REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokyklinukų tėveliai yra įpareigoti informaciją apie vaiko sveikatos būklę į ugdymo įstaigą pristatyti iki rugsėjo 15 d. Tačiau pasitikrinti pas medikus suskubę paskutinę akimirką neretai to padaryti nespėja. Negana to, pasitaiko ir piktybiškai pažymos neatnešančių ir iki mokslo metų pabaigos. Mokyklų atstovai įspėja – tokiu atveju nereikėtų stebėtis ne tik dėl apriboto vaiko dalyvavimo mokymosi procese, bet ir dėl baudų.

Mokyklinukų tėveliai yra įpareigoti informaciją apie vaiko sveikatos būklę į ugdymo įstaigą pristatyti iki rugsėjo 15 d. Tačiau pasitikrinti pas medikus suskubę paskutinę akimirką neretai to padaryti nespėja. Negana to, pasitaiko ir piktybiškai pažymos neatnešančių ir iki mokslo metų pabaigos. Mokyklų atstovai įspėja – tokiu atveju nereikėtų stebėtis ne tik dėl apriboto vaiko dalyvavimo mokymosi procese, bet ir dėl baudų.

REKLAMA

Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos viceprezidentė Rūta Krasauskienė tvirtino, kad visi už savo vaikų sveikatą atsakingi tėveliai turėtų būti įsidėmėję datą, iki kada turi pristatyti pažymą apie vaiko sveikatą, o nepateikę ugdymo įstaigai informacijos turi būti pasiruošę prisiimti atsakomybę.

„Tą reglamentuoja ir Švietimo įstatymas, ir sveikatos apsaugą reglamentuojantys dokumentai. Jei tėvai nepristatė medicininės pažymos ir mokykla nežino apie kažkokias galinčias iškilti problemas, jei kažkas tokiam vaikui nutiktų, tai būtų asmeninė tėvų atsakomybė“, – pabrėžė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Apriboja dalyvavimą pamokose

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad nepateikus vaiko medicininės pažymos, jis neturi teisės dalyvauti fizinio lavinimo užsiėmimuose, vykti į bet kokias edukacines ekskursijas ir t.t.

REKLAMA

„Taigi tuo pasirūpinti pirmiausia yra tėvų interesas ir atsakomybė. Aišku, mokyklai tai irgi tam tikras saugiklis, didelė pagalba, nes, jei kažkas atsitinka, žinome individualius ir specialius vaiko poreikius. Labai dažnu atveju galime vaikui pagelbėti, mokytojai yra paruošti teikti pirmąją medicininę pagalbą. Taigi geranoriškas bendradarbiavimas tarp tėvų ir mokyklos yra labai svarbus“, – sakė ji.

R. Krasauskienė atkreipė dėmesį – ne paslaptis, kad dažnai tėvai delsia vaikus atvesti iki paskutinis minutės, eilės didžiulės, ne pas visus specialistus spėja užsiregistruoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurie iškart įspėja, kad tik lapkričio mėnesį pateks pas gydytoją. Viskas priklauso nuo vaiko sveikatos būklės, vizitai dar ilgiau gali užtrukti. Bet kuriuo atveju turėdami tokią informaciją iš tėvelių žiūrime geranoriškai“, – teigė ji.

Tačiau pašnekovė neslėpė, kad pasitaiko ir tokių, kurie pristatyti pažymos nesugeba ir per visus mokslo metus.

„Ir susizgrimbama yra tik tada, kai nebevertinant fizinio lavinimo pamokų (nes tiesiog jų neleidžiama lankyti), atsiranda neigiamas įvertinimas, kas prilygsta „neatestuota“. Progimnazijose tai būna po pirmo trimestro, gimnazijoje – po pirmo pusmečio. Vėliau jie gali „prisivyti“ tik atsiskaitę viską pagal programą mokytojų konsultacinių valandų metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei tėvai yra abejingi ar piktybiškai nesirūpina vaiko sveikatos pažyma, tuomet juos kviečiamės į mokyklą. Iš esmės labai daug žmonių įtraukiama į procesą vien dėl to, kad vieno vaiko tėvai pasirūpintų savo vaiku. Tada gaunasi lyg ir kolektyvinė atsakomybė“, – kalbėjo mokyklų vadovų asociacijos atstovė.

Ji pridūrė, kad kai kuriais atvejais dėl to yra tekę kreiptis į ir vaiko teisių gerovės komisiją, steigėją, t. y. savivaldybę, vaiko teisių tarnybą. „Yra įvairių precedentų, patirčių skirtingose mokyklose. Bet labai norėtųsi pačių tėvelių noro, kad jie suvoktų, kad tai yra prievolė sudaryti savo vaikui tinkamas sąlygas mokytis“, – pabrėžė R. Krasauskienė.

REKLAMA

Laukia baudos?

Pasiteiravus, ar už neatneštą pažymą gali grėsti kokios nuobaudos, pašnekovė patvirtino, kad Administracinių teisės pažeidimų kodeksas tą leidžia daryti.

„Galime kreiptis į tam tikras institucijas, bet kol visa informacija per jas „suvaikšto“, užtrunka labai daug laiko. Nes pačios tarnybos ir savivaldybė vis laukia, tikisi grįžtamojo ryšio. Bet kai per tam tikrą terminą tai neįvyksta, mokykla turi teisę pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, t. y. kada tėvai vengia leisti vaiką į mokyklą arba kliudo mokytis iki 16 metų, kreiptis į policiją. Šis nusižengimas užtraukia ir įspėjimą, ir baudą nuo 140 iki 300 eurų. Tačiau jei tik tuo užsiiminėsime, turėsime skirti visą laiką“, – sakė pašnekovė.

REKLAMA

Vis dėlto ji pastebėjo, kad teisinių įrankių, leidžiančių apriboti sveiko vaiko teisę dalyvauti užsiėmimuose nesant sveikatos pažymos, mokyklos stokoja:

„Teisės aktai kaip ir nurodo, kad turėtume užtikrinti galimybę sveikam vaikui dalyvauti visuose užsiėmimuose, įskaitant ir fizinio ugdymo pamokas. Tai, savo ruožtu, leidžia ir tėveliams kiek tvarka piktnaudžiauti. Vis dėlto dažniausiai užtenka pasakymo, kad jei nesusitvarkysite, negalėsime leisti vaikui kažkur dalyvauti, nes, jei vaikas turi širdies ydą ir jam kažkas nutiks, turėsime prisiimti atsakomybę. Taigi mokykla stengiasi taikyti tokią taktiką, bet konkretaus įrankio, kur būtų išdėti aiškūs žingsniai, kaip elgtis tokiu atveju, kol kas nėra."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darželinukų dalyvavimo neapriboja

Respublikinės ikimokyklinio ugdymo vadovų asociacijos prezidentė Liucija Milašauskienė nuramino, kad jokių veiklų apribojimų vėluojant pristatyti pažymas netaiko.

„Dauguma gydytojų į elektroninę sistemą jau yra surašę duomenis arba tėvai atnešę popierines pažymas. Normalu, kad eilės didžiulės, tad dalis vėluoja. Juo labiau matome, kad tie vaikai sveiki, tad nieko čia blogo“, – sakė ji.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, iki šių metų rugsėjo 11 d. profilaktiškai sveikatą buvo pasitikrinę daugiau kaip 362 tūkst. darželinukų ir moksleivių.

VLK jau ne kartą ragino profilaktine sveikatos pažyma pasirūpinti iš anksto. 

Artėjant rugsėjui dėl didelių eilių neretai pasipila tėvelių skundai, jog šie jaučiasi patekę į konvejerį, neva medikai iki galo rimtai nepatikrina vaikų, o tik sudeda „varneles“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų