Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Saldi dovanėlė smaližiams: Gian Luca parodė, kaip namuose pasigaminti tobulą šokoladinį kremą (nuotr. Organizatorių)

Artėjančios Kalėdos jaučiamos visur – ne išimtis ir TV3 laida „La maistas“. Sekmadienį virtuvės šefas Gian Luca Demarco keliavo į daugiausiai riešutų Lietuvoje užauginantį ūkį. Šį apsilankymą vainikavo virtuvės šefo patarimai, kaip paruošti valgomas dovanas savo artimiesiems.

10

Artėjančios Kalėdos jaučiamos visur – ne išimtis ir TV3 laida „La maistas“. Sekmadienį virtuvės šefas Gian Luca Demarco keliavo į daugiausiai riešutų Lietuvoje užauginantį ūkį. Šį apsilankymą vainikavo virtuvės šefo patarimai, kaip paruošti valgomas dovanas savo artimiesiems.

REKLAMA

„Dzūkijos riešute“ dirba visa šeima – mama Auksė paskirsto darbus, tėtis Darius rūpinasi technika, o jų sūnus Joringis vairuoja priekabą ir atlieka visą pervežimo darbą. Tiesa, pasirodo, kad ūkis niekuomet nebuvo šeimos svajonė. Šeima ketino pirkti sodybą prie ežero, tačiau vietoje to draugai jiems pasiūlė riešutų medį – taip galiausiai gimė visas ūkis. Tad vietoje sodybos, šalia ūkio, jie dabar pasistatė vasarnamį.

„Tai buvo iššūkis mums. Sugalvojome nuotykį pasidaryti“, – kalbėdamas su virtuvės šefu juokavo tėtis.

REKLAMA

Lietuviška palaima riešutams

Ūkyje išties yra ką veikti, mat čia auginama virš 2000 riešutmedžių, 7 skirtingos lazdynų rūšys

„Darbymetis prasideda nuo rugpjūčio vidurio ir tęsiasi iki spalio vidurio, priklauso nuo to, kaip leidžia Lietuvos orai. Vasarą mes praktiškai čia ir atostogaujame – prižiūrime, mėgaujamės ir kviečiame draugus“, – pasakoja Auksė.

Šeima džiaugiasi pasirinkus teisingą kryptį verslui, nes lazdynas nėra labai lepus medis ir Lietuvoje juos pasitinka tinkamas klimatas.

REKLAMA
REKLAMA

„Pats riešutas nėra labai reiklus specialioms laikymo sąlygoms – jis neturi būti suvartotas iškart, gali būti išlaikomas ir kitiems metams, nuo to jo skonis bus tik sodresnis“, – pasakoja šeima ir sako, kad net pavasarį pasirinkus po sniegų žiemojusių riešutų, jų skonis vis dar bus labai geras ir šiek tiek saldus.

Negana to, kad jie gali puikiai augti mūsų šalyje, tačiau patys riešutai yra turtingi įvairiomis naudingomis medžiagomis.

„Lazdyno riešutai mūsų organizmui yra labai naudingi – juose gausu A, E ir B grupės vitaminų, kurie padeda palaikyti gerą odos būklę, yra naudingi nervų sistemai, fiziniam aktyvumui ir protinei veiklai“, –  laidoje pasakojo Auksė.

Patiekalai su riešutais

Įkvėptas ūkio gėrybių, Gian Luca šįkart nusprendė pagaminti net kelis skirtingus patiekalus, kurių pagrindiniu ingredientu tapo riešutai. Vienas iš netikėtų skonių – silkė su riešutais. 

Prieš pradėdamas gaminti, virtuvės šefas atskleidė puikų būdą, kaip pakepinti riešutus namuose. Vienas iš būdų apkepti riešutus namuose – orkaitėje kepti 10 minučių, 180 laipsnių temperatūroje, kol riešutas bus baltas ir pradės skleisti riebalus.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei lazdyno riešutus esate įpratę naudoti tik kaip saldumynus, tuomet šio riešuto iki galo nepažįstate. Jį galima naudoti ir kitur, gaminant mėsą ar žuvį. Taip yra dėl to, jog šie riešutai yra ne tik labai maistingi, bet ir tinka skirtingiems patiekalams“, – patarimais dalijasi Gian Luca.

Taip pat laidoje žinomas vyras žiūrovams pasiūlė tobulos dovanos idėją, kurią kiekvienas gali sukurti tiesiog savo virtuvėje. O didžiausiems smaližiams Gian Luca parodė, kaip pasigaminti naminį šokoladinį riešutų kremą, dėl kurio viso pasaulio vaikai eina iš proto.

„Aš labai mėgstu Kalėdoms dovanoti dovanas, kurias galima suvalgyti. Viena iš tokių – tepamas kremas, o po to – riešutų konservai“, – dalijasi virtuvės šefas.

Kremą pagaminti galite visai paprastai. Į 250 gramų išlydyto šokolado įdėkite 195 gramus maltos lazdynų riešutų masės ir visa tai pagardinkite 10 gramų kakavos. Neišsigąskite, jei kremo konsistencija iš pradžių bus labai skysta – kiek ją pamaišę, pastatykite į šaldytuvą 10-15 minučių, per kurias kremas sustandės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų