„Iki 46 metų negalvojau apie sveikatą, nei ką aš valgau, nei kiek, ir staiga - apsvaigsta galva einant universiteto koridoriumi.
Nesudalyvavau svarbiame posėdyje, vos nuslinkau į kabinetą, kažkas mane parvežė namo...“ , - savo ligų pradžią prisimena 85 m. Lietuvos sveikuolių sąjungos Garbės narė Ksavera Vaištarienė.
Po keleto dienų pažįstamas neurologas atliko tyrimus ir pasakė: „tokius mes laidojam“. „Grįžusi namo, pakėliau rankas į dangų ir su ašaromis akyse prašiau Dievo, kad mane išgelbėtų.
Nenorėjau mirti, nes vaikas dar buvo mažas. Už savaitės atėjo mano studentas ir atnešė man tris knygas. Jos kurį laiką gulėjo ant mano staliuko su vaistais. Po to ėmiau jas vartyti ir labai susižavėjau P. Brego knyga „Badavimo menas“ ir Žoržo Ozavos „Makrobiotika-atjaunėjimo menas“. Vegetarizmas, badavimas man buvo naujovės. Išmečiau visus netinkamus maisto produktus, vaistus“, - prisimena moteris..
„Bet mano organizmas buvo stipriai užterštas ir aš pakliuvau į ligoninę su diagnoze – reumatoidinis artritas ir Behterovo liga. Ligoninėje mane lankė bendraminčiai žadėdami išgelbėti. A.A. Eduardas Girčys atnešė A. Suvorinino knygą „Mano badavimo klinika“.

Šioje knygoje surašyta kiek reikia badauti prie tam tikrų ligų. Tuo metu perverčiau daug literatūros, ne viskas man tiko, vertinau labai kritiškai, jau turėjau šiokią tokią patirtį. Pradėjau badauti, iškarto dingo skausmai. Badavau 40 dienų, tai buvo pačios geriausios, įdomiausios ir efektyviausios mano atostogos gyvenime. Aš pakeičiau visą savo gyvenimą.
Tačiau nusprendžiau, kad reikia ne tik fizinį kūną valyti, bet ir kitus savo kūnus, apie kuriuos daugelis nei nenumano. Įvairios meditacijos, abstrakcijos man padėjo tai daryti.
Mano gyvenime atsirado malda. Negrįžtamai atsikračiusi medicinai neįveikiamų ligų dabar galiu patarti žmonėms“, - pasakoja K. Vaištarienė.
Ką daryti, kad gyventum 110 metų:
- Saikinga mityba. Persivalgymas yra pagrindinė ligų priežastis. Ir aš metu akmenį į dietologijos daržą. Pasenusi, prieš 100 metų sukurta kaloringumo teorija ir yra persivalgymo priežastis Teisingiausia būtų išdalinti pietų patiekalus: šaltą, sriubą ir antrą patiekalą į tris dalis: vieną dalį pusryčiams, antrą patiekalą pietums, o sriubą - vakarienei. Skrandžio talpa yra 300-400 gr. Daugiau maisto jis nevirškina vienu metu.
- Negali būti maišomi baltymai su angliavandeniais. Skrandis virškina baltymus, dvylikapirštė - angliavandenius. Jei valgai abu kartu, nei tas, nei tas nevirškina angliavandenių taip pat nereikia valgyti su rūgštimis, t.y. košės su vaisiais (šviežiais ar džiovintais) netinka nei vaikams, nei suaugusiems.