REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Planuojama visus įgaliojimus, kurių nereikia tvirtinti notariškai, leisti sudaryti elektroniniu būdu. 

Planuojama visus įgaliojimus, kurių nereikia tvirtinti notariškai, leisti sudaryti elektroniniu būdu. 

REKLAMA

Seimas birželio pradžioje ėmėsi tokių Teisingumo ministerijos inicijuotų Civilinio kodekso pataisų. Bendru sutarimu pritarus po pateikimo, Seimas pataisas ketina toliau svarstyti baigiantis pavasario sesijai.

„Norime paprašyti jūsų leidimo sudaryti galimybę visus įgaliojimus atlikti IT priemonėmis ir matyti tuos įgaliojimus registre, kad būtų galimybė patikrinti, ar išties tokie įgaliojimai galioja, ar nepasibaigęs galiojimo laikas“, – pristatydamas pataisas Seimui sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Anot E. Jankevičiaus, gyventojams tokia tvarka būtų patogesnė, nes leistų bet kokį įgaliojimą, kuriam nereikia notaro patvirtinimo, sudaryti IT priemonėmis iš namų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu patogiu ir saugiu būdu įgalioti galės ne tik fiziniai, bet ir juridiniai asmenys, pavyzdžiui, įmonės galės įgalioti darbuotoją ar kitą asmenį atstovauti derybose, atstovauti viešuose pirkimuose. Verslui mažės laiko ir finansinės sąnaudos, įgalioti bus galima greitai ir saugiau ten, kur yra interneto ryšys, bet kuriuo paros metu“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA

E. Jankevičius tvirtino, kad įteisinus elektroninius įgaliojimus nebus „absoliučiai jokios klastojimo galimybės“, nes be kito asmens sutikimo, t. y. identifikavimo per elektroninę bankininkystę ar jo elektroninio parašo nebus įmanoma įgaliojimo registruoti registre.

Anot jo, sudaryti elektroninį įgaliojimą gyventojams bus paprasčiau, nes popierinio įgaliojimo nereikės nešiotis, bus paprasčiau įgalioti asmenis, esančius kituose miestuose, nereikės popierinio įgaliojimo perduoti fiziškai.

Priėmus pataisas asmuo, naudodamasis e. parašu, e. bankininkyste ar kitomis asmens identifikavimo priemonėmis galės pasirinkti vieną iš įgaliojimo ruošinių ir jame įrašyti reikalingus savo ir įgaliotinio asmens duomenis, įgaliojimo terminą ir turinį bei kitus Įgaliojimų registro nuostatų nustatytus duomenis. Nedalyvaujant notarui, IT priemonėmis registre taip pat bus galima panaikinti suteiktą teisę atstovauti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip skelbia Teisingumo ministerija, šiuo metu elektroniniu būdu leidžiama kitą asmenį įgalioti atsiimti pinigines perlaidas ar siuntinius  paštu, taip pat darbo užmokestį, išmokas, pensijas, pašalpas, stipendijas ar gauti viešąsias ir administracines paslaugas, pvz., atsiimti dokumentus iš „Regitros“ ar savivaldybės.

Įstatymo pataisos praplėstų IT priemonėmis suteikiamų įgaliojimų sąrašą. Be notarinio patvirtinimo būtų galima kitam asmeniui suteikti teisę pasirašyti mokesčių deklaraciją, sudaryti nuomos sutartį su juridiniu asmeniu, pasirašyti ar nutraukti interneto paslaugų teikimo sutartis, nutraukti gyvybės draudimo, pensijų kaupimo, investicinių draudimų sutartis ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pas notarą ir toliau reikėtų tvirtinti įgaliojimą, kurį fizinis asmuo duoda valdyti nekilnojamąjį  turtą, juo naudotis ar disponuoti, taip pat kai sudaromi sandoriai, kuriems būtina notarinė forma, pavyzdžiui, dėl hipotekos sandorių, tvarkant paveldėjimo bylas ir pan.

Ministerija prognozuoja, kad per metus elektroniniu būdu įgaliojimus sudarys trečdaliu daugiau fizinių asmenų – papildomai apie 9 tūkst. įgaliojimų, o juridiniai asmenys sudarys ir užregistruos registre per 30 tūkst. įgaliojimų.

Nuo 2014 metų, kai pradėjo veikti Įgaliojimų registras, IT priemonėmis jame įregistruota apie 73 tūkst. įgaliojimų. Planuojama, kad išplėtus paslaugų spektrą per vienus metus elektroninėmis  priemonėmis bus sudaromas panašus įgaliojimų skaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų