dėl to esą valstybė iš lėto vėl priversta grįžti prie griežto režimo.

REKLAMA

Kaip vertinti spartų užsikrėtusiųjų skaičiaus augimą, kalbame su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktore Rolanda Lingiene.

Laba diena. Ponia Lingiene, vakar buvo nustatytas 41 koronos atvejis, šiandien 38, tai kas čia darosi? Ar čia jau kyla antroji banga, ar grįžtam prie tos pirmosios bangos didžiausių skaičių?

Iš tikrųjų, taip, grįžtam prie pirmosios bangos didžiausių skaičių – prie balandžio–kovo mėnesio registruotų atvejų skaičiaus. Tai nėra antroji banga, nes Lietuvoje nebuvo dviejų inkubacinių periodų laikotarpyje, kad nebūtų registruoti atvejai, tuomet tik laikoma, kad situacija suvaldyta. 

REKLAMA
REKLAMA

Taip kad tai yra pirmoji banga, bet šiuo metu stebimas iš tikrųjų, na, didžiulis jos pikas. Per penktadienį ir sekmadienį imtinai yra patvirtinti 109 Covid ligos atvejai. 

REKLAMA

Dabar mes matome, kad, tarkim, per praeitą parą 28 atvejai registruoti Vilniuje. Tai kas čia yra – ar tai kažkoks vienas židinys, ar pora židinių, ar tai reiškia, kad mes galim bet kur užsikrėsti Covid?

Iš tikrųjų, paanalizavus šiuos atvejus, akivaizdžiai matosi, kad šiuo metu virusas plinta įvairiose įmonėse, organizacijose, tai reiškia – darbo vietose. Na ir turime nemažai grįžusių iš įvairių švenčių ir festivalių, ir, be abejo, šeimose plitimas irgi vyksta.

O tarkim dabar – mes irgi girdim, kad nemažai visgi užsikrečiama baruose. Ką daryti, galbūt imtis kažkokių papildomų priemonių?

REKLAMA
REKLAMA

Taip, iš tiesų. Na, norėtųsi paprašyti žmonių ir tuo pačiu barų administracijos, kad vis tiktai būtų sužiūrėta, kad būtų laikomasi minimalių saugumo reikalavimų, nes šiuo metu leidžiame gana demokratiškai elgtis baruose, bet vis tiktai su ta demokratija, kaip ir laisve, reikia mokėti elgtis. 

Šį savaitgalį Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pareigūnai, matyt, ir su jūsų centro pareigūnais, ėjo ir tikrino, kas ten ir kaip darosi – ar laikomasi taisyklių, ar nesilaikoma. Tai kokie rezultatai, ką specialistai nustatė?

Buvo tikrinami dviejų rūšių, tai yra renginių organizavimo vietos. Įvairūs renginiai ir barai, restoranai, naktiniai klubai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai, kalbant apie pastaruosius, buvo tikrinama kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojais (VMVT), Nacionalinės visuomenės sveikato centro (NVSC), policijos pareigūnais.

Pagrindiniai pastebėjimai būtų tokie, kad ne visada pateikiama barų, restoranų lankytojams informacija, kokių saugumo priemonių jie turi laikytis. Taip pat, kokių higienos priemonių turi laikytis.

Kolegos iš VMVT pastebėjo, kad ant stalų tebelaikomos cukrinės, druskinės, įvairios pipirinės, kur lankytojai gali naudotis pakartotinai, ne visur yra vienkartinio naudojimo staltiesės, o daugkartinio, kurių negalima dezinfekuoti. 

Taip pat, kas tikrai mums kelia didelį susirūpinimą, ne visada tinkamai stebima viešojo maitinimo įmonių sveikata. Be abejo, ir taip pat klientai ne visada, kada reikėjo, dėvėjo kaukes arba jas dėvėjo netinkamai. 

REKLAMA

Jeigu žmogus eina į kurią nors vietą pavalgyti, atrodo, kaip ir aišku: užsisakei, esi su kaukę, atnešė, nusiėmei, valgai ir taip toliau. O kaip tarkim baruose?

Pirmiausia, rekomendacija būtų neužsibūti labai ilgai bare, kaip bebūtų. Jau turime pavyzdžių daugelyje pasaulio šalių ir miestų, paskutiniu metu ir Škotijoje viename mieste uždaryti barai ir restoranai, nes ten tikrai yra didelė rizika ir sudėtinga, kaip jūs teisingai sakote, nes pats procesas, na, vienu mauku neišgersi gėrimo.

Bet vis tiktai neužsibūti ten iki begalybės. Ir šiuo metu yra reglamentuojamas atstumas. Turi būti ne mažiau kaip 1 metras tarp baro lankytojų. Na ir aišku reikia įjungti sveiką protą, neužsibūti, laikytis atstumo ir vaikštant į tualetus, įėjus, laukiant savo gėrimo, arba laukiant sąskaitos, užsidėti tas priemones.

REKLAMA

Bet visgi ar tie barai yra tos „baisiausios“ vietos? Ar iš tiesų žmonės turėtų žinoti dar kažką, kur labiausiai turėtų saugotis? Nes skaičiai kyla kaip ant mielių.

Na, jie turi saugotis iš tikrųjų visur, kur susirenka daug žmonių ir kur sunku išlaikyti atstumą. Tai įvairūs festivaliai, turime vos ne kasdieną atvejų.

Bet, žiūrėkite, skaičius dar didesnis – leidžiama 600 žmonių atviroje vietoje. Tad ar tai neprasilenkia tada su logika? Kaip ir virusas plinta, bet mes dar liberaliau žiūrim į tuos visus reikalavimus.

Matot, visuomenėje yra didžiulis pasipriešinimas ribojimams. Tai vėlgi apeliuojama į sveiką protą ir į tai, kad žmonės bus atsakingi. Ir leista to skaičiaus neriboti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš manau, kad vis tiek epidemiologinė situacija stebima kiekvieną dieną. Ir jei ji blogės, aš neabejoju, kad, gavę epidemiologų siūlymus, sprendimų priėmėjai gali iš tikrųjų priimti kitus, griežtesnius sprendimus. 

Tai labai nesinorėtų, kad prie to mes prieitume, vis tiktai labai norisi žmonių supratimo ir neatsukime vieni kitiems nugaros iš tikrųjų, saugokime vieni kitus. 

Kaip jūs vertinate tai, kad skaičius auga, bet mes leidžiame įvažiuoti ir iš tų šalių, kuriose sergamumas yra pakankamai didelis? 

Pirmiausiai įleidžiami iš ekonominės Europos erdvės šalių gyventojai. Iš tikrųjų ir priemonės gana sugriežtintos, reikalaujama, kad jie atsivežtų ne senesnę kaip 72 val. atliktą neigiamą testą, ir šie žmonės privalo izoliuotis.

REKLAMA

Man atrodo, izoliacija yra pagrindinė priemonė, kaip bebūtų. 

Iš kitų, trečiųjų šalių, įvažiuoti negalima, išskyrus su specialiais leidimais, kuriuos gauti nėra taip lengva.

Kiek ketinama griežtinti reikalavimus, ką mes darysime artimiausiu metu?

Klausimas nėra man, bet taip, be abejo, Sveikatos apsaugos ministerijoje tiek su specialistais, tiek su ministru diskutuojame, mūsų nuomonė išklausoma kiekvieną dieną, tai šiandieną jau girdėjote ministro (Aurelijaus Verygos – red. past.) poziciją dėl barų laiko trumpinimo, nes pagrindas tam yra. 

Turime tikrai pavyzdžių, vienas iš paskutinių Kaune „Adform kiemelyje“. Tai atvejai registruojami kiekvieną dieną ir jų skaičius stipriai virš 50. Ir Vilniuje turėjome atvejų ir ne vieną, ir ne du.

REKLAMA

Tai ką pastebime? Kad, kaip jūs ir minėjote, tie barų lankytojai užsibūna ilgai ir išlaikyti atstumą taip pat tampa labai sudėtinga ir situacija nevaldoma, nes jokiu būdu negali pastatyti pareigūno prie kiekvieno baro ir reguliuoti lankytojų srautą. 

Ir praėjusią savaitę skaičiau, kaip Škotijos mieste Aberdyne yra uždaryti ne tik barai, bet ir restoranai iš viso. Graikija taip pat riboja labiausiai turistų lankomose vietose barų darbo laiką. Tai vis tik yra įrodyta, kad barai yra vienas iš tų tikrai didelės rizikos objektų. 

Mažėja šalių sąrašą, į kurias mes galime keliauti. Tai ar iš tiesų dar yra kažkokia viena kita saugi šalis, kur dar žmonės galėtų išvažiuoti paatostogauti? Ar geriau sėdėti namuose? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš Europos ekonominės bendrijos šalių, jeigu gerai atsimenu, 7 šalys dar nepatenka į šalių, kur tikrai yra labai nepalanki epidemiologinė situacija, paveiktų šalių sąrašą. Bet, nežiūrint to, vis tiktai labai reikėtų pagalvoti prieš keliaujant ir pagalvoti, ar negalime to atidėti.

Na, o jeigu ne, tai laikytis visų įmanomų priemonių. Ir, kas svarbiausia, pasidomėti, kokia toje šalyje situacija ir kokios ribojimo priemonės taikomos.

Tai labai siūlyčiau kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją, jeigu jau kelionės negalima atidėti, arba tų šalių konsulatus, kad nepatektume į labai nepatogią situaciją. 

Kai buvo pirmoji banga, pavasarinis mūsų karantinas ėjo į pabaigą, mes girdėjom tai, kad esą ta antroji banga, tikėtina, sugrįš kažkada rudenį. Tada, kai jau atšals, visi sueisime į patalpas ir taip toliau. Tačiau dabar nei atšalo, nei visi suėjo į patalpas ir vėl kilo tas skaičius. Tai kokias galima nusakyti priežastis, dėl ko visa tai vyksta?

REKLAMA

Na, tai akivaizdžiai labai matome, kad virusas nėra toks paveikus aukštai temperatūrai, kas anksčiau buvo ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) manoma, kad tai labai riboja. Tai, žinoma, jisai paveikus labai aukštai (temperatūrai – red. past.), bet negyvenam 60 laipsnių temperatūroje.

Tai temperatūra ir žmonių masinis bendravimas. Masinis bendravimas, atnaujinti socialiniai kontatai, kas žmogiškai visiškai yra suprantama, nes visi esame pasiilgę vieni kitų, kelionės prieš tai buvo, dabar kelionių mažėją, ženkliai mažėja įvežtinių atvejų skaičius.

Na ir darbovietės. Darbovietėse 66 proc. asmenų yra susirgę per rugpjūčio mėnesį nuo (asmenų – red. past.), jau turėjusių kontaktus.

REKLAMA

Dažniausiai užsikrečiama darbovietėse, viešuose renginiuose arba šeimose. Tai pačiu artimiausiu metu organizuosime nuotolinius mokymus darbovietėms įvariom, įstaigom, organizacijom, kad jos prisijungtų prie jų, nes fizisškai, ką mes darėme iki šiol, sukontaktuoti, nuvykti į jas darosi nebeįmanoma, nes vakar, kaip jūs ir minėjote apie tuos 28 atvejus, tai daugiau kaip 400 asmenų turėjo sąlytį.

Visą pokalbį kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų