REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžyje nuo pastolių prie renovuojamo namo darbo metu nukrito ir žuvo statybininkas. Nutikusios nelaimės aplinkybes šiuo metu narplioja Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) specialistai ir policijos pareigūnai. Netoliese gyvenantis panevėžietis susisiekė su naujienų portalu ir papasakojo, kad dėl galimų darbo saugos pažeidimų renovuojant šį namą jis asmeniškai skambino į VDI ne kartą, bet situacija nepasikeitė.

Panevėžyje nuo pastolių prie renovuojamo namo darbo metu nukrito ir žuvo statybininkas. Nutikusios nelaimės aplinkybes šiuo metu narplioja Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) specialistai ir policijos pareigūnai. Netoliese gyvenantis panevėžietis susisiekė su naujienų portalu ir papasakojo, kad dėl galimų darbo saugos pažeidimų renovuojant šį namą jis asmeniškai skambino į VDI ne kartą, bet situacija nepasikeitė.

REKLAMA

Gruodžio 5-ąją per pietus Klaipėdos gatvėje renovuojamo namo teritorijoje iš 2 arba 3 aukšto krito ir užsimušė 1958 m. gimęs darbininkas.

Po šios tragedijos su naujienų portalu tv3.lt susisiekė anonimu likti norėjęs skaitytojas, kuris papasakojo apie tai, kad, anot jo, laiku sureagavus buvo galima užkirsti kelią tokiai skaudžiai nelaimei.

Vaikščiojo su treningais

Naujienų portalo tv3.lt skaitytojas pasakojo, kad apie tai, jog gali nutikti nelaimė jis susimąstydavo pastaruosius du mėnesius:

REKLAMA
REKLAMA

„Gyvenu priešais renovuojamą pastatą. Mes su žmona kiekvieną dieną matome, kaip darbuotojai ten vaikšto be šalmų, be darbo drabužių. Jie vilki treningus, kas yra didelis pažeidimas. Juk jei atėjau dirbti, tai man turėtų išduoti darbo drabužius.

REKLAMA

Per tuos du mėnesius, du kartus skambinau į Valstybinę darbo inspekciją – spalio viduryje ir dar po kelių dienų. Pirmą kartą manęs paklausė, kas vykdo darbus, bet tada negalėjau to pasakyti. Sakiau, kad matau žmones, kurie ant penkiaaukščio stogo vaikšto be šalmų."

Liudininkas sako, kad į VDI skambino ir antrą kartą, pranešėjas nurodė, kad darbus atlieka „Modernaus būsto projektai“, bet situacija nepasikeitė.

Skirtos baudos

VDI patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskienė-Sarnickienė tv3.lt pasakojo, kad dėl Klaipėdos g. 108 vykdomų renovacijos darbų patikrinimas buvo vykdytas šių metų rugsėjo 3-ąją:

REKLAMA
REKLAMA

„Tą dieną mūsų inspektoriai buvo nuvykę į tą vietą bei atliko patikrinimą. Buvo nustatytas pažeidimas – statybvietės teritorija nebuvo aptverta pagal numatytus reikalavimas. Dėl to bendrovei skirta administracinė bauda. Vėliau pranešimų apie pažeidimus nebuvo gauta ir daugiau patikrinimų nebuvo atlikta.“

Anot VDI atstovės, yra reaguojama ir į elektroninius laiškus, ir į žinutes socialiniuose tinkluose, ir į skambučius telefonu.

„Kai žmones mato, kad kažkas nesaugiai dirba – praneša mums. Gali būti, kad jūsų minimas asmuo skambino telefonu, o toks patikrinimas nebuvo oficialiai užfiksuotas. Gal mūsų darbuotojas tuo metu dirbo kitoje vietoje ir pagal tą skambutį pravažiuodamas patikrino ir tą informaciją, bet tuo metu pažeidimų jau nebuvo, todėl toks įrašas ir neatsirado duomenų bazėje“, – svarstė J. Kažukauskienė-Sarnickienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, vieną akimirką praeiviai gali matyti pažeidimą, bet po kurio laiko tų žmonių, kurie nusižengė taisyklėms gali net nebebūti darbo vietoje:

„Jei pažeidimas nebuvo kažkokia forma užfiksuotas, tada negalime imtis veiksmų. Tik patikrinti situaciją realiu laiku. Ir ta situacija jau gali būti pasikeitusi. Tad jei kažkas dirbo prieš valandą be šalmų, tai patikrinimo metu jau gali juos dėvėti. Gali būti visokių variantų.“

Šiuo metu vyksta patikrinimas dėl paskutinės tragiškos nelaimės.

„Kai įvyksta mirtini nelaimingi atsitikimai, tada darbdavys apie tai privalo pranešti VDI, policijai ir prokuratūrai. Institucijos atlieka savo tyrimus, surenka medžiagą. O prokuratūra savo ruožtu priima atitinkamus sprendimus“, – veiksmų seką detalizavo J. Kažukauskienė-Sarnickienė.

REKLAMA

VDI atstovė pridūrė, kad vien šiais metais buvo atlikti trys patikrinimai bendrovės „Modernaus būsto projektai“ vykdomuose objektuose:

„Be minėto pažeidimo, kai nebuvo tinkamai aptverta teritorija, dar užfiksuotas vienas pažeidimas susijęs su darbo užmokesčiu. 2018 m. buvo vykdomi 7 inspektavimai dėl šios bendrovės veiklos. Tada nustatytas vienas pažeidimas dėl darbuotojų aprūpinimo saugos ir sveikatos pažeidimų.“

Vyksta tyrimas

Bendrovės „Modernaus būsto projektai“ direktorius Mindaugas Vezbergas, paklaustas apie pirmines nelaimės priežastis, teigė, kad kol kas nieko pats nežino bei pridūrė, kad šiuo metu vyksta tyrimas, kuris atsakys į visus klausimus:

REKLAMA

„Nežinome patys (kodėl nutiko nelaimė – aut. past.), vyksta tyrimas. Žuvęs žmogus tą dieną net neturėjo būti toje statybvietėje. Jis turėjo dirbti kitoje vietoje, o ne prie to objekto.

Patys laukiame išvadų. Supraskite, buvo pietų metas. Daug žmonių buvo išvažinėję. O to žmogaus tuo metu ten net negalėjo būti. Sunku pasakyti, kas nutiko, reikia sulaukti ekspertų žodžio.“

Paklaustas apie ankstesnius bendrovės pažeidimus, M. Vezbergas nebandė sušvelninti situacijos.

„Mus tikrina visą laiką. Periodiškai tie patikrinimai vyksta, tad dažnai kažką atranda, ką prašo pataisyti. Visą laiką stengiesi tvarkos laikytis, atsižvelgi į perspėjimus. Daugiau nelabai turiu ką pasakyti“, – pokalbį užbaigė bendrovės direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų