Socialiniame tinkle „Facebook“ L. Kazukauskytė Misiūnienė rašo, kad dabar tinkamas laikas rinkti pušų spygliukus, pumpurus (jei jų jau yra) ir neprisirpusius kankorėžius, dėl juose esančių vitaminų.
„Laikas pasirūpinti sveikata ir rinkti pušų spygliukus, pumpurus. Gaminu arbatos sau.
Viskas, kas žaliuoja žiemą, yra naudinga žmogaus organizmui. Žalia spalva – tai chlorofilas, žaliasis augalų kraujas, kuris, patekęs į žmogaus kraujotakos sistemą, padeda pašalinti šlakus ir medžiagų apykaitos atliekas.
Chlorofilas yra vertinamas kaip pati geriausia kraujo valymo ir atstatymo priemonė. O kraujo valymas yra pirmasis ir dažnai esminis žingsnis kovoje su bet kokia organizmą alinančia liga“, – teigia L. Kazukauskytė Misiūnienė.
Didelė nauda organizmui
Moters teigimu, pušų spygliuose esantis chlorofilas labai panašus į hemoglobiną. Chlorofilas valo kraują nuo radioaktyvių medžiagų, sunkiųjų metalų, vaistų likučių ir kitų toksinių medžiagų.
„Šviežiuose pušų ir eglių spygliuose yra karotino bei vitaminų: C, K, P, E, PP, B1, B2, B3, B6, taip pat kobalto, geležies, mangano, aliuminio, vario, fitoncidų, eterinio aliejaus, fitohormonų, bakteriostatinių (slopinančių bakterijų dauginimąsi) ir antihistamininių (antialerginių) medžiagų.
Spygliai nuo seno vartojami avitaminozių, ypač trūkstant vitamino C, gydymui ir profilaktikai. Spyglių preparatai didina imuniteto atsparumą, stiprina organizmą, lėtina senėjimo procesus.
Pasižymi nervus raminančiu, nuskausminamuoju, antivirusiniu, antiseptiniu, atsikosėjimą lengvinančiu, šlapimą, prakaitą ir tulžį varančiu veikimu. Pušų spygliai labai dažnai naudojami odos ir plaukų priežiūrai.
Žaliuose spygliuočių lapuose gausu fluidų ir fitoncidų, kurie, beje, ne tik apsaugo medžius nuo grybelių, parazitų, mikrobų, bet šiomis nematomomis, bet stebuklingomis dalelėmis (fitoncidais), dalijasi ir su žmonėmis“, – teigia moteris.
Pasigaminkite tai namuose
Naudokite arbatą užpiltą neverdančiu vandeniu, palaukite 10 – 15 min, skaninkite medumi, citrina
Rinkite neprasiskleidusius pušų pumpurus. Pušų pumpurai ne tik suteikia vitaminų, bet ir padeda kosint. Dezinfekuoja, slopina uždegimą.
Pumpuruose yra iki 1,5 proc. eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, pinicikrino (kuris suteikia kartų skonį), sakų, vitaminų D, K, E, B2, P.
Užpiltinės alkoholiu ar spiritu naudojamos kaip organizmo atstatymas. Mano teta gėrė užpiltinę kiekvieną pavasarį ir sulaukė daugiau nei 90 metų. Senoliai žinojo kur slypi sveikata ir kaip pasisemti jos iš gamtos.
Galima vartoti kaip arbatą, užpilą ar sirupą. Gamyba: pumpurus tiesiog renkame nuo pušų šakelių galiukų.
Spygliukus renkame nuo šakelių, sumalame (man pavyko tik su elektrine mėsos malimo mašina), dedame šiltai arba į spec pečiuką žemoje temperatūroje ir džioviname iki kol bus sausi.
Fermentuota arbata: sumalus reikia suslegti inde ir šiltai palaikyti kelias dienas. Žiūrėkite kad neisimestų pelėsis, kad nebūtų drėgna. Tada išdžiovinti.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!