• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Likus kelioms dienoms iki gražiausių metų švenčių, daug kam ima kilti nerimas ar net panika dėl paskutinių pasiruošiamųjų darbų. Vienas ryškiausių žiemos švenčių akcentų – vaišių stalas – gana dažnai tampa tikru iššūkiu, nors ruoštis jam ir pradedama iš anksto. Maisto tinklaraštininkė Julija Steponavičiūtė, geriau atpažįstama kaip „Kitchen Julie“, dalijasi turtingomis savo šeimos tradicijomis ir patarimais, kaip pasiruošti gastronominiam švenčių maratonui.

Likus kelioms dienoms iki gražiausių metų švenčių, daug kam ima kilti nerimas ar net panika dėl paskutinių pasiruošiamųjų darbų. Vienas ryškiausių žiemos švenčių akcentų – vaišių stalas – gana dažnai tampa tikru iššūkiu, nors ruoštis jam ir pradedama iš anksto. Maisto tinklaraštininkė Julija Steponavičiūtė, geriau atpažįstama kaip „Kitchen Julie“, dalijasi turtingomis savo šeimos tradicijomis ir patarimais, kaip pasiruošti gastronominiam švenčių maratonui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeimos tradicijoms – didelė svarba

J. Steponavičiūtė prisipažįsta, kad Kūčių ir Kalėdų šventiniai stalai jos šeimoje atrodo labai skirtingai. Per Kūčias ant šventinio stalo neišvysi nei pieno produktų, nei mėsos ar paukštienos. Vietoje šių patiekalų – nepamainoma močiutės gaminama silkė, šviežios salotos ir aguonpienis su naminiais kūčiukais.

REKLAMA

„Kūčioms labai mėgstu kepti mielines bandeles, tad jas gaminsiu ir šiemet – vienas kepsiu su grybų įdaru, o kitas gruzdinsiu su spanguolių įdaru. Laikydamasi tradicijų, į tešlą nededu kiaušinių, sviesto ar pieno. Jeigu reikia, naudoju augalinį pieną arba tiesiog vandenį. Gal ir atrodo paprastai, bet mūsų šeima stengiasi išlaikyti lietuviškais sezoniniais produktais nukrautą stalą, kad jis primintų senus laikus“, – pabrėžia J. Steponavičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pasakoja, kad kalėdinis stalas atrodo visiškai kitaip – šią šventinę dieną kulinarė įprastai kepa karštą patiekalą, pavyzdžiui antį, kimštą obuoliais ar kopūstais, patiekiamą kartu su tradicija tapusiu naminiu saldžiarūgščiu spanguolių padažu.

Šventės be streso

Planuojant didžiąsias šventes, dažną apima ne tik jų laukimas, nostalgija ir kiti gražūs jausmai – neretai galvoje sukasi mintys, ką reikėtų patiekti ant savo Kūčių stalo bei kaip jis turėtų atrodyti. Pastarasis aspektas gali sukelti išties nemažai streso, skubėjimo ir abejonių – juk įtikti svečiams siekia kiekvienas kulinaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kitchen Julie“ pasakoja, jog daugelis namų virtuvės šefų šiuo laikotarpiu susiduria ne tik su šventiniu stresu, paaštrėjusia įtampa, nuovargiu, bet ir tam tikrų priemonių trūkumu. Juk visas šventinio stalo patiekalų gamybos procesas gali virsti tikra kančia, kai suprantame, jog orkaitės ar keptuvės vienu metu reikia net keliems gardumynams ruošti. Taip pat, nesinori, kad susimaišytų ir produktų kvapai – jei orkaitėje kepėme žuvies patiekalą, natūraliai saldesnį gaminį turėsime kepti gerokai vėliau, kad į jį neįsigertų užsilikęs žuvies aromatas.

REKLAMA

„Mano asmeninis sprendimas yra pasitelkti visą pagalbą, kurią tik galiu. Tais atvejais, kada atvyksta svečių, noriu per trumpesnį laiką pagaminti patiekalą ar nenaudoti papildomų riebalų – labai praverčia karšto oro gruzdintuvė.

Orkaitėje lėtai kepant ėrieną, antieną, daržoves ar kitus patiekalus, kurių gamybai reikia daugiau laiko, vienu metu kepant kelis skirtingus patiekalus rezultatas nebus kokybiškas, tad po ranka turėti tokį pagalbininką yra tikras išsigelbėjimas. Šiuo metu naudojausi „Xiaomi“ karšto oro gruzdintuve, kuri ne tik neužima daug vietos, bet yra labai patogi naudoti bei lengvai valoma. Vadinasi, visada lieka mažiau darbo tvarkantis, paruošus maistą“, – savo patyrimais dalijasi J. Steponavičiūtė.

REKLAMA

Maisto tinklaraštininkė taip pat atkreipė dėmesį, jog dažnai girdimi mitai, kad karšto oro gruzdintuvėje talpos nedaug ir rezultatas neprilygsta orkaitei. Atvirkščiai, didelė įrenginio talpa leidžia lengvai iškepti maisto patiekalus visai šeimai, o efektyvus kaitinimas maistą iškepa tolygiai, neriebiai ir taip išlaikomas puikus skonis. „Pilnam patogumui dažnai pasinaudoju ir galimybe patį įrenginį valdyti išmaniąja programėle – juk norisi gamybos eigoje palikti virtuvę ir eiti užsiimti kokia kita veikla“, – paatvirauja žinoma moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šventinis receptas – lašišos kepsneliai su jogurto padažu

Pagrindinė tinklaraštininkės taisyklė prieš didžiąsias metų šventes – vengti įmantrių ir dar nė karto gyvenime negamintų patiekalų. Anot jos, viskas gali pavykti iš pirmo karto, tačiau priešingu atveju bus labai daug nereikalingo streso. „Kitchen Julie“ rekomenduoja eksperimentuoti su šaltais ar karštais užkandžiais, kurie nereikalauja daug laiko ar didelio pasiruošimo. Tokio užkandžio, kurį nebus sunku paruošti, receptu ji ir dalijasi.

REKLAMA

Lašišos kepsneliai su jogurto padažu

Kepsneliams reikės:

  • 400 g lašišos
  • 1 kiaušinio
  • Šaukšto marinuotų jalapenų
  • Saujelės šviežių krapų
  • Saujelės šviežių svogūnų laiškų
  • Keleto žiupsnių jūros druskos
  • ½ citrinos sulčių
  • 1 citrinos žievelės
  • 4 šaukštų maltų džiūvėsėlių
  • 1 šaukšto miltų

Jogurto padažui reikės:

REKLAMA
  • 1/3 stiklinės natūralaus jogurto
  • 1 nedidelio šviežio agurko arba 1/3 ilgesnio agurko
  • Žiupsnio jūros druskos

Paruošimas:

1. Lašišą, jalapenus, krapus bei svogūnų laiškus smulkiai sukapojame peiliu arba sumalame virtuviniu kombainu. Įmaišome kiaušinį, citrinos žievelę, sultis, druską, džiūvėsėlius ir miltus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. 3 minutėms įjungiame karšto oro gruzdintuvę įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros.

3. Tuo pačiu metu pasiruošiame padažą – plonais šiaudeliais supjaustome agurką, sumaišome su druska ir jogurtu.

4. Kepsnelius formuojame nedidelio (maždaug šaukšto) dydžio. Kepame 7 min.

Gamybos eiga: https://bit.ly/lasisoskepsneliai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų