REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministerijoje pirmadienį buvo sukviesta ekstremalių situacijų komisija, kurioje aptartas galimas koronaviso išplitimas ir tai, kokių priemonių turėtų imtis Lietuva. 

Vidaus reikalų ministerijoje pirmadienį buvo sukviesta ekstremalių situacijų komisija, kurioje aptartas galimas koronaviso išplitimas ir tai, kokių priemonių turėtų imtis Lietuva. 

REKLAMA

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė sakė, kad yra siūloma paskelbti ekstremalią situaciją valstybėje.

„Šiandiena aptarėme situaciją, institucijų pasirengimą, grėsmes. Surinkta informacija iš visų atsakingų institucijų, taip pat įvertinus koronaviruso plitimą Europoje, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija prevencijos tikslams siūlo Vyriausybei paskelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją. Taip pat pasiūlėme operacijų centro vadovu tapti sveikatos apsaugos viceministrą Algirdą Šešelgį, kuris koordinuoją daugelio institucijų darbą“, – sakė ministrė.

Ji patikino, kad institucijos yra pasiruošusios, o galutinį sprendimą turi priimti Vyriausybė, kuriai ir pateiktas ekstremalių situacijų komisijos pasiūlymas. Svarbiausia, pasak ministrės, Lietuvos pasirengimas ekstremaliai situacijai, vartų [oro uostų ir jūrų uostų] stebėjimas, gyventojų informavimas ir reikalingų priemonių apsirūpinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė turės nuspręsti ar bus paskelbta ekstremali situacija šalyje. Kada tai nutiks, nebuvo patikslinta. 

Viceministras A. Šešelgis pasidžiaugė, kad žmonės, keliautojai žino, kaip elgtis yra ramūs. Šiuo metu žmonės, grįžę iš Italijos tikrinami oro uostuose taip pat, kaip ir tie, kurie grįžo iš Kinijos.

REKLAMA

„Tai reiškia, kad mes turime jų duomenis. Jie žino, kaip turėtų elgtis, o mūsų nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai karantino laikotarpiu, 14 dienų bėgyje su jais susisieks. Yra sutarta, kad bus kalbama apie jų sveikatos pokytį, jei toks įvyktų. Ir jie puikiai žino, kad jei sveikatos būklė pablogėtų, kaip jie turėtų elgtis“, – vardijo sveikatos apsaugos viceministras, patikinęs, kad tokiu atveju į šeimos gydytojus kreiptis nereikėtų.

Jis taip pat aiškino, kad paskelbus ekstremalią padėtį iš valstybės rezervo būtų galima imti tam tikras apsaugos priemones. 

REKLAMA
REKLAMA

„Šiai situacijai mes turime pakankamai priemonių, kurių reikia. Bet jei būtų ekstremali situacija, nereiktų jokių viešųjų pirkimų, galima būtų greitai gauti reikalingų priemonių“, – sakė sveikatos apsaugos viceministras.

Jis tikino, kad šiuo metu yra daroma viskas, kad išvengtume viruso, jo plitimo, jei bus atvežtas. Visgi nėra jokių garantijų, pasak viceministro, kad virusas nebus atvežtas į Lietuvą, nes mes - ne uždara šalis.

„Žmonės laisvai juda ir mes matome, kad judėjimas yra didelis, todėl ir pajėgos turi būti didelės, kad to viruso mes neturėtume arba jei taip atsitiks, kad viskas būtų padaryta laiku. Dirba laboratorija, dirba nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir savanoriai“, – aiškino A. Šešelgis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viceministras aiškino, kad nesame vieni, yra nemažai savanorių, tokių, kaip šauliai, maltiečiai, kurie pasiryžę padėti arba padeda. Jis taip pat aiškino, kad esant koronaviruso atvejui žmonės būtų karantinuojami, o dėl krepšinio rungtynių, kurios kelia nerimą „Žalgirio“ ir Milano krepšinio komandos gerbėjams, sprendimas kol kas dar nepriimtas.

„Jokių rekomendacijų nebuvo, buvo kalbama su klubo vadovais. Kai bus nutarta, tada bus ir aišku, ar bus varžybos ar jos bus atšauktos“, – sakė viceministras.

A. Šešelgis aiškino, kad oro uostose žmonės jau yra ir toliau bus tikrinami, bet keliaujantys automobiliais kontrolės išvengs.

REKLAMA

„Šis klausimas yra Šengeno erdvės lygmens ir Lietuva tokio lygmens sprendimų vienašališkai tikrai negali priimti, bet mes kalbėjome, kad jei situacija būtų tokia, kad reiktų sprendimų patikrą vykdyti keliuose ir tų priemonių, kurios dabar yra nepakaktų, tai tikrai būtų svarstoma galimybė kaip tai padaryti [tikrinti pasienyje], kokiomis pajėgomis tai būtų daroma. Būtų galima prašyti žmonių, atvykstančių iš Šengeno zonos automobiliais, pateikti tam tikrą informaciją“, – sakė viceministras.

Lietuviai, keliaujantys Italijoje, gaus trumpąsias žinutes, kaip elgtis ir kur kreiptis, jei jaučia kokius nors ligos simptomus. A. Šešelgis aiškino, kad ekstremalių situacijų komisiją neramina koronaviruso išplitimo atvejis Šiaurės Italijoje, tai, kaip greit jis ten išplito ir kaip sunkiai sekasi situaciją valdyti. Visgi kol Lietuvoje atvejų nėra, privalu iš anksto dar labiau stiprinti priemones ir jei toks atvejis būtų, užtikrinti, kad jis būtų greit identifikuotas ir izoliuotas. 

REKLAMA

„Algoritmai parengti, parengti specialistai, pasirengusios penkios infekcinės ligoninės visoje Lietuvoje. Darbas vyksta ir dabar.<..>Jei būtų atsakymai [ligos] teigiamai, yra pasiruošta. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) visada žino koks ligonis kur keliauja, iš kokios aplinkos atvažiuoja“, – sakė sveikatos apsaugos viceministras.

Italijoje koronavirusą diagnozavus 152-iem pacientams, Lietuvos oro uostų atstovai pirmadienį taip pat susitiko su NVSC specialistais aptarti papildomas apsaugos priemones oro uostuose. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai nuo vakar ne tik išplėtė prevencinių priemonių taikymą, bet ir ragina permąstyti kelionių maršrutus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NVSC Vilniaus departamento direktorė Romualda Lingienė pabrėžė, kad šiandien posėdyje išplėstas susirgimų atvejų apibrėžimas visoms institucijoms atrišo rankas.

Sveikatos apsaugos viceministras A. Šešelgis kiek anksčiau pirmadienį prasitarė, kad taip pat yra kreiptasi į Valstybės ekstremalių situacijų komisiją.

„Jau dabar yra paskelbta valanda, bus aptarti tie klausimai, kurie jau liečia ne SAM kompetencijas. Tęsiame prevencinį darbą, reaguojame į pokyčius, kurie vyksta plintant koronavirusui.  Visos tarnybos yra pasiruošusios ir dirba. Jei pasitaiko, kad vienas kitas mėginys papuola dėl nusiskundimų į panašių simptomus kaip srgant koronavirusu, jie operatyviai ištiriami, kol kas nė vienas atvejis neužfiksuotas“, – sakė jis.

REKLAMA

Jo teigimu, jei karantinavimas būtų rimtas ir reikalingas, svarstoma, kad protingiausia tą būtų padaryti vienoje iš specializuotų įstaigų, kurių Lietuvoje yra penkios.

„Jos yra pasiruošusios priimti ir ne po vieną žmogų, kalbame ir su Savivaldybių asociacija, kaip jie galėtų prisidėti, jei saviizoliacijai būtų reikalingos atskiros patalpos, jei atvykęs vienas žmogus neturi galimybės pabūti atskirai be kontakto su kitais asmenimis", – kalbėjo A. Šešelgis. 

Italija ėmėsi plataus masto priemonių

Italijoje nuo koronaviruso jau mirė keturi asmenys. Pirmadienį pranešta, kad šiauriniame Lombardijos regione mirė ketvirtas naujuoju koronavirusu užsikrėtęs žmogus – 84 metų vyras. Dauguma Italijos atvejų užregistruota Lombardijoje – klestinčiame regione šalies šiaurėje. Juos galima susieti su 38 metų vyru, kurį pareigūnai vadina „pirmuoju pacientu“.

Italų tyrėjai minučių tikslumu bando atsekti šio vyro judėjimą pastarąsias kelias savaites: kur jis miegojo, valgė, vaikščiojo. Taip bandoma nustatyti visus žmones, galėjusius turėti kontaktų su juo. Italijos valdžia nuo sekmadienio ėmėsi plataus masto priemonių viruso plitimui šalyje pažaboti. Keliolika turistų pamėgtų šiaurinių Italijos miestelių buvo uždaryti, duris užvėrė Milano katedra ir Venecijos bazilika, buvo atšaukti žymiojo Venecijos karnavalo renginiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų