• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš penkerius metus taurę vyno dažnai derinę su kepta duona ir sumuštiniais, šiandien lietuviai kur kas mieliau renkasi įvairius sūrius ir kitus gurmaniškus užkandžius. Tokius esminius pokyčius mūsų šalies vyno ir sūrio derinimo kultūroje atskleidžia vienos didžiausių sūrių gamintojų AB „Vilkyškių pieninė“ atlikta internetinė apklausa.

Prieš penkerius metus taurę vyno dažnai derinę su kepta duona ir sumuštiniais, šiandien lietuviai kur kas mieliau renkasi įvairius sūrius ir kitus gurmaniškus užkandžius. Tokius esminius pokyčius mūsų šalies vyno ir sūrio derinimo kultūroje atskleidžia vienos didžiausių sūrių gamintojų AB „Vilkyškių pieninė“ atlikta internetinė apklausa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausti, kokius užkandžius derina prie vyno taurės, du trečdaliai (74 proc.) apklaustųjų teigė, jog prie vyno mielai renkasi pelėsinius sūrius, beveik tiek pat simpatijų sulaukė ir alyvuogės – 72 proc. Kietuosius sūrius su įvairiais vynais renkasi 70 proc. apklaustųjų, o įvairiausi kiti gurmaniški skanėstai patenka į beveik pusės apklausos dalyvių racioną.

REKLAMA

Panašią apklausą AB „Vilkyškių pieninė“ inicijavo ir prieš penkerius metus. Įdomu tai, jog rezultatai tuomet buvo visiškai kitokie. Pasisėdėjimui prie taurės vyno Lietuvos gyventojai dažniausiai rinkosi įvairius sumuštinius (43 proc.), 35 proc. respondentų rinkosi bet kokį sūrį, esantį šaldytuve. Taip pat populiarūs užkandžiai prie vyno buvo šokoladas (34 proc.) ir vaisiai (32 proc.). Net 16 proc. apklaustųjų manė, jog puikus užkandis prie vyno – kepta duona. Alyvuogėms ir pelėsiniams sūriams tuomet teko dešimtadalio apklaustųjų simpatijos.

REKLAMA
REKLAMA

Apklausos internete rezultatai rodo, jog sumuštinius šiandien renkasi kiek mažiau nei penktadalis apklausos dalyvių, tiek pat jų sakė, jog vyną mielai derina su vaisiais, tuo tarpu kepta duona ir šokoladas nesulaukė nė dešimtadalio apklaustųjų palaikymo.

Paklausti, su kokiais gėrimais yra linkę derinti įvairių rūšių sūrį, net 80 proc. apklausos dalyvių rinkosi vyną, 37 proc. apklaustųjų taip pat derina sūrį su alumi, tuo tarpu stiprieji alkoholiniai bei nealkoholiniai gėrimai nebuvo tokie populiarūs – su šiais gėrimais sūrį derina mažiau kaip dešimtadalis apklaustųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sprendžiant iš to, kaip lietuviai domisi sūrio ir vyno degustacijomis, akivaizdu, kad vyno ir gurmaniškų patiekalų, ypač – sūrio, derinimas tampa vis populiaresnis mūsų šalyje. Žinoma, daugeliui vis dar trūksta žinių, ką ir su kuo reikėtų derinti – juk tiek sūrio, tiek vyno įvairovė yra labai didelė. Žmonės bando, renkasi savo jėgomis, eksperimentuoja, labai dažnai klausia ir domisi, tad žinios apie teisingą vyno ir sūrio derinimą plinta ganėtinai sparčiai“, - pasakojo daugkartinis geriausio Lietuvos someljė titulo laimėtojas Arminas Darasevičius.

REKLAMA

Apklausos duomenys rodo, jog sūrio vartojimo srityje lietuvaičiai toli gražu nėra konservatyvūs – net 88 proc. apklaustųjų teigė išbandę nuo penkių iki dvidešimties skirtingų sūrių rūšių. Beveik visi jie (82 proc.) visas šias rūšis išmėgino per pastaruosius penkerius metus.

Paklausti, kokiomis progomis ryžtasi išmėginti naujas sūrio rūšis, lietuviai taip pat pasirodė inovatyvūs: beveik kas trečias mūsų šalies gyventojas teigia tiesiog perkantis parduotuvės lentynoje pamatytą naują sūrio pakuotę. Taip pat pasikliaujama (20 proc. apklaustųjų) draugų ir artimųjų rekomendacijomis.

Gegužės mėnesį internetu atliktoje AB „Vilkyškių pieninė“ inicijuotoje apklausoje dalyvavo 420 interneto vartotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų