Patį šalčiausią žiemos rytą nuskynė pirmuosius pomidorų vaisius
Kietaviškių miestelyje įsikūrusi įmonė kasmet ilgina tiek pomidorų, tiek trumpavaisių agurkų sezoną. Jau du metus iš eilės, trumpavaisius agurkus pirkėjams tiekė kartu su pavasario pradžia, o šiemet pomidorus nuskynė kaip niekad anksti – net sausio 15 dieną.
„Kai 2017 metais modernizavome šiltnamius, agurkus bei salotas pradėjome auginti ištisus metus. Išmanaus apšvietimo dėka, auginame ne tik minėtas daržoves, tačiau jau antrus metus iš eilės ankstiname ir pomidorų sezoną. Mažylių pomidorų daigai, kurie pasodinami dar lapkričio mėnesį, šiemet, kaip niekad anksti - sausio 15 jau davė pirmuosius vaisius.” – sako „Kietaviškių gausa“ vadovas Mindaugas Pupienis.
Pavasario pradžia kupina lietuviškų daržovių
Daržovių augintojai prognozuoja, kad šiemet pavasarį pasitiksime gausiu lietuviškų daržovių derliumi. „Taip anksti pradėję skinti pomidorus, per visas svarbiausias pavasario šventes, jau galėsime džiaugtis absoliučiai visomis, Lietuvoje auginamomis bei pietų Europos šalyse pamėgtomis rūšimis. Tam kad Lietuvoje užaugintume pirmuosius pomidorus taip anksti, mums padeda profesionali agronomų komanda ir dirbtinis apšvietimas – šviesos kultūra. Tikimės, kad laikui bėgant, modernėjant technologijoms, galėsime džiaugtis pirmaisiais pomidorais jau ir ant Kalėdų stalo”. – džiaugėsi „Kietaviškių gausa“ verslo ir plėtros vadovas Karolis Montvila.
Kaip pavyksta užauginti daržoves žiemą?
Šiltnamių modernizacijos projektas atvėrė galimybes auginti daržoves ištisus metus. Taip yra todėl, kad kompiuteriu valdoma šviesos ir mikroklimato palaikymo sistema augalams sukuria tokias pačias sąlygas kaip ir vidutinė vasaros diena. Augalai apie septyniolika valandų per parą praleidžia šviesoje, o šiluma taip pat reguliuojama automatiškai, prisitaikant prie augalų poreikių. Tai leidžia daržoves auginti tokiais pačiais tempais, kaip ir vasarą. Net ir lauke esant didžiausiam speigui. – pasakoja „Kietaviškių gausa” vadovas M.Pupienis.
Augintojų šiltnamiuose dirba kamanės
„Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose užauginama daugiau nei 8 tūkst. tonų daržovių per metus. Sunku patikėti, tačiau pačios didžiausios šiltnamių darbininkės yra kamanės. Jos puikiai apdulkina augalus ne vien lauke, tačiau labai gerai dirba ir šiltnamiuose.
„Kamanių pagalba apdulkinti pomidorai yra didesni ir sultingesni, jų užmegztas derlius yra gausesnis, o vaisių skonis – sodresnis.” – sako K.Montvila.
Pomidorai vertinami ne tik dėl skoninių savybių, bet ir dėl naudingų medžiagų, kurių yra daugiau nei bet kurioje kitoje daržovėje ar vaisiuje. Svarbiausias jų yra antioksidantas likopenas, kuris stiprina mūsų imuninę sistemą, sumažina įvairių ligų tikimybę, yra svarbus vėžinių susirgimų profilaktikai. Mokslininkai įrodė, jog likopeno kiekis pomidore didėja jį kaitinant – apdorojus pomidorą mūsų organizmui likopeną tampa ir lengviau įsisavinti.