REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
46
Abiturientai laikė anglų kalbos valstybinį egzaminą (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Po anglų kalbos valstybinio egzamino kalbinti abiturientai tikino, kad tikėjosi sunkesnių užduočių, o temos apie koronavirusą nenustebino. Po mokyklos baigimo jaunuoliai planuoja skirtingą ateitį – vieni likti gimtinėje, kiti studijuoti užsienyje, o treti po mokyklos svarsto pasiimti laisvus metus.

46

Po anglų kalbos valstybinio egzamino kalbinti abiturientai tikino, kad tikėjosi sunkesnių užduočių, o temos apie koronavirusą nenustebino. Po mokyklos baigimo jaunuoliai planuoja skirtingą ateitį – vieni likti gimtinėje, kiti studijuoti užsienyje, o treti po mokyklos svarsto pasiimti laisvus metus.

REKLAMA

Trečiadienį Lietuvos abiturientai savo jėgas išbandė laikydami anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą. Jį laikė beveik 19 tūkst. moksleivių.

Tikėjosi sunkesnio egzamino

Vaikų kūrybinės iniciatyvos fondo licėjaus „Forumas“ abiturientas Povilas tikino, kad egzaminas jam praėjo visai neblogai.

„Jei visi sako, kad čia egzaminai yra kažkas baisu ir labai sunku, tai iš tikro netiesa. Jei ateini pasiruošęs, skiri tam laiko, žinai, ko nori siekti, neturėtų būti jokių bėdų“, – naujienų portalui tv3.lt teigė vaikinas.

REKLAMA
REKLAMA

Povilas tikisi gerų rezultatų ir norėtų iš egzamino gauti 80 proc.

Po mokyklos vaikinas norėjo tapti kariuomenės savanoriu, tačiau sąrašai perpildyti. Artimiausi planai, kaip sako pats Povilas, kažkur įstoti, svarsto apie ekonomikos studijas ISM universitete.

REKLAMA

„Šiaip nežinau, reikia žiūrėti, kaip susiklostys gyvenimas“, – teigė jis.

Vilniaus Simono Daukanto gimnazijos abiturientė Eva teigė, kad daugelis moksleivių tikėjosi sunkesnio egzamino.

„Galimai jis buvo šiek tiek palengvintas dėl visų tų situacijų, kurios čia dabar vyko. Pagrindinės temos ir buvo apie koronavirusą. Kaip ir nieko tokio įspūdingo nebuvo. Užduotys buvo labai lengvos ir gal net buvo šiek tiek mažiau nei jų turėjo būti egzamine“, – kalbėjo Eva.

Mergina, kaip ir Povilas, tikisi iš egzamino gauti apie 80 proc.

„Dar tas kalbėjimas prisidėjo, kuris nebuvo ypatingai sunkus. Nors kalbėjimas tikrai buvo sunkesnis už rašymo dalį. Manau, kad visiems mums pasiseks su tuo egzaminu“, – vylėsi abiturientė.

REKLAMA
REKLAMA

Eva planuoja išvažiuoti iš Lietuvos ir studijuoti skulptūrą.

„Labai mėgstu, ilgai tuo užsiimu ir noriu daugiau apie tai sužinoti“, – pasakojo mergina.

Kita naujienų portalo tv3.lt sutikta Eva iš Simono Daukanto gimnazijos tikino, kad egzaminas nebuvo sunkus.

„Tikėjausi šiek tiek sunkesnio“, – tikino mergina.

Eva pasakojo, kad rašymo užduotys buvo susijusios su koronavirusu, apie tai abiturientai turėjo rašyti ir laišką, ir esė.

„Iš tikrųjų nesitikėjau, kad bus apie koronavirusą“, – teigė abiturientė.

Po mokyklos ji planuoja likti Lietuvoje ir studijuoti kriminologiją.

„Apie užsienį negalvojau, noriu likti Lietuvoje, niekur nenoriu išvažiuot“, – pasakojo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuoja metus nestudijuoti

Licėjaus „Forumas“ abiturientė Goda sakė, kad klausymo dalis buvo pakankamai lengva, tačiau streso jai sukėlė rašinys. Mergina planuoja likti Lietuvoje ir studijuoti slaugą, jei nepavyks įstoti, metus padirbėti ir bandyti kitąmet.

„Žinokite, nelabai [sunkus]. Kalbėjimo dalis gal labiau jaudino negu rašymas“, – naujienų portalui tv3.lt po egzamino pasakojo kiytas abiturientas Gabrielius.

Jis tikėjosi, kad egzamine gali būti temų susijusių su koronavirusu. Vaikinas pasakojo, kad rašymo dalyje reikėjo samprotauti apie nuotolinio mokymosi pliusus ir minusus.

„Gana paprasta tema. <...> Nenuvertinant savęs, norėčiau kokius 80 proc. surinkti. Bet aš dažnai save pervertinu, gaunu mažiau. 80 proc. būtų labai gerai“, – pasakojo Gabrielius.

REKLAMA

Po mokyklos jis planuoja pasiimti laisvus metus, padirbėti, su mergina išsinuomoti butą, patobulinti savo tapybos įgūdžius ir kitais metais stoti į Vilniaus dailės akademiją.

„Visai lengvas man, anglų gerai sekasi, tai neturėjau jokių problemų“, – po egzamino pasakojo abiturientė Gerta.

Mergina tikisi aukščiausių rezultatų.

„Šimtukas būtų gerai, tikiuosi nemažai gauti“, – teigė ji.

Gerta tikina, kad tikėjosi temų apie koronavirusą, pasak jos, tam ruošė ir mokytojai. Po studijų, kaip ir Gabrielius, mergina planuoja pasiimti laisvus metus ir išvažiuoti į Jungtinę Karalystę padirbėti, susiplanuoti tolimesnį gyvenimą.

REKLAMA

Po metų mergina planuoja Jungtinėje Karalystėje studijuoti psichologiją. Kodėl ne Lietuvoje?

„Mano vaikinas yra škotas, dėl to nusprendžiau ten studijuoti“, – paaiškina Gerta.

Svarbiausia informacija apie egzaminus

Valstybinių brandos egzaminų sesija prasidėjo birželio 22 d. ir truks iki liepos 21 d. Pakartotinė sesija vyks liepos 22-rugpjūčio 4 dienomis. 

Šiemet abitūros egzaminus šalyje laiko daugiau nei 26 tūkst. moksleivių. Iš viso kandidatų, išskaičiuojant buvusius mokinius ir eksternus, – 28 267. 

Dalį anglų kalbos egzamino abiturientai jau laikė – birželio 22 d. abiturientai buvo egzaminuojami kalbėjimo užduotyje.

Populiariausias egzaminas – anglų kalbos

Egzaminų pasirinkimai nesikeičia jau kelintus metus iš eilės. Daugiausiai laikys anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą – 18 653, matematikos valstybinį egzaminą – 15 965 kandidatai, istorijos valstybinį egzaminą – 8 462 kandidatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biologijos valstybinį egzaminą laikys 5 935, geografijos – 3 227, informacinių technologijų – 2 579, fizikos – 2 384. Mažiausiai rinkosi prancūzų kalbos valstybinį egzaminą – tik 27 kandidatai. 

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas yra privalomas, todėl jį laikys visi siekiantieji brandos atestato. Valstybinį brandos egzaminą pasirinko 17 268 kandidatai, o mokyklinį – 8 511 kandidatų.

Egzaminų pasirinkimai keitėsi

Iki 2020 m. gegužės 18 d. mokiniai atsisakė 5 701 egzamino (vienas mokinys galėjo atsisakyti ir kelių egzaminų), kuriuos buvo pasirinkę 2019 m. rudenį. Gegužę mokiniai iš 100 837  pernai rudenį pasirinktų egzaminų atsisakė laikyti 5 701 arba 5,6 proc. egzaminų. 

REKLAMA

Savo sprendimą laikyti matematikos egzaminą pakeitė 922 kandidatai. Istorijos valstybinio egzamino atsisakė 682 kandidatai. Anglų kalbos valstybinio egzamino – 539.

Egzaminai – be staigmenų, bet su didesniais saugumo reikalavimais

Brandos egzaminų sesijoje be pasikeitusių datų ir didesnių saugumo reikalavimų, netikėtumų neturėtų kilti. Mokyklų ir savivaldybių administracijų atstovai pagal Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) rekomendacijas planuoja kaip bus užtikrinamos tinkamos sąlygos egzaminų vykdymui.

NŠA kiekvieną savaitę vyksta reguliarūs susitikimai su savivaldybių atstovais, kuriuose aptariamos egzaminų vykdymo procedūros: kaip tinkamai parengti patalpas, kaip užtikrinti mokinių ir vykdytojų saugumą. Iš savivaldybių ir mokyklų administracijų atstovų gaunama grįžtamojo pobūdžio informacija leidžia tikėti, kad birželio 22 d. brandos egzaminų sesija ne tik prasidės, bet ir visos sesijos metu vyks sklandžiai. Šalies epidemiologinė situacija nuolat stebima,  tariamasi su sveikatos apsaugos specialistais.

REKLAMA

Nacionalinė švietimo agentūra kaip ir kasmet bendradarbiauja su Lietuvos kriminalinės policijos biuru dėl virtualios erdvės stebėjimo kad būtų užkardyti galimi apsimestinių ar netikrų brandos egzaminų užduočių platinimo virtualioje erdvėje atvejai.

Esminis pokytis – egzaminų sesijos prasidės vėliau ir joms keliami didesni saugos reikalavimai. Šiemet egzaminus mokiniai laikys 9 asmenų, o informacinių technologijų egzamine 6 asmenų grupėse. Pernai egzaminai buvo laikomi 14 asmenų grupėse.

Atmintinė abiturientui

Saugumas egzaminų metu bus užtikrinamas didesniais atstumais tarp kandidatų, mažesnėmis egzaminus laikančiųjų grupėmis ir būtinomis dezinfekcinėmis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į egzaminą atvykstantys abiturientai kaip visada turi atsinešti savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, egzamino užduočiai atlikti reikalingas priemones ir dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones, jei privalomą apsaugos priemonių dėvėjimą viešoje vietoje numato karantino režimą reglamentuojantys teisės aktai.

Jeigu teisės aktai reikalavimų nebenumato, rekomenduojame savanoriškai dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones ir vienkartines pirštines.

Atestatui gauti – du brandos egzaminai

Kaip ir ankstesniais metais, brandos atestatui gauti reikia išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir  dar vieną pasirinkto dalyko brandos egzaminą ar parengti brandos darbą. Kandidatai lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – rinkosi laisvai. Iš viso kandidatai galėjo rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus.

REKLAMA

Pakartotinės sesijos tvarka nesikeičia. Jos metu egzaminus gali laikyti tie kandidatai, kurie dėl pateisinamos priežasties neatvyksta į pagrindinės sesijos egzaminus ir kartu su prašymu nukelti egzaminą mokyklos vadovui pateikia priežastį pagrindžiančius dokumentus. Pakartotinėje sesijoje gali dalyvauti ir neišlaikiusieji lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino pagrindinės sesijos metu – jiems leidžiama laikyti mokyklinį šio dalyko brandos egzaminą.

Egzaminų išlaikymo ribos išlieka

Taip pat lieka tos pačios egzaminų išlaikymo ribos. Laikant biologijos, chemijos, fizikos, geografijos, istorijos, matematikos, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) valstybinius brandos egzaminus reikia surinkti 16 proc. užduoties taškų, informacinių technologijų – 20 proc. užduoties taškų, o lietuvių kalbos ir literatūros – 30 proc. užduoties taškų.

REKLAMA

Apeliacijų nagrinėjimo tvarka šiemet taip pat nesikeičia – po rezultatų paskelbimo kandidatai per dvi darbo dienas savo mokyklos vadovui gali pateikti prašymą, kad darbas būtų vertinamas iš naujo, ir pridėti argumentuotą informaciją, kodėl vertinimas turėtų būti pakeistas. 

Apeliacijos nagrinėjimo metu darbas yra vertinamas iš naujo – jo įvertinimas gali ir padidėti, ir sumažėti.

Egzaminų vertintojų skaičiai

Valstybinių brandos egzaminų vertinime dalyvaus apie 1 800 vertintojų. Egzaminų vertintojai bus deleguojami atlikti vertinimo funkciją pagal mokyklos ir NŠA sudarytą sutartį. 2020 metų valstybinių brandos egzaminų kandidatų darbų vertintojų valandiniai darbo įkainiai padidinti daugiau kaip 25 proc., lyginant su 2019 m. įkainiais. 

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinės datos

Pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 d. 

Didžiajai daliai valstybinius brandos egzaminus išlaikiusių mokinių brandos atestatus mokyklos galėtų pradėti teikti rugpjūčio 7 d.

Apeliacijų ir pakartotinės sesijos rezultatai bus paskelbti iki rugpjūčio 17 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų