REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Gebenės lapais skalbiu jau seniai. Ir, tiesa pasakius, esu labai patenkinta, taigi, kitos priemonės kaip ir nereikėjo. Bet, smalsu išbandyti ir kitus augalus su saponinais: kaštoną ir muilažolę/putoklį. Kaštonams dar anksti. Dar jie nekrenta. O muilažolę (saponarija officinalis) bandau dabar. Beje, sako, kad tai puiki priemonė šilkiniams ir vilnoniams skalbiniams“, – rašo tinklaraščio „Mano žolelės“ autorė Jolanta.

„Gebenės lapais skalbiu jau seniai. Ir, tiesa pasakius, esu labai patenkinta, taigi, kitos priemonės kaip ir nereikėjo. Bet, smalsu išbandyti ir kitus augalus su saponinais: kaštoną ir muilažolę/putoklį. Kaštonams dar anksti. Dar jie nekrenta. O muilažolę (saponarija officinalis) bandau dabar. Beje, sako, kad tai puiki priemonė šilkiniams ir vilnoniams skalbiniams“, – rašo tinklaraščio „Mano žolelės“ autorė Jolanta.

REKLAMA

Žolininkė Jolanta kartu su skaitytojais dalijasi natūralaus skalbiklio receptu:

Labai graži žolelė. Tinka gėlynuose, darželiuose. Ir kvepia švelniai, maloniai. Literatūroje rašoma, kad geriausia skalbimui naudoti šaknį. Bet man gaila buvo šaknį iškasti - putoklis daugiametis augalas. Paskaičiau, kad galima ir žiedus, lapus naudoti. Tai aš ėmiau visą augalą.

Sukarpiau sodo žirklėmis, užpyliau vandeniu, paviriau apie 30 min, palikau per naktį pastovėti, nukošiau ir dar virtas augalo dalis pamaliau kapokle. Kad užputojo...

REKLAMA
REKLAMA

Skystį (1 puodelį 1 skalbimui) supyliau į skalbimo mašiną. Išskalbė gerai. Ir kvepia gerai. Skalbiniai daug minkštesni, nei skalbti gebene. Ne veltui rašo, kad puikiai tinka šilkui ir vilnai. Skaičiau, kad ir senuosius gobelenus net ir šiuo metu skalbia putokle. Puikiai tinka skalbti rankomis.

REKLAMA

Geriausia, tikriausiai, būtų susidžiovinti žolę ir ja pasiruošti kiekvieną kartą šviežiai. O vasaros metu tik šviežią vartoti. Gal taip ir darysiu. O dabar, kadangi skysčio turiu daug, išskalbsiu savo vilnonius megztukus.

Jei ruošite šaknį, tai ją reikia gerai išplauti, supjaustyti gabaliukais, sudžiovinti. Radau tokį receptą: 1 litrui vandens, 50 g žolės ir šaknų. Pavirti 15 min, palikti dar 12 val pritraukti, dar galima su blenderiu pasmulkinti, nukošti ir skysčiu skalbti. Bet litro kaip ir nereikia. Aš skalbiu su 1 puodeliu skysčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų