• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pamažu sulaukėme gražiausių metų švenčių, kai galime pabūti su pačiais artimiausiais mums žmonėmis, pasidalinti šiluma ir gerumu. Dažniausiai didžiausios metų šventės neįsivaizduojamos be gausaus šventinių patiekalų ir gėrimais nukrauto stalo ir deja.. persivalgymo. Tačiau šventės gali būti ne tik prasmingos, linksmos, bet ir sveikos.

Pamažu sulaukėme gražiausių metų švenčių, kai galime pabūti su pačiais artimiausiais mums žmonėmis, pasidalinti šiluma ir gerumu. Dažniausiai didžiausios metų šventės neįsivaizduojamos be gausaus šventinių patiekalų ir gėrimais nukrauto stalo ir deja.. persivalgymo. Tačiau šventės gali būti ne tik prasmingos, linksmos, bet ir sveikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė taisyklė, norint nepersivalgyti per šventes ir jaustis gerai yra saikas. Šią tiesą žino daugelis, tačiau ne visada lengva jos laikytis.

REKLAMA

Patarimai sveikesnėms šventėms:

Laikykitės valgymo režimo ir švenčių metu. Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo periodas netruktų ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto (skatinamas persivalgymas).

REKLAMA
REKLAMA

Valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą – ilgiau kramtant yra geriau suvirškinamas maistas. Sotumas pajuntamas po 20 minučių nuo valgymo pradžios.

Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 15-20 minučių pertrauką.

Naudokite mažesnes lėkštes.

Stenkitės ruošiant maistą riebalų naudoti kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos, rinkitės paukštieną (pvz. kalakutieną), žuvies patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Vietoj riebios raudonos mėsos, geriau rinkitės žuvies patiekalus. Ruošiant patiekalus vietoj druskos naudokite kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę.

Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.

REKLAMA

Ant stalo nepamirškite ir šviežių vaisių.

Savo mėgstamus receptus galite padaryti sveikesniais - sumažinkite cukraus kiekį: gaminant desertus, sumažinkite recepte nurodytą cukraus kiekį per pusę. Gerą skonį suteiksite papildomai pridėjus daugiau vanilės, citrusinių vaisių, cinamono, muskato riešuto arba nedidelį kiekį medaus. Papuošimui vietoj uogienės ar sirupų naudokite šviežius arba šaldytus vaisius, uogas.

REKLAMA

Esant apsunkintam virškinimui – gerkite žolelių arbatas (ramunėlių, kmynų).

Gerkite vandenį arba patys pasigaminkite gėrimų iš natūralių sulčių. Kiek įmanoma sumažinkite alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų vartojimą – šie gėrimai labai kaloringi.

Nerekomenduojama valgymo metu žiūrėti televizoriaus. Po šventinės vakarienės, pakilkite nuo stalo. Sugalvokite šventėms programą. Galite išeiti pasivaikščioti į lauką arba žaisti stalo žaidimus. Bendraukite su Jums artimais žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu žinoti, kad skirtingi produktai suteikia nevienodą sotumo jausmą.

Riebūs produktai nėra tokie sotūs kaip žmonės dažnai įsivaizduoja. Kadangi kūnas riebalus atpažįsta kaip kurą, kuris naudojamas tik ekstremaliomis sąlygomis, taigi vietoj to, kad juos panaudotų iš karto, kaupia atsargai. Atitinkamai valgant daug riebalų turintį maistą, kūnas nesiunčia smegenims reikiamo sotumo signalo. Tuo tarpu angliavandeniai veikia priešingai.

Vilniaus Centro poliklinikos gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų