Naujausia informacija rodo, jog natūralios skaidulos, antioksidantai ir vitaminai, esantys kasdieniuose vaisiuose, gali padėti sumažinti infarkto ar insulto riziką, rašoma mirror.co.uk.
Taigi, ką reikėtų įtraukti į savo mitybą ir kodėl?
Kodėl cholesterolio lygis toks svarbus?
Organizmui reikia cholesterolio, kad formuotų sveikas ląsteles, tačiau per didelis jo kiekis gali užkimšti arterijas ir trukdyti kraujo tekėjimui. Dėl šios priežasties didelė cholesterolio koncentracija yra glaudžiai susijusi su širdies ligomis ar net insultu.
Laimei, mityba gali tapti pirmuoju ginklu kovojant su šia rizika – ypač turtinga vaisiais ir skaidulomis.
Kuo vaisiai naudingi širdžiai?
Visi gerai žino, jog vaisiai yra naudingi sveikatai. Tačiau kokia tiksli jų nauda? Pasirodo, jog gerų ir net gydančių savybių jie turi tikrai daug:
- Skaidulos – ypač tirpiosios, kurios sumažina cholesterolio kiekį
- Vitaminai (ypač C) – stiprina imuninę sistemą ir mažina uždegiminius procesus.
- Antioksidantai ir flavonoidai – padeda palaikyti arterijų lankstumą.
- Tirpiosios skaidulos žarnyne pavirsta į gelio pavidalo medžiagą, kuri sulėtina cholesterolio įsisavinimą ir padeda jam pasišalinti iš organizmo.
Geriausi vaisiai jūsų širdžiai
Apelsinai, obuoliai, greipfrutai ir citrinos. Šie vaisiai gausūs pektino – tai tirpiosios skaidulos rūšis, padedanti mažinti blogojo (MTL) cholesterolio kiekį.
Flavonoidai, esantys apelsinuose ir greipfrutuose, gerina arterijų lankstumą bei mažina uždegimus.
Avokadas, nors ir ne visiems patinka, yra tikrų tikriausias „supervaisius“ širdžiai.
Juose gausu mononesočiųjų riebalų – vadinamųjų „gerųjų“ riebalų, kurie padeda mažinti cholesterolį. Reguliarus avokadų vartojimas ypač naudingas žmonėms, turintiems antsvorio ar padidėjusį cholesterolio kiekį.
Bananai taip pat kovoja su cholesteroliu – dėl tirpiosios skaidulos ir fitosterolių.
Fitosteroliai – tai augaliniai junginiai, panašūs į cholesterolį, kurie padeda riboti tikrojo cholesterolio pasisavinimą organizme. Bananai taip pat naudingi virškinimui bei svorio kontrolei.
Padeda ne tik vaisiai
Nors kalbame apie vaisius, verta paminėti ir dar vieną populiarių maisto produktą, kuris turi daugiau naudingų medžiagų širdžiai, nei galėtumėte pagalvoti.
Avižose yra beta-gliukanų, o tai – ypatinga tirpiosios skaidulos forma, padedanti mažinti cholesterolio kiekį.
Kaip tai veikia? Beta-gliukanai, patekę į žarnyną, suformuoja klampų gelį, kuris apsaugo organizmą nuo cholesterolio įsisavinimo.
Kaip įtraukti į kasdienę mitybą:
- Per naktį mirkytos avižos su vaisiais – puikus ir sveikas užkandis, kuris gali būti valgomas šaltas.
- Šilti pusryčiai – košės žvaliems rytams.
- Sveiki avižų batonėliai (pvz., „flapjack'ai“)
Mitybos patarimas: Avižos gali būti perkamos įvairiomis formomis – pilno grūdo, vidutinės ar smulkintos. Kiekviena šių rūšių tinka skirtingiems patiekalams, tačiau visos vienodai naudingos sveikatai.
Tyrimų išvados
Tyrimai rodo, kad pakankamas skaidulų kiekis ne tik sumažina širdies ligų riziką, bet ir padeda išvengti 2 tipo diabeto.
Širdies sveikata nepriklauso vien nuo vaistų – ji priklauso ir nuo jūsų bendros mitybos. O jeigu jūsų lėkštėje dažnai atsiduria vaisiai bei avižos, jūsų širdis tikrai jums padėkos.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!