REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nenumaldomai artėjantys 2020 metų Seimo rinkimai verčia susimastyti, o kas juos laimės? Skandaluose vis giliaus klimpstantys valstiečiai ir lyderystės krizę patiriantys konservatoriai, kol kas regimi kaip pagrindiniai konkurentai, bet politikos apžvalgininkai mano, kad kiti Seimo rinkimai bus kur kas įdomesni ir margesni. Galimai sumažėjusi rinkimų kartelė į Seimą „praleis“ smulkių ir garsiai šaukiančių politikų, kurie atsirieks gabalėlį valstiečių ir konservatorių rinkiminio pyrago.

Nenumaldomai artėjantys 2020 metų Seimo rinkimai verčia susimastyti, o kas juos laimės? Skandaluose vis giliaus klimpstantys valstiečiai ir lyderystės krizę patiriantys konservatoriai, kol kas regimi kaip pagrindiniai konkurentai, bet politikos apžvalgininkai mano, kad kiti Seimo rinkimai bus kur kas įdomesni ir margesni. Galimai sumažėjusi rinkimų kartelė į Seimą „praleis“ smulkių ir garsiai šaukiančių politikų, kurie atsirieks gabalėlį valstiečių ir konservatorių rinkiminio pyrago.

REKLAMA

Atsibundanti Gintaro Palucko socialdemokratų partija, pasak politologų, taip pat pareikalaus savo duoklės. Tai gali reikšti rūgščią dieną valstiečiams ir net konservatoriams, jei šie nesiryš šiek tiek pasikeisti. 

Politologas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Algis Krupavičius portalui tv3.lt sakė, kad valstiečių partija gali tikėtis 10 proc. rinkėjų balsų, kitų metų Seimo rinkimuose. Tikėtina, kad kartu su valstiečiais į rinkimus vėl žygiuos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, jei jis išvis ryšis dar kartą dalyvauti rinkimuose ir nekurti savo partijos. Valstiečių sąlyginis nepopuliarumas, pasak A. Krupavičiaus, neturėtų klaidinti.

REKLAMA
REKLAMA

Tai politinė jėga, kuri savyje dar turi jėgos, o jos liūdni jos lyderio reitingai dar nereiškia visiško sutriuškinimo kituose rinkimuose, reiškia tik tai, kad šalyje stinga lyderystės ir lyderių, dėl kurių stygiaus kenčia ir kitos Lietuvos partijos. 

REKLAMA

Laimės, jei pasikeis

Politikos apžvalgininkas Virgis Valentinavičius sako, kad rinkėjai tikrai grįš prie tradicinių partijų, o didžiausi laimėjimai rinkimuose turėtų tekti būtent konservatoriams. Tiesa, socialdemokratai, pasak apžvalgininko, taip pat neliks nuskriausti. Rinkėjų dėmesio gali nusipelnyti ir liberalai, o štai valstiečiams ateina sunkūs laikai. 

„Pagal tai, ką matome dabar, apie valstiečių pergalę rinkimuose negali būti nė kalbos. Valstiečių klausimas bus, pateks jie į Seimą ar ne? Taip atrodo, pagal situaciją, kurią matome dabar. Jei išliks 5 proc. barjeras, jie tiesiog neturėtų pakliūti į Seimą. Dabar su susisiekimo ministro ir kitais skandalais jie naikina save demonstruodami visišką abejingumą moraliniams principams, atsisakymą pripažinti, kad yra toks dalykas, kaip interesų konfliktas. Partijos veikla visiškai susmulkėjo. Skandalų yra daugiau nei realios politikos ir tai stumia pergalę į tradicinių partijų pusę“, – sakė V. Valentinavičius. 

REKLAMA
REKLAMA

Apžvalgininkas tikino, kad konservatoriai turi visus šansus laimėti 2020 metų Seimo rinkimus, net ir neturėdami stipraus lyderio. Tiesa, lyderystės stygius ir tikslaus politinio kelio neturėjimas konservatoriams gali priminti amžiną jų problemą – stiklines rinkimų lubas, kurių šie nepramuša jau daugybę metų. 

„Nesijaučia tvirtos lyderystės, Gabrielius Landsbergis atrodo silpnas lyderis. Pirmiausia taip yra todėl, kad jis nepajėgia artikuliuoti konservatorių rinkiminių pasiūlymų, mes tiesiog nežinome, ką jie siūlo rinkėjams. Visgi net ir su tokiu aiškaus pasiūlymo neturėjimu Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai gali turėti daugiau šansų, jei jau dabar būtų aišku, kad Ingrida Šimonytė bus konservatorių premjerė, jei jie laimės rinkimus. Arba bent jau bus rinkimų sąraše, bet mes ir šito dabar nežinome, nesame tikri. Su I. Šimonyte konservatoriai turi daug daugiau galimybių laimėti rinkimus“, – sakė V. Valentinavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis svarstė, kad be I. Šimonytės ir be rinkiminių pasiūlymų, konservatoriai lyderio poziciją gali prarasti. Jos, pasak apžvalgininko, siekia atsigaunantys Gintauto Palucko socialdemokratai. 

„Socialdemokratų reitingai lėtai, bet užtikrintai auga. Skirtingai nuo konservatorių, rinkėjai supranta, ką socialdemokratai, kurie atjaunėjo ir atsikratė senosios gvardijos, toliau darys. Žinoma, jie gali padaryti klaidą ir į savo gretas priimti Saulių Skvernelį. Manau, tai būtų rimta klaida ir atstumtų tuos rinkėjus, kurie patikėjo tos partijos atsinaujinimu ir atgimimu“, – svarstė V. Valentinavičius.

Jis tikino, kad atsinaujinę socialdemokratai turi vilčių rinkimuose, jei tęs dabartinę politinę „liniją“. Anot apžvalgininko, S. Skvernelio dalyvavimas rinkimuose, su ar be valstiečių, jau nebėra svarbus dalykas, nes valstiečių partija pasirodytų vienodai blogai abiem atvejais.

REKLAMA

„S. Skvernelio politinis kapitalas jau senokai išeikvotas. Vienam ar kitam partiniam sąrašui jis jau gali būti labiau našta nei pliusas“, – sakė V. Valentinavičius. 

Pasak V. Valentinavičiaus, dabar konservatoriai yra atsirėmę į rinkimines lubas, gauna 18-19 proc. rinkėjų balsų ir sustingimas vietoje yra todėl, kad nėra aiškaus pasiūlymo rinkėjams. 

„Aiškus pasiūlymas ir aiškus parodymas, kad konservatoriai yra kitokia partija nei buvo prieš 5 ar 10 metų, galėtų pramušti tas lubas. Arba situacija pasikeistų, jei iniciatyvos imtųsi I. Šimonytė. Jei ji taptų konservatorių „vėliava“ ir parodytų, kad jos vedama partija jau yra kitokia. Kol kas šių dalykų mes nematome. G. Landsbergis mėgsta pasiteisinti savo pavardės prakeikimu. Neva pavardė uždeda konservatorių rinkiminės lubas, bet man atrodo, čia problema visiškai ne pavardėje, tame, ką tu siūlai ir kalbi žmonėms. Jei neturi, ką pasakyti, tada belieka teisintis pavardės prakeiksmu. Dauguma konservatorių rinkėjų ir potencialių, labiau politiniame centre esančių rinkėjų, yra nusivylę, kad ši stipri pavardė nepasiteisina. Vyresnįjį Landsbergį žmonės sieja su stipriomis idėjomis, nuomonėmis. Ne visiems tai gali patikti, bet visi žinojo, kur einame, kur jis veda. O dabar situacija visai kitokia, taigi, problema ne pavardėje, o tai, apie ką kalbama“, – sakė V. Valentinavičius. 

REKLAMA

Tiesa, jis abejojo, ar logiška keisti partijos lyderį likus mažiau nei metams iki rinkimų. Pasak apžvalgininko, net neturėdami aiškaus pasiūlymo, konservatoriai gali laimėti rinkimus „su lubomis“. Visgi jei konservatoriai atrastų savyje jėgų pildyti pažadus ir išties tapti „žmonių partija“, tai galėtų būti platus žingsnis į būsimus rinkimus. O jei to nenutiks, tada konservatoriams vėl reikės teisintis pavarde, o tas pasiteisinimas nėra teisingas ir nuoširdus. 

Politologė Lidija Šabajevaitė sakė, kad kiti Seimo rinkimai valstiečiams nebus tokie gerai, kaip praeiti. 

"Valstiečių turėtų gerokai sumažėti Seime. Nes pažadai ir vadovų demagogija krenta į akis daugeliui žmonių, kartais tai jau net nebegražu klausytis tų kalbų. Na, o konservatoriai, matyt laimės daugiau. Tradiciškai rinkimuose pasiseka tiems, kurie yra opozicijoje. Yra lyg ir toks svarstyklių principas. Tiesa, nuo konservatorių dalį balsų nuims mažosios partijos, ypatingai, jie bus nuleista rinkimų kartelė ir į Seimą galės pakliūti partijos, surinkusios 3 proc. balsų. Taigi, tradicinėms partijoms, šiuo atveju ir konservatoriams, bus nelengva", – sakė L. Šabajevaitė. 

Anot jos, rinkimų prognozavimas yra sudėtingas dalykas, bet galima numanyti, kad kiti Seimo rinkimai nebus saldūs valstiečiams, bet nebus lengvi ir konservatoriams. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų