REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kai iškvietėme antrą kartą medikus dėl močiutei įtariamo insulto ir greitosios medikei pasakius, kad ją reikia vežti tyrimams buvo atsakyta, kad jos nereikia mokinti dirbti“, – pasakoja su naujienų portalu tv3.lt susisiekęs Algis (tikrasis vardas redakcijai žinomas). 

„Kai iškvietėme antrą kartą medikus dėl močiutei įtariamo insulto ir greitosios medikei pasakius, kad ją reikia vežti tyrimams buvo atsakyta, kad jos nereikia mokinti dirbti“, – pasakoja su naujienų portalu tv3.lt susisiekęs Algis (tikrasis vardas redakcijai žinomas). 

REKLAMA

Algis pasakoja, kad pablogėjus močiutės sveikatai, greitąją pagalbą į vieną Varėnos rajone esančią gyvenvietę kvietėsi du kartus, tačiau abu kartus medikai nenorėjo vežti sunegalavusios moters į ligoninę – esą pacientei tėra padidėjęs kraujospūdis, todėl dėl koronaviruso tokių pacientų į ligoninę neguldo. Tiesa, antrą kartą šeimai pavyko įtikinti medikus vežti moterį į ligoninę – tačiau čia po kelių valandų ji mirė nuo insulto. 

„Močiutė buvo silpnesnės sveikatos, bet ji judėjo, kavos pasidarydavo, mes dar su ja balandžio 30 dieną kalbėjom, ji buvo veiksni, ir viskas buvo gerai. Bet gegužės 1 dieną aš atėjau pas ją 17 valandą ir ji neatsikėlė iš lovos, nereagavo į mano balsą, tik atsimerkė. Tai aš iš pradžių pasikviečiau kitą močiutę, kuri netoliese gyvena, nes ji medikė, tai ji supranta visus tuos dalykus. Ji pasakė, kad jai turbūt insultas ir reikia kviesti greitąją“, – pasakoja Algis. 

REKLAMA
REKLAMA

Vaikinas prisimena, kad atvykus medikams močiutei buvo nustatytas padidėjęs kraujospūdis, todėl buvo duota vaistų.

„Jie pasakė, kad jai tiesiog aukštas kraujospūdis, ir kad jai reikia vaistų ir priežiūros, slaugos. Aš jiems sakau, kad reikėtų vežti patikrinti, bet jie pasakė, kad dėl COVID-19 negali vežti į ligoninę, nes ten neguldomi pacientai, nebent jie yra be sąmonės. Bet mano močiutė ir buvo beveik be sąmonės, nereagavo į nieką. Tai jai suleido vaisų, davė kažkokią tabletę ir viskas, sako, jai reikia slaugos, o mes vežti paguldyti negalime ir medikai išvažiavo“, – prisimena Algis. 

REKLAMA

Vaikinas teigia, kad močiutės sveikatai negerėjant, greitąją pagalbą kvietė dar kartą, tačiau ir vėl atvykus medikams teko juos įtikinėti vežti pacientę į ligoninę. 

„Greitąją iškviečiau 01:30 naktį, atvažiavo tie patys medikai, ir jie pradėjo sakyti, ko jūs čia kviečiat antrą kartą, juk sakėm, kad nevešim. Bet aš pasakiau, kad pažiūrėtų į žmogų – jis guli lovoj, nejuda, į lovą šlapinasi, ir tai nėra normalu, kad reikia vežti. Medikai man vėl pradėjo kartoti, kad jai reikia slaugos, kad jos būklė nėra tokia sunki, kad reikėtų vežti į ligoninę, nors akivaizdu buvo, kad būklė jos buvo sunki.

REKLAMA
REKLAMA

Aš pasakiau, kad jai tyrimų reikia, kad lašelinės reikia, nes ji negėrė visą dieną nieko, o medikė man atsakė „mūsų nereikia mokinti dirbti“. Bet aš pareikalavau, kad vežtų į ligoninę, tai man tik pasakė, kad privalėsiu lydėti, nes man reikės ją parsivežti, nes tikrai jos niekas neguldys“, – prisimena Algis. 

Diagnozė – insultas

Algis pasakoja, kad nuvykus į Varėnos ligoninės priimamąjį, čia pasitikęs medikas skeptiškai žvelgė į ligonę ir kartojo, kad moters į ligoninę neguldysiantis. 

„Nuvažiavom į Varėnos ligoninės priėmimą, atėjo daktaras, sako, kas čia atsitiko, tai greitosios medikė daktarui pasakė „dėl aukšto kraujospūdžio“, o daktaras sureagavo „oi, dėl aukšto kraujospūdžio, tai mes tikrai jos neguldysim, nes dabar neguldom į stacionarą, mes tyrimus padarysim, bet turėsit vežtis atgal“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš jiems pasakiau, kad kaip aš ją parsivešiu, jei ji nevaikšto, tai man greitosios medikė pasakė „taigi tau sakėm, kad jos neguldysim, o jūs pareikalavot, kad vežtumėm, tai dabar pats ir galvok, kaip parsivežti reikės“. Ta greitosios medikė man vėl pradėjo kartoti, kad jai reikia slaugos, aš pradėjau sakyti, kad jai reikia tyrimų, tai medikė ligoninės gydytojui pasakė „va va, mane mokė dirbti, tai dabar jus moko dirbti“, – prisimena Algis. 

Kaip pasakoja vaikinas, po kurio laiko atėjusi seselė atnešė pasirašyti dokumentus, dėl guldymo į ligoninę, o atėjęs gydytojas pranešė apie negailestingą diagnozę – insultą. 

REKLAMA

„Daktaras pasakė, kad jos būklė yra labai sunki, kad ji paguldyta į reanimaciją ir nuteikė, kad stebuklų nepadarys. Tada aš jo paklausiau, kodėl kai pirmą kartą aš greitąją iškviečiau, ji buvo nevežama į ligoninę. Tai jis man atsakė, vos ne kad mes jau tokių pacientų neimam. Aš 03:00 val. grįžau namo, jie dar man paskambino po 15 minučių, paklausė, kokia jos būklė vakar buvo, aš pasakiau, kad viskas buvo gerai, kad vaikščiojo, pasakiau, kad jai su atmintimi buvo problemos, o po to jau 4 valandą paskambino ir pasakė, kad ji mirė. O mirties liudijime buvo įrašyta, kad ji mirė nuo insulto“, – pasakoja Algis. 

Vaikinas svarsto, kad greitosios medikė galėjo nuslėpti tiesą apie močiutės būklę arba buvo nekompetentinga nustatyti, ar paciento būklė sunki, ar ne.

REKLAMA

„Kita mano močiutė, kuri medikė, pasakė greitosios brigadai, kad jai insultas, bet ta greitosios medikė pasakė, kad jai ne insultas. Tai galima sakyti, kad ji melavo mums, arba yra nekompetentinga įvertinti paciento būklės rimtumo“, – svarsto Algis. 

Gegužės 19 dieną susisiekus su Varėnos ligonine ir pateikus Algio tėčio asmens tapatybės kortelės kopiją ir leidimą komentuoti mamos gydymo eigą žiniasklaidos priemonei, Varėnos ligoninės direktorius Algirdas Miklyčius pateikė tokį atsakymą: 

„Informuojame, kad pagal LR pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo 8 str. 3 d. visa informacija apie paciento buvimą sveikatos priežiūros įstaigoje, gydymą, sveikatos būklę, diagnozę, prognozes ir gydymą, taip pat visa kita asmeninio pobūdžio informacija apie pacientą turi būti laikoma konfidencialia ir po paciento mirties. Teisę gauti informaciją po paciento mirties turi įpėdiniai pagal testamentą ir pagal įstatymą, sutuoktinis (partneris), tėvai, vaikai. Tretieji asmenys, šiuo atveju žurnalistai, teisę gauti informaciją apie mirusį pacientą gali gauti tik tuo atveju, jeigu teisėtas šios informacijos gavėjas jiems suteikia įgaliojimą veikti įgaliotojo (teisėto informacijos gavėjo) vardu. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal LR CK 2.137 str. 1 d. įgaliojimu laikomas rašytinis dokumentas, asmens (įgaliotojo) duodamas kitam asmeniui (įgaliotiniui) atstovauti įgaliotojui nustatant ir palaikant santykius su trečiaisiais asmenimis. LR CK 2.138 str. 1 d. 2 p. yra įtvirtinta imperatyvi nuostata, pagal kurią įgaliojimas fizinio asmens vardu atlikti veiksmus, susijusius su juridiniais asmenimis (išskyrus įstatymų numatytus atvejus, kai leidžiama duoti kitokios formos įgaliojimą), turi būti patvirtintas notaro. Išimčių dėl kitokio nei notarine tvarka patvirtinto įgaliojimo nenumato nei  LR Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas, nei LR Asmens duomenų teisinės apaugos įstatymas nei joks kitas susijęs įstatymas“.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt, prašydami pakomentuoti situaciją, gegužės 19 dieną susisiekė su Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centru ir pateikė Algio tėčio asmens tapatybės kortelės kopiją ir leidimą komentuoti mamos gydymo eigą žiniasklaidos priemonei, tačiau komentaro iki gegužės 28 dienos nesulaukė. Gegužės 28 d. Varėnos PSPC vadovas Danas Bortkevičius pateikė tokį atsakymą:

TURI NUOTRAUKŲ AR VIDEO MEDŽIAGOS ŠIA TEMA?
Atsiųsk mums!
SIŲSTI

Dėkojame! Medžiaga sėkmingai išsiųsta redaktoriui.

Peržiūrėjus, ji bus patalpinta į straipsnį.

SIŲSTI
arba
PRIDĖTI
Klaida: nuotrauka, kurią bandote įkelti, užima per daug vietos ... (kažkas panašaus)
Įkelkite savo turimas nuotraukas ar video medžiagą ir nurodykite savo kontaktinius duomenis, kad prireikus galėtume su jumis susisiekti.
PUBLIKUOTI
PUBLIKUOTI

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų