Virškinimui gerinti skirtais fermentais tautiečiai pradeda rūpintis gan anksti, likus kelioms savaitėms iki švenčių. Preparatų pardavimai tokiu metu išauga 30-ia procentų. O žmonės neslepia, kad per Kūčias ir Kalėdas beveik neįmanoma atsispirti gausybei gardžių patiekalų. Kai akys mato daug ir skaniai, skrandžiams ateina juodos dienos.
O kas fermentais nepasirūpina iš anksto, vaistines užplūsta tuoj po švenčių. Gydytojai irgi jau dabar žino, kas jų laukia kitą savaitę.
Medikai aiškina, kad virškinimui skirti fermentai išties padeda ir didelės žalos sveikatai nepridaro. Tačiau, kaip ir visais atvejais, reikia laikytis taisyklių. Nemažai žmonių tabletės griebiasi dar Kalėdų rytą, prieš valgį. Esą taip bus užkirstas kelias skrandžio bėdoms. Visgi tai – klaida.
„Tie vaistai yra vartojami valgio metu, tikrai ne „ant tuščio skrandžio“. Juk nežinai, kiek suvalgysi maisto. Tai tik suvalgius per daug, jei jaučiamas diskomfortas, sunkumas, jeigu jaučiamas persivalgymo fonas, tokiu atveju paimti. Bet tikrai prieš nereikėtų ruoštis“, - patarė gastroenterologė Diana Vižinytė.
O dar geriau – preparatų išvis išvengti tiesiog nepersivalgant. Kad ir kaip per Kūčias viliotų visi dvylika patiekalų, o per Kalėdas – gardūs garuojantys kepiniai ir saldumynai, nebūtina išragauti viską. Dar svarbu valgyti lėtai ir maistą gerai sukramtyti. O jeigu pagunda nugali sveiką protą, bent jau skanėstus į lėkštę reiktų dėtis mažomis porcijomis.
„Taisyklė, vadinama dviejų rieškučių. Jeigu sudėjus dvi rankas padarysi kumščius, tai bent vienam valgymui turėtų tikrai pakakti tokio kiekio“, - sakė vaistininkė Laura Vanagaitė.
Išsamiau - TV3 reportaže.