Naujienų portalui tv3.lt apie pagirias, jų simptomus bei būdus sau padėti sutiko papasakoti vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Julija Aganauskaitė-Žukaitė.
Pagirių veikimas ir simptomai
Visų pirma, pokalbio metu vaistininkė paaiškino, kas vyksta žmogaus organizme pagirių metu. Pasak jos, šis poveikis – žalingas organizmui.
Ji pasakojo, kad alkoholis dehidratuoja ir taip apnuodija žmogaus organizmą, kartu paveikdamas nervinę, imuninę, virškinimo sistemas, cukraus lygį organizme. Dėl to gausus alkoholio vartojimas neretai baigiasi pagiriomis.
„Alkoholis apsunkina kepenų veiklą ir veikia toksiškai. Pagirių sunkumas priklauso nuo suvartoto alkoholio tipo, kiekio ir organizmo galimybių jį apdoroti. Įtaką gali daryti ir tai, kiek išgėrėme vandens, ar sočiai pavalgėme“, – apie papildomus veiksnius pasakojo J. Adanauskaitė-Žukaitė.
Taip pat ji papasakojo apie tai, kad pagirios įprastai pasireiškia praėjus jau kuriam laikui po pradėjimo vartoti alkoholį, tačiau visus jos pradeda veikti skirtingai.
Specialistė aiškino, kad dažniausiai maždaug tarp 3–10 valandų po alkoholio vartojimo galima pradėti justi nemalonius simptomus.
Įdomu ir tai, kad vieniems gali pakakti vos vieno gėrimo, kad kitą dieną jaustųsi prastai, o kitiems reikia suvartoti didesnį alkoholio kiekį.
„Pagirių metų gali būti jaučiami dehidratacijos simptomai, galvos skausmas ir svaigimas, pykinimas bei vėmimas, jautrumas šviesai bei garsui, didelis nuovargis, nuotaikos pokyčiai, tokie kaip dirglumas, depresyvios mintys, nerimas“, – simptomus įvardijo specialistė.
Kas padeda nuo pagirių?
Atsikėlus rytą po ilgai trukusio pasibuvimo, kurio metu buvo padauginta alkoholinių gėrimų, ne vienas imasi už galvos ir bando pačius įvairiausius būdus sau padėti.
Vieni geria daug vandens, kiti užsisako į namus sriubos, o tretieji stengiasi išvis nejudėti, kad kuo ilgesnį laiką pavyktų išbūti būsenoje, kai nejaučiamas skausmas.
Vis tik vaistininkė J. Aganauskaitė-Žukaitė pasidalijo keliais metodais, kurie gali padėti numalšinti kankinančius pagirių simptomus.
„Aspirino ar ibuprofeno veikliosios medžiagos gali padėti sumažinti galvos skausmą, o elektrolitų tirpalai – atstatyti prarastus mikroelementus ir skysčius.
Kai kurie tyrimai rodo, kad vitaminas C bei gliukozė gali padėti greičiau suskaityti alkoholį ir paskatinti jo pasišalinimą kartu su šlapimu. Kepenų fermentai taip pat gali pagelbėti kepenims su alkoholio toksinų skaidymu“, – keliais savipagalbos būdais dalijosi ji.
Pasiteiravus, ar yra natūralių metodų, priemonių, kurių kiekvienas turi namuose, kurios galėtų padėti numalšinti nemalonius simptomus, pašnekovė tikino, kad taip.
Pasak jos, tiems, kurie siekia niekur neiti iš namų jausdami pagirias ir padėti sau su tomis priemonėmis, kurių jau turi, yra keli būdai.
„Jei norite natūraliai palengvinti pagirių simptomus, išbandykite imbierinę arbatą ar silpną juodąją arbatą su medumi, mėgaukitės įvairiomis, ypač citrusinių, vaisių sultimis.
Valgykite vaisius, pavyzdžiui, bananus ir apelsinus, kad pasijustumėte geriau“, – veiksmingais pagalbininkais dalijosi ji.
Anot vaistininkės, šios priemonės padės hidratuoti organizmą bei papildyti jį vitamino C ir kitų antioksidantų atsargomis.
„Įtraukite į mitybą kiaušinius, nes juose esantis cisteinas gali padėti greičiau pašalinti alkoholio toksinus. Taip pat nepamirškite natūralių sultinių ir sriubų, kurie padės atkurti prarastus skysčius ir druskas“, – pridėjo pašnekovė.
Kaip išvengti pagirių?
Pasiteiravus J. Ajanauskaitės-Žukaitės apie būdus, kurie gali padėti išvengti nemaloniais simptomais pasižyminčių pagirių, ji pasidalijo keliomis gudrybėmis.
Pasak pašnekovės, vienas paprasčiausių būdų, kuris tikrai užtikrins, kad nejausite pagirių, yra alkoholio atsisakymas. Vis tik, pasirinkus pasimėgauti viena ar kita taure gėrimo, vaistininkė patarė laikytis poros taisyklių:
„Jei visgi nusprendžiama vartoti alkoholį, reikėtų pasistengti tai daryti sąmoningai, sukeliant kuo mažiau streso organizmui. Rekomenduočiau būti pailsėjus ir gerti daug vandens – tiek prieš vakarėlį, tiek per jį bei po to.“
Taip pat ji pasidalijo dar pora patarimų, kurie apima ne tik pačią pasibuvimo eigą, tačiau taip pat ir pasiruošimą audringam susitikimui.
„Prieš vartojant alkoholinius gėrimus taip pat reikėtų būti sočiai pavalgius, ypač lėtai virškinamų produktų, tokių kaip makaronai, duona, bulvės“, – paaiškino ji.
Vaistininkė pridėjo, kad vakarėlio metu vertėtų lengvai paužkandžiauti, nes tai gali padėti kūnui nepatirti tokių staigių cukraus šuolių. Galiausiai pašnekovė patarė vengti rūkymo, riebių patiekalų, kavos ir energinių gėrimų tuo metu, kai yra vartojamas alkoholis.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!