• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai kvapas, kurį dauguma esame pajutę – šiek tiek primenantis pelėsį, su senų baldų ar kartono prieskoniu. Jis dažnai siejamas su senyvo amžiaus žmonėmis, bet priešingai nei vyraujantys stereotipai, šis kvapas nėra susijęs su higiena. Jo atsiradimą lemia biologinis procesas, vykstantis kūne žmogui senstant.

Tai kvapas, kurį dauguma esame pajutę – šiek tiek primenantis pelėsį, su senų baldų ar kartono prieskoniu. Jis dažnai siejamas su senyvo amžiaus žmonėmis, bet priešingai nei vyraujantys stereotipai, šis kvapas nėra susijęs su higiena. Jo atsiradimą lemia biologinis procesas, vykstantis kūne žmogui senstant.

REKLAMA

Mokslininkai nustatė, kad šis vadinamasis „senų žmonių kvapas“ iš tiesų egzistuoja. Ir nors kasdienis dušas ar kvepalai gali trumpam jį užmaskuoti, problema slypi giliau – pačioje odoje, rašoma vice.com.

Kodėl atsiranda „seno žmogaus kvapas“?

„Seno žmogaus kvapas atsiranda dėl lipidų peroksidacijos ant odos“, – aiškino Leslie Kenny, sertifikuota „Bulletproof“ trenerė ir „Oxford Healthspan“ įkūrėja.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis kaltininkas – junginys, vadinamas 2-nonenalu, kuris yra riebalų oksidacijos šalutinis produktas.

REKLAMA

Senstant, mūsų oda gamina mažiau antioksidantų ir lėčiau regeneruoja ląsteles, tad šis junginys kaupiasi ir ima skleisti nemalonų kvapą.

„Kvapas niekur nedingsta. Negalite to užmaskuoti kvepalais. Tai tik sukuria dar blogesnį kvapų derinį“, – sako L. Kenny.

Sprendimas – ne vonios kambaryje, o lėkštėje

Laimei, pasak L. Kenny, yra natūrali priemonė, galinti padėti sumažinti šio kvapo intensyvumą – grybai. Būtent taip, sprendimu gali tapti grybų valgymas.

REKLAMA
REKLAMA

Grybuose gausu ergotioneino – galingo antioksidanto, padedančio sustabdyti lipidų peroksidaciją, ir spermidino – natūralaus junginio, skatinančio autofagiją – organizmo vidinį ląstelių „apsivalymo“ procesą.

„Grybai yra puikus maistas kovai su šiuo kvapu“, – sako Kenny.

Ypač naudingi – šitake grybai ir gluosninės kreivabudės, kuriose šių medžiagų gausu.

Nauda neapsiriboja vien nemalonaus kvapo mažinimu. Tyrimai rodo, kad grybus vartojantys žmonės gali sumažinti kognityvinių funkcijų prastėjimo, atsparumo insulinui ir kai kurių vėžio rūšių riziką, sustiprinti kaulus ir imunitetą.

„Grybus verta pradėti valgyti kuo anksčiau – ypač hormoninių pokyčių metu, pavyzdžiui, perimenopauzės laikotarpiu. Tačiau niekada nevėlu“, – pataria L. Kenny.

REKLAMA
Kol jauni visi gali išsidirbinėti ir niekinti savo senus tėvus ir senelius dėl kvapo ,proto ir t.t., bet nepamirškite, kad senatvė yra neišvengiama ir dar nežinote kokie patys būsite ir tuomet pajusite tai (tik gal dar labiau) iš savo atžalų. Lazda turi du galus. Kitas lazdos galas smogia su didesne inercija
Nueinam pas kaimynus 87 ir 88 metų senukų porą, niekada jokio pašalinio kvapo, abu tvarkingi, žvalūs, protingi, labai linksmi, humoristai, abu būna tik namie, valgyt pristato socialinė, gaminasi ir tvarkosi patys.
O dar buna seno kaziolo smarve
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų