Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Niekas nesiginčija – kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Prie jos populiarumo prisideda ir tai, kad yra begalė skirtingų būdų kavai ruošti, tad kiekvienas gali atrasti labiausiai mėgstamą.

Niekas nesiginčija – kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Prie jos populiarumo prisideda ir tai, kad yra begalė skirtingų būdų kavai ruošti, tad kiekvienas gali atrasti labiausiai mėgstamą.

REKLAMA

Kavos aparatas suteikia laisvę – juo galima ruošti ne tik juodą kavą, bet ir kitus kavos gėrimus su pienu. Pavyzdžiui, kaip rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, vis sparčiau populiarėja kavos aparatams pardavimai ir per pastaruosius kelerius metus jie atsidūrė antroje vietoje.

Vienas tokių gėrimų – pasak skirtingų istorijų, Austrijoje sukurtas ir itin Italijoje išpopuliarėjęs kapučino. Beje, pats pavadinimas reiškia „mažą kepurėlę“ – taip taikliai apibūdinama puodelio viršuje esanti pieno puta. O ką daryti, jei kapučino mėgstate, bet neturite kavos aparato namuose?

Galima juo mėgautis kavinėse arba išbandyti italų virtuvės šefo Gian Luca Demarco patarimus ir pasigaminti kapučino namuose net ir be kavos aparato. Kartu kulinarijos žinovas griauna tradicinį mitą, kad šiuo kavos gėrimu Italijoje mėgaujamasi tik per pusryčius, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Kavos kultūra keičiasi

Minėto prekybos tinklo komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, pastaraisiais metais Lietuvoje yra stebimas ne tik įspūdingas nuperkamos kavos kiekis – daugiau nei 10 tūkst. kilogramų kasdien, bet ir kintantys šio gėrimo vartojimo įpročiai.

„Stebėdami prekybos statistiką matome, kad šalyje ypač populiarėja porcijinės kavos, skirtos kavos aparatams. Taip pat parduotuvių lankytojai itin noriai renkasi ir kavos pupeles. Tuo metu kavos pakaitalų ir maltos kavos kasmet nuperkama vis mažiau. Tai rodo, kad šio gėrimo vartojimo kultūra Lietuvoje tampa vis brandesnė.

Šalies gyventojai netgi namuose ruošia kavą, kokia galima gardžiuotis kavinėse ar restoranuose. Todėl, atliepdami tokius poreikius, ypač didelį dėmesį skiriame savo asortimento kokybei ir įvairovei“, – kalba E. Dapkienė.

Tai, kad Lietuvoje kavos kultūra sparčiai tobulėja, pastebi ir Gian Luca Demarco. Virtuvės šefo teigimu, neretai klaidingai manoma, jog šias tradicijas turi tik italai, o lietuviai – ne.

REKLAMA
REKLAMA

„Tik būdamas Lietuvoje į kavos gėrimo kultūrą įsigilinau labiau nei namuose. Kaip italai geria kavą? Ateina prie baro, užsisako puodelį espreso. Išgeria per porą sekundžių ir išeina. Tačiau lietuviai su kavos puodeliu gali prasėdėti valandas. Taigi ši kultūra čia yra daug gyvesnė. Italams kavos gėrimas – įprasta kasdienybės dalis. Savo ruožtu lietuviams tai yra ritualas“, – teigia Gian Luca Demarco.

Pasak E. Dapkienės, analizuojant „Maximos“ pardavimus, ryškėja ir kitas stiprėjantis pirkėjų įprotis – auga kavos pupelių pardavimai. Nors absoliuti kategorijos lyderė tebėra malta kava, ją vejasi tik jau minėta porcijinė kava, skirta aparatams.

Tobulo kapučino gudrybės

Tuo metu paklaustas, kiek puodelių kavos išgeria per dieną, virtuvės šefas suskaičiuoja iki aštuonių. Gian Luca Demarco dažniausiai renkasi espreso, todėl, šypsosi jis, italų pomėgis šiam gėrimui nėra mitas. Tačiau pastaruoju pašnekovas vadina klaidingą nuomonę, esą Italijoje kapučino geriama tik ryte.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip, italai šią kavos gėrimą dažniausiai renkasi pusryčiams. Tai daroma dėl to, kad gausus gėrime esantis pieno kiekis su vėliau valgomu maistu gali būti prastai virškinamas. Tačiau, jei Italijoje užsisakysite kapučino po pietų ir į jus kreivai pažiūrės barmenas, taip nutiks tik todėl, jog jam tądien yra prasta diena.

Taigi šią kavą galima gerti bet kada. Aš pats įprastai ją renkuosi vėlyviesiems pusryčiams. Apskritai, mano santykis su kava yra kaip su žmona. Abiem joms jaučiu visišką priklausomybę“, – juokiasi Gian Luca Demarco.

Virtuvės šefas taip pat pastebi, kad klaidinga manyti, jog tobulas kapučino gali gimti tik gėrimą ruošiant kavos aparatu. Paprašytas pasidalinti kapučino ruošimo namuose gudrybėmis, Gian Luca Demarco jas noriai atskleidžia.

„Reikės prancūziško kavos preso, kurį lietuviai dažniausiai naudoja arbatai ruošti ir arbatžolėms nuspausti. Į jį įpilkite pašildyto pieno ir rankenėlės pagalba pastumdykite jį aukštyn–žemyn tol, kol susiplaks pieno puta. Tuomet ji turi būti išmaišyta iki blizgėjimo, oro likti neturėtų. Belieka paruošti apie 30 ml espreso kavos ir ant viršaus lėtai užpilti pieno plakinį. Taip gimsta tobulas kapučino“, – pasakoja Gian Luca Demarco.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų