• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pripažinkime – šventės yra tas metas, kai leidžiame sau atsipalaiduoti ir neskaičiuoti – nei kalėdinėms dovanoms išleistų papildomų litų, nei prie stalo suvartotų papildomų kalorijų. Ir tai nėra blogai – kol savo organizmo neapkrauname taip, kad visus metus laukta šventė virstų skrandžio skausmais. O jų išvengti tikrai nėra sudėtinga ir savęs kankinti ar badauti prie šventinio stalo visai nereikia – pakanka laikytis keleto paprastų taisyklių.

Pripažinkime – šventės yra tas metas, kai leidžiame sau atsipalaiduoti ir neskaičiuoti – nei kalėdinėms dovanoms išleistų papildomų litų, nei prie stalo suvartotų papildomų kalorijų. Ir tai nėra blogai – kol savo organizmo neapkrauname taip, kad visus metus laukta šventė virstų skrandžio skausmais. O jų išvengti tikrai nėra sudėtinga ir savęs kankinti ar badauti prie šventinio stalo visai nereikia – pakanka laikytis keleto paprastų taisyklių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne valgyti, o ragauti

Būtent ragauti, o ne valgyti – taip gydytojai ir dietologai pataria elgtis prie stalo, kad išvengtume virškinimo sutrikimų. Pasak „MediCA klinikos“ šeimos gydytojos Ritos Keturakienės, suaugusio žmogaus skrandžio talpa yra vidutiniškai 500 ml, maždaug dvi stiklinės. Taigi jam užpildyti pakanka paragauti maždaug po valgomąjį šaukštą kiekvieno iš 12 Kūčių patiekalų. Nepersivalgyti svarbu dar ir todėl, kad pagrindinį Kalėdų išvakarių patiekalų asortimentą sudaro silkė ir grybai, o tai itin sunkiai virškinamas maistas. Tokia soti vakarienė prieš einant miegoti – papildomas krūvis organizmui, kai jam reikia ilsėtis.

REKLAMA

Kalėdų dieną saiką reikėtų jausti dar labiau – per šią šventę valgomas itin įvairus maistas, pradedant sunkiais bei riebiais patiekalais ir baigiant saldumynais. Valgykite lėtai, mažais kąsneliais ir nepamirškite, kad sotumą pajuntame tik po 20 minučių. Todėl jei visko išragavę vis dar jaučiatės alkani – paprasčiausiai luktelėkite, o ne skubėkite dėtis antrą porciją.

REKLAMA
REKLAMA

R. Keturakienė primena, jog prieš šventinius pietus ar vakarienę naudinga 10 minučių iki valgio išgerti stiklinę vandens. „Tai, kad tokiu būdu yra atskiedžiamos virškinti padedančios skrandžio sultys, yra tik mitas. Toks kiekis nepakenks, o paruoš organizmą priimti maistą“, – teigia ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po persivalgymo – iškrovos dienos

Vartoti daug skysčių gydytoja pataria ir tuomet, jei saiko prie stalo išlaikyti nepavyko ir jaučiate sunkumą. Tokiu atveju rekomenduojama gerti silpnai gazuotą mineralinį vandenį ar kmynų arbatos. „Dažnai tenka girdėti, kad sutrikus virškinimui ar apsinuodijus padeda kokakola. Tai moksliškai nepagrįsta, todėl savo pacientams tokių gėrimų kaip vaisto vartoti nepatariu“, – visuomenėje sklandantį gaiviojo gėrimo mitą paneigia „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė.

REKLAMA

Savo organizmui atsigauti po švenčių pagelbėsite ir iškrovos dienomis. Po persivalgymo kitą dieną rekomenduojama pusdienį nieko nevalgyti, o tik gurkšnoti negazuotą mineralinį vandenį. Praėjus pusdieniui, valgykite košių, vaisių, daržovių. Gerkite daug skysčių, tik venkite sulčių, dirginančių virškinimo sistemą – pavyzdžiui, citrusinių vaisių sultis skieskite virintu vandeniu. Laikydamiesi tokios dietos 2–¬3 dienas, savo kūnui tikrai nepakenksite, tik padėsite.

REKLAMA

Prisiminkite, kad valgymo tradicijos mus pasiekė iš senų laikų, kai žmonės pasninkaudavo – ir tik atėjus šventėms pjaudavo gyvulius ir stalus nukraudavo vaišėmis. Šiandien retas iš mūsų pasninkauja, o ir gardumynų galime nusipirkti visus metus. Tad gal įprotį gausiai valgyti pats metas keisti į tradiciją susitikus daugiau bendrauti ir užsiimti aktyvesne veikla?

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų