Šią tema naujienų portalo tv3.lt skaitytojams sutiko papasakoti mitybos specialistas Paulius Paulauskas. Jis papasakojo, kaip veikia greitai paruošiamų užpilamų makaronų principas. Pasak pašnekovo, jis – labai paprastas.
„Greitai užpilami makaronai yra labai populiarus dalykas, mano dauguma pažįstamų juos vartoja, pats taip pat esu bandęs, bet man nelabai patiko.
Tai yra makaronai, užpilami vandeniu, jų yra įvairių skonių. Prie jų yra pridedami prieskoniai, kurie suteikia makaronams sūrio, pasirinktos mėsos ar kitokį skonį“, – atskleidė jis.
Užpilamų makaronų maistingumas
Paprašius mitybos specialisto pasidalinti savo įžvalgomis apie greitai paruošiamus makaronus, P. Paulauskas neslėpė, kad jie nėra geras pasirinkimas visavertei mitybai.
Anot pašnekovo, tai – prastos kokybės maistas, kurio nėra rekomenduojama vartoti kasdienybėje ir juo pakeisti kitų įprastų valgių.
„Ar galima tai pavadinti maistu? Turbūt galima, tačiau maistingumo juose tikrai nėra daug. Iš principo, jų sudėtis yra tokia, kad naudojami pačios prasčiausios kokybės makaronai. Manau, kad galima rasti geresnius, tačiau dauguma iš gamintojų orientuojasi į esminius dalykus – greita, paprasta, pigu.
Taip pat juose dažniausiai naudojamas augalinis palmių aliejus, kuriame gausu sočiųjų riebalų ir, aišku, skonio sudėčiai dedami vištienos ar kiti prieskoniai, su labai dideliu kiekiu druskos. Viename pakelyje gali būti net iki pusės paros normos. Dar gali būti dažiklių, konservantų“, – aiškino specialistas.
Pašnekovas pridėjo, kad greitai paruošiamuose makaronuose taip pat gausu angliavandenių, tačiau jie apgaulingi tuo, kad nesuteikia sotumo jausmo ilgam laikui.
Anot jo, užvalgius šių makaronų, jau po poros valandų vėl norima valgyti, tad dėl to vertėtų pasirinkti kitokį maistą.
„Kalbant apie maistingumą, tai gauname labai daug paprastųjų angliavandenių, labai mažai skaidulų, daug sočiųjų riebalų, o sotumo ilgam negausime.
Čia mes būname apgauti, nes porcija didelė, gauname daug vandens, mus užpildo, bet po kelių valandų vėl galimai žmogus jausis išalkęs, vėl trūks maisto, o taip pat galima įpratinti save prie didelių kiekių druskos“, – įspėjo jis.
Vartojami dideliais kiekiais yra žalingi
Pasiteiravus specialisto, kas gali nutikti žmogaus organizmui vartojant greitai paruošiamus makaronus, jis atskleidė, kad svarbu suskirstyti vartojimą į trumpalaikį ir ilgalaikį.
Pirmiausia, jis prabilo apie trumpalaikį vartojimą. Anot jo, retomis progomis suvalgius šių makaronų žmogaus organizmui nieko nenutinka.
„Trumpą laiką vartojant greitai paruošiamus makaronus jums nieko nenutiks, bet ilgą laiką vartojant – sveikatos jie tikrai nepridės“, – paaiškino jis.
Tuo tarpu pasiteiravus apie ilgalaikį greitai paruošiamų makaronų poveikį, P. Paulauskas tikino, kad jie gali prisidėti prie įvairių ligų rizikos.
Anot jo, šis maistas gali skatinti svorio augimą, sukelti širdies ir kraujagyslių problemas, didinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje:
„Kalbant apie sveikatos problemas, kurias gali sukelti dažnas tokių makaronų vartojimas, yra svorio prieaugis. Taip pat gali kilti kraujospūdis, skatinti inkstų ligas.
Žinoma, gali padidėti rizika širdies ir kraujagyslių ligoms bei cholesterolio rizika. Skonio stiprikliai gali prisidėti prie galvos skausmo, jautrumo, virškinimo problemų, tad vertėtų pagalvoti prieš įsidedant dar vieną užpilamų makaronų pakuotę į krepšelį.“
Greitai paruošiamų makaronų alternatyvos
P. Paulauskas taip pat atskleidė, kad yra gausybė greitai paruošiamų užpilamų makaronų alternatyvų, kurios yra kur kas maistingesnės. Tiesa, pasak jo, jas pagaminti užtrunka šiek tiek ilgiau.
Pirmiausia, jis ragino pasirinkti sveikesnius makaronus, o tam siūlė parduotuvėse dairytis viso grūdo makaronų. Pasak jo, šie makaronai gali tapti maistinga alternayva.
„Jeigu tai tradiciniai makaronai, padaromi su pomidorų padažu, tai tikrai nebus sveika, bet jeigu padarysime su pesto padažu, dėsime lieso sūrio, lieso faršo ar daržovių, tuomet jie gali būti pilnaverčiu patiekalu.
Aišku, makaronuose yra daug angliavandenių, tačiau patiekalas tikrai gali būti visaverčiu. Taip pat rekomenduočiau įprastus makaronus keisti į pilno grūdo makaronus.
Geriau keletą kartų į savaitę suvalgyti teisingai paruoštų makaronų, negu rinktis visiškai nemėgstamus grikius ar kitas kruopas ir dėl to jaustis nelaimingais“, – įžvalgą pateikė specialistas.
Pasiteiravus, ką jis pasiūlytų greitai paruošiamų makaronų gerbėjams, kurie nori kuo mažesnių pokyčių, P. Paulauskas patarė skaityti jų etiketes.
„Jeigu labai norima užpilamų makaronų, tuomet vertėtų pasižiūrėti, kiek juose yra palmių riebalų, kokia makaronų energetinė vertė ir pasirinkti geriausią variantą“, – pridėjo jis.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!