REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tradiciškai šventiniai stalai būna nukrauti mišrainėmis. Daugelis lietuvių jas svečiams siūlo ne tik per didžiąsias metų šventes, bet ir per gimtadienius ar kitus giminių, draugų susitikimus. 

Tradiciškai šventiniai stalai būna nukrauti mišrainėmis. Daugelis lietuvių jas svečiams siūlo ne tik per didžiąsias metų šventes, bet ir per gimtadienius ar kitus giminių, draugų susitikimus. 

REKLAMA

Mišrainių yra įvairiausių ir, iš tiesų, visų atsisakyti nereikėtų, nes jų sveikumas priklauso nuo sudėties, tačiau per dažnai valgomos mišrainės gali pakenkti sveikatai. Apie tai domėjosi TV3 laida „Būk sveikas“. 

„Geriau pasirinkti tuos komponentus, kurie pagal sezoniškumą pas mus dabar vyrauja. Tai rauginti produktai, burokėliai, kopūstai, pupelės, džiovinti grybai, gali būti riešutai, obuoliai“, – TV3 laidai „Būk sveikas“ sakė biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė

Mokslų daktarės teigimu, mišrainėse reikėtų vengti kuo labiau apdorotų produktų. Patariama nesirinkti rūkytos mėsos, sūdytos, rūkytos žuvies ir svarbiausia atsakingai pasirinkti padažą. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mišrainių asociacija yra su majonezu. Tai kaloringas produktas, turintis daug riebalų savyje, ir dėl to pati mišrainė tampa netinkama dažnai vartoti sveikatos atžvilgiu“, – pasakojo S. Čapkauskienė. 

REKLAMA

Renkantis majonezą parduotuvėje reikėtų ieškoti tokio, kuriame nėra daug pridėtinių ingredientų. 

„Gali būti dažikliai, saldikliai, taip pat cukrus. Gali būti konservantai, gali būti, iš tikrųjų, vaisiai, daržovės, pieno produktai, vanduo.

Gali būti rafinuotas aliejus, būtent kas didina širdies kraujagyslių sistemos riziką. Tai, jei mes mišrainę valgome kiekvieną dieną, aš tikrai nesakyčiau, kad toks maistas yra geras, tinkamas vartoti“, – sakė mokslų daktarė. 

Nemažai kas mano, kad liesas majonezas yra geriau nei įprastas, tačiau tai netiesa. Kuo riebesnis majonezas, tuo didesnė tikimybė, kad papildomų priedų bus pridėta mažiau. Tačiau net geriausio majonezo iš parduotuvės vartojimą reikėtų apriboti iki kelių kartų per metus. 

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tų pačių pagrindinių ingredientų – kiaušinių trynių, aliejaus, acto ir, jei norima, garstyčių – be jokių konservantų, dažiklių galima pasigaminti tokį patį majonezą namuose“, – kalbėdama apie alternatyvas pasakojo S. Čapkauskienė. 

Ne visos mišrainės yra blogis, jei ingredientai ir padažas parinkti atsakingai. Mišrainėmis su namų gamybos padažu ar alyvuogių aliejumi mitybos racioną papildyti galima, tačiau mišraines su majonezu verčiau pasilikti didžiosioms šventėms. 

Daugiau patarimų apie mišraines ieškokite reportaže, esančiame straipsnio pradžioje. 

Laidą „Būk sveikas“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 10:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

Straipsnis parengtas pagal TV3 laidą „Būk sveikas“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų