Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Cukrus maisto produktuose (nuotr. Fotolia.com)

 Saldiklis, naudojamas vaisvandeniuose, tortuose, sausainiuose ir leduose, yra priežastis, kodėl kai kuriems vaikams išsivysto mirtimi pasibaigti galinti kepenų liga, teigė naujausi mokslininkų tyrimai.

 Saldiklis, naudojamas vaisvandeniuose, tortuose, sausainiuose ir leduose, yra priežastis, kodėl kai kuriems vaikams išsivysto mirtimi pasibaigti galinti kepenų liga, teigė naujausi mokslininkų tyrimai.

REKLAMA

Fruktozė, pavojingiausia cukraus forma, yra pavojingesnė net ir už tą pačią visų taip peikiamą gliukozę. Be to, kaip teigė tyrimą atlikę mokslo darbuotojai, ji gali sukelti ankstyvą kepenų suriebėjimą, dažnai diagnozuojamą alkoholikams, vėžį, insultą ir širdies problemas.

Šis sveikatos sutrikimas kasdien diagnozuojamas vis daugiau jaunuolių, o kas ketvirtas vaikas, iki kol sulaukia 15-kos, jau yra kliniškai nutukęs.

„Ši liga, kurios metu kepenys iš normalių tampa suriebėjusiomis, o po to netgi ištinsta, yra pavojingesnė paaugliams, nei asmenims, kurie daugiau nei 30 metų yra nutukę. Vaikai fruktozės suvartoja daugiau, nei suaugusieji, tad būtent šis saldiklis yra laikomas vienu iš prastos jaunimo sveikatos šaltinių“, - teigė Dr. Samiras Softicas, Bostono Joslino diabeto centro atstovas.

REKLAMA

Saldžiuose gėrimuose, vaisvandeniuose bei kituose apdirbtuose produktuose naudojamas itin sveikatai pavojingas kukurūzų sirupas. Natūraliai jo galima rasti vaisiuose, tačiau tik labai mažais kiekiais.

Tyrimai atlikti su pelėmis

Tyrimų metu stebimos pelės buvo maitinamos būtent šiuo, kaip jau įrodyta gyvybei pavojingu saldikliu, – fruktoze. Jos patyrė rimtesnius medžiagų apykaitos sutrikimus nei tos pelės, kurios vartojo tokio pat arba panašaus kaloringumo gliukozę – kitą cukraus pakaitalą.

Laboratorijoje gyvūnai buvo suskirstyti į kelias grupes – tos, kurios maitinosi reguliariu maistu ir tos, kurioms buvo liepiama valgyti riebesnį maistą, taip pat skyrėsi jų suvartojamuose skysčiuose esantis saldiklių kiekis. Dalis pelių gėrė paprastą vandenį, o kita dalis – pasaldintą gliukoze ar fruktoze.

REKLAMA
REKLAMA

Po 10 savaičių patikrinus peles paaiškėjo, jog nei viena jų, kuriai buvo paskirtas įprastas mitybos planas, netapo atsparios insulinui, būtent dėl ko ir susergama diabetu, tačiau tie graužikai, kurie gėrė pasaldintą vandenį, priaugo daugiau svorio. Riebesniu maistu maitinamos pelės ir jų pateikti rezultatai žymiai skyrėsi nuo tų graužikų, kurie gėrė fruktoze ir gliukoze pasaldintą vandenį.

„Pelių grupės, kurios valgė įprastą ar riebesnį maistą, tačiau gėrė saldikliais pagardintą vandenį, kai kalbama apie medžiagų apykaitą, pademonstravo prastesnius rezultatus,“, - teigė Dr. Softicas.

Riebų maistą valgiusios pelės buvo labiau nutukusios ir atsparesnės insulinui nei tos, kurių mityboje buvo gliukozės.

Nors abi gyvūnų grupės savo kepenis apkraudavo riebalais, jų sudėtis gerokai skyrėsi.

Profesorius Ronaldas Kahnas paaiškino, kad lyginant 6 skirtingas pelių dietas, atsirado galimybė nagrinėti gliukozės ir fruktozės vaidmenį mityboje bei kokią žalą daro šie saldikliai.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai taip pat išsiaiškino, jog fermento Khk, reikalingo fruktozės pasisavinimui, kiekis buvo padidėjęs pelėse, kurios gėrė fruktoze gardintą vandenį.

Kai tyrėjai palygino paauglių kepenų mėginius su kepenų suriebėjimu sergančių asmenų mėginiais, paaiškėjo, jog Khk fermento lygis jose labai aukštas.

Susirgimai vis dažnės, diagnozių vis daugės

Beveik visi nutukę diabetu sergantys žmonės savo kepenis apkrauna papildomais ir nė kiek nereikalingais riebalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų