REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurių mėsos produktų etiketėse parašyta, kad juos gaminant panaudota mechaniškai atskirta mėsa, sutrumpintai vadinama MAM. Ši mėsa gaunama žemo ar aukšto slėgio presais nuėmus ją nuo kaulų ar išpjausčius skerdenas. Šitaip suardoma arba pakeičiama raumenų skaidulų struktūra. Toks produktas yra prastesnės kokybės, jame yra daugiau kalcio.

Kai kurių mėsos produktų etiketėse parašyta, kad juos gaminant panaudota mechaniškai atskirta mėsa, sutrumpintai vadinama MAM. Ši mėsa gaunama žemo ar aukšto slėgio presais nuėmus ją nuo kaulų ar išpjausčius skerdenas. Šitaip suardoma arba pakeičiama raumenų skaidulų struktūra. Toks produktas yra prastesnės kokybės, jame yra daugiau kalcio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maisto gamybos technologai pastebėjo, kad tokios mėsos masė, naudojant žemo slėgio presus, atrodo panaši į maltą mėsą. Tad vartotojai gali nežinoti, kad perka MAM, o ne maltą mėsą. Tačiau kai kurie ES mėsos produktų gamintojai pageidavo, kad žemu slėgiu apdorotą MAM būtų galima vadinti tiesiog malta ar išgyslinta mėsa. O jų oponentai teigė, kad, leidus šitaip ženklinti mėsą, vartotojai negalės pasirinkti norimo produkto, nes nežinos, ar jis pagamintas iš maltos mėsos, ar iš MAM. Ginčus baigė ES Teisingumo Teismas, kuris suformulavo aiškų MAM apibrėžimą: nesvarbu, kokiu būdu gaunama MAM, vartotojams privalo būti pateikta informacija, kad tai – mechaniškai atskirta mėsa, tad etiketėje turi būti parašyta, pavyzdžiui, „mechaniškai atskirta vištiena“.

REKLAMA

Teismas pabrėžė, kad bet koks raumenų skaidulų struktūros suardymas ar pakeitimas turi būti laikomas MAM. Vadinasi, produktai, gauti mechaninėmis priemonėmis, mėsą nuėmus nuo kaulų, paukščių skerdenų ar mėsą iškaulinus (net jei procesas nesusijęs su mėsos pašalinimu nuo kaulo – smulkinamos nuopjovos ir pan.), turi būti priskirti MAM.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų