• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jokiu būdu nevalgykite tokių bulvių: gresia apsinuodijimas

Vartotojai kartais pastebi, kad laikomų namuose ar prekybos vietose esančių bulvių gumbai būna pažaliavę. Nors tai gali pasirodyti kaip natūralus įprastas reiškinys, visgi pažaliavusias bulves vartoti gali būti nesaugu.

Vartotojai kartais pastebi, kad laikomų namuose ar prekybos vietose esančių bulvių gumbai būna pažaliavę. Nors tai gali pasirodyti kaip natūralus įprastas reiškinys, visgi pažaliavusias bulves vartoti gali būti nesaugu.

REKLAMA

Tokiose bulvėse gali būti susikaupusi kenksminga medžiaga – solaninas, kuris didesniais kiekiais yra toksiškas žmogaus organizmui, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime spaudai.

Kuo pavojingas solaninas?

Apsinuodijimas solaninu gali sukelti virškinamojo trakto sutrikimus (pykinimą, vėmimą, viduriavimą), neurologinius simptomus (galvos skausmą, haliucinacijas), o sunkesniais atvejais – net širdies ritmo sutrikimus.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl bulvės, kurių didelė dalis yra pažaliavusi, nėra tinkamos vartojimui. Jeigu pažaliavusi tik nedidelė bulvės dalis, ją galima nupjauti iki baltos vietos ir likusią dalį suvartoti.

REKLAMA

Kaip išvengti bulvių pažaliavimo?

Siekiant išvengti bulvių pažaliavimo, labai svarbu tinkamai jas laikyti. Laikymo sąlygos, ypač šviesa ir temperatūra, yra pagrindiniai veiksniai, lemiantys solanino kiekio didėjimą. Todėl bulves reikėtų laikyti tamsioje, vėsioje, apsaugotoje nuo šviesos vietoje.

Venkite laikyti bulves ant palangės, šalia viryklės ar kitose šiltose, apšviestose vietose. Maistinės bulvės turi būti sveikos, švarios, nesuvytusios, nepažeistos puvinių, neapšalusios, be pašalinio kvapo ar skonio, nepažeistos kenkėjų ir neturinčios ilgesnių nei 3 mm daigų.

REKLAMA
REKLAMA

Laikydami tinkamomis sąlygomis, ne tik apsaugosite bulves nuo pažaliavimo, bet ir užtikrinsite, kad jos išliktų šviežios, saugios valgyti.

Kokybės reikalavimai prekyboje

Prekyboje esančios bulvės turi atitikti nustatytus kokybės reikalavimus. Pirmosios kokybės klasei leidžiama, kad pažaliavusių bulvių būtų ne daugiau nei 3 %, o antrosios klasės bulvėms – iki 8 % nuo visos siuntos svorio.

Jei pastebite, kad prekybos vietoje parduodamų pažaliavusių bulvių kiekis yra didelis, pirmiausia turėtumėte pranešti pardavėjui ir tokių bulvių nepirkti.

Pardavėjui nereaguojant į pastabas – pranešti ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai: https://vmvt.lrv.lt/lt/praneskite-mums/

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų