REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį įvyko pirmasis naujojo šalies prezidento Gitano Nausėdos vizitas. G. Nausėda vyko į Lenkiją atgaivinti per 10-metį priblėsusių santykių.

Antradienį įvyko pirmasis naujojo šalies prezidento Gitano Nausėdos vizitas. G. Nausėda vyko į Lenkiją atgaivinti per 10-metį priblėsusių santykių.

REKLAMA

Kokių atgarsių sulaukta ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje TV3 Žinių „Dienos komentare“ žurnalistė Jolanta Svirnelytė kalba su politikos apžvalgininku Jaceku Komaru.

Tai bene po 10-mečio pagaliau pralaužti ledai ir mūsų su Lenkija bendravimas pajudėjo. Kaip jūs vertinat šį Gitano Nausėdos vizitą?  

Labai teigiamai vertinu. Ir, kai tiesiogiai žiūrėjau prezidentų susitikimą matėsi, kad jie patenkinti. Matėsi, kad jie vienas kitam patiko, atsirado asmeninis ryšys. Anksčiau, matydavosi, kad santykiai būdavo per jėgą. O čia jau matosi, kad šie politikai vienas kitam patinka.

Gal yra kokie atgarsiai Lenkijoje, kaip buvo įvertintas šis susitikimas?

Lenkija irgi labai teigiamai vertina. Ypač dėl to, kad Nausėda pirmu vizitu į užsienį jis išvyko į Varšuvą. Lenkams tai yra labai svarbus žingsnis, labai svarbus signalas, kad Lietuva bandys grąžinti šalių santykius, kurie buvo prieš 10 metų Valdo Adamkaus prezidentavimo metais. 

REKLAMA
REKLAMA

Bet žinome, kad G. Nausėda susitiko ne tik su Lenkijos prezidentu, o ir dar su keliais kitais politikais. Kodėl Nausėdai nepakako susitikti tik su prezidentu?

REKLAMA

Aš pastebėjau vieną dalyką, kuris, mano manymu, yra labai svarbus, bet ne visi tai pastebėjo. Prezidentas susitiko su valdančiosios partijos pirmininku Jaroslawu Kaczynskiu. Tai yra labai svarbus elementas. Nes Lenkijoje prezidentas nėra iki galo savarankiškas ir visą laiką tą politinę kryptį reguliuoja būtent Jaroslawas Kaczynskis. 

Buvo labai mažai informacijos apie šį susitikimą. Tačiau buvo keletas nuotraukų, kur matėsi, kad tiek G. Nausėda, tiek J. Kaczynskis irgi sėdi atsipalaidavę, šypsosi vienas kitam. Tai irgi rodo, kad to susitikimo atmosfera buvo labai teigiama. Ir dabar jau galima matyti, kad Lietuva gali labai daug laimėti santykiuose su Lenkija.

REKLAMA
REKLAMA

Nuvykęs G. Nausėda daug kalbėjo apie NATO, apie apginamumą. Kiek galime tikėtis, kad lenkai norės mums padėti?

Svarbu, kad tai ir yra šių dviejų šalių bendras tikslas. Ir čia lenkai puikiai supranta vieną dalyką, kad be draugiškos nepriklausomos Lietuvos nebus ir nepriklausomos Lenkijos. Jie supranta, kad pavojus išaugs maksimaliai, jei Lietuvai kažkas atsitiks. Čia ne meilės ir ne draugystės klausimas, tai bendras šalių interesas. 

Visą pokalbį su politikos apžvalgininku Jacek Komar apie Lenkijos ir Lietuvos santykius po Gitano Nausėdos vizito kaimyninėje šalyje žiūrėkite reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų