• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiltnamiuose jau noksta lietuvių pamilti pomidorai, o Adutiškyje gyvenančios ir jau daugybę metų juos auginančios Ramunės Grigaitienės šiltnamyje užaugo tikras galiūnas – daugiau nei pusantro kilogramo sveriantis pomidoras. 

Šiltnamiuose jau noksta lietuvių pamilti pomidorai, o Adutiškyje gyvenančios ir jau daugybę metų juos auginančios Ramunės Grigaitienės šiltnamyje užaugo tikras galiūnas – daugiau nei pusantro kilogramo sveriantis pomidoras. 

REKLAMA

R. Grigaitienė su vyru jau ne vienerius metus augina daržoves ir pomidorus ne tik savo reikmėms, bet ir pardavimui. Moters šiltnamiuose – visa galybė įvairiausių spalvų ir formų veislinių pomidorų. Daug ir didžiavaisių, tačiau šis, sveriantis 1,656 kilogramo, pats didžiausias. 

Šiemet pirmą kartą teko auginti pomidorą „Sveta“, apie kurį sužinojo iš socialinių tinklų grupių, vienijančių pomidorų augintojus. Tai, anot pašnekovės, yra veislė be kilmės dokumentų, o sėklos atkeliavo iš tolimosios Kirgizijos. 

„Šias sėklas Kirgizijos kolekcionierė atsivežė iš Italijos ir davė šiam pomidorui vardą „Sveta“. Labai žavingas pomidoras“, – nusišypso R. Grigaitienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Dydis nustebino

Didžiavaisius pomidorus ji pamilo dėl to, kad juos užauginti kiek sunkiau, reikia įdėti daugiau pastangų ir darbo, mat šiems dažnai trūksta įvairių maisto medžiagų. Bet rezultatas visada maloniai nudžiugina. 

REKLAMA

„Šiuos sėjau nelabai noriai, atvirai pasakius. Pasisodinau tik vieną daigą, galvojau, kad nieko įspūdingo nebus, kitus daigus pardaviau.  

Didžiavaisių pomidorų, sveriančių daugiau nei kilogramą, yra daug, šiltnamis tokių pilnas, bet tokio patraukliai atrodančio ir tobulo grožio dar neturėjau. Pomidoras yra tiesiog tobulos formos“, – džiaugiasi pašnekovė. 

Nors pomidorą nuskynė prieš kelias dienas, jis vis dar kuo puikiausiai stovi kambaryje. Ramunė juokiasi, kad vis dar sprendžia jo likimą: 

REKLAMA
REKLAMA

„Vis galvoju, ką daryti su šiuo – ar vežtis į turgų kaip vizitinę kortelę, ar patiems pjauti, ragauti ir išsiimti sėklas. 

Dar nežinau, ką su juo padarysiu, jis dabar labai gražiai atrodo, neminkštėja, nėra subliūškęs, minkštai padėtas, kad nenugulėtų šonų ir vis dar juo džiaugiuosi. Bet jis tikrai bus skanus, žinau tai.“

Išdavė, kaip prižiūri pomidorus

R. Grigaitienė gali pasigirti ne vienu užaugintu daugiau nei kilogramą sveriančiu pomidoru. Pavyzdžiui, 2019 metais jos šiltnamyje užaugo vos 80 g mažesnis veislės „Riccio di Parma“ pomidoras. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi pomidorai pašnekovės šiltnamyje auginami be chemikalų, tačiau jų tręšimui naudoja raugintą arklio mėšlą, pelenų šarmą, būtinai mulčiuoja žole. Laisto taip pat ne itin dažnai, nes šiltnamis stovi drėgnoje vietoje, tačiau viskas priklauso nuo oro sąlygų. 

Ji taip pat sako niekada nekarpanti ar neskabanti lapų, tik tuos, kurie nebegražūs, kitaip gero derliaus galėtų nė nelaukti. 

„Mano atsakymas vienareikšmiškas – skanaus veislinio pomidoro neužauginsi nugenėjęs lapus, jo visai neužauginsi normalaus. Hibridams galima lapus šalinti, bet vis tiek žalojamas augalas – kam to reikia?“, – nuomonę išdėstė pomidorų augintoja. 

SĖKMĖS augintojai! Sunku pasakyti skanūs ar ne iš paveiksliuko, bet gražūs!
Tobulas pomidoras! Sėkmės augintojai!
Puikus pasiekimas,nuširdus darbas visada atsiperką!Jau antri metai perkame daigus tik pas šią augintoją ir džiaugiamės puikiu derliumi.Sėkmės!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų