Pasak dietologės Kristinos Jasmontienės, jeigu vieną vakarą leidote sau atsipalaiduoti, suvartojote daug alkoholio ir kitą dieną jaučiatės blogai, Jums reikalingas saldus ir turintis daug vitamino C maistas.
„Vienas pagrindinių pagirių požymių – hipoglikemija, arba sumažėjęs gliukozės kiekis kraujyje. Todėl kamuojant pagirioms labai tinka saldesnis maistas. Be to, kovoje su pagiriomis svarbu, kad organizmui netrūktų vitamino C. Jis pagreitina acetaldehido – nuodingos medžiagos, į kurią mūsų organizmuose oksiduojasi alkoholis – skilimą ir šalinimą iš organizmo. Tai reiškia, kad pagirių atveju verta vartoti serbentus, kivi, braškes, apelsinus, mangus, raudonuosius greipfrutus, citrinas. Visi šie vaisiai pasižymi dideliu vitamino C kiekiu“, – sako K. Jasmontienė.
Specialistė taip pat pataria į mitybos racioną pagirių dieną įtraukti maisto produktus, turinčius daug kalio ir magnio – vaisius, daržoves, jūros gėrybes, džiovintus vaisius. K. Jasmontienė akcentuoja ir tai, kad būtina sočiau papusryčiauti. Jos teigimu, pusryčiams puikiai tinka košės, pieno produktai.
Dietologė sako, kad pagirias pašalinti puikiai padeda ir natūralus bikarbonatinis mineralinis vanduo. Specialistės teigimu, viena pagrindinių pagirių priežasčių – dehidratacija bei elektrolitų ir rūgščių – šarmų pusiausvyros sutrikimas. Todėl, pasak jos, kamuojant pagirioms būtina atstatyti vandens ir elektrolitų pusiausvyrą ir šalinti susikaupusias toksines medžiagas, o mineralinis vanduo būtent tam puikiai tinka.
„Kenčiant nuo pagirių nebūtina gerti vaistus nuo galvos skausmo, pakanka ir natūralaus mineralinio vandens, praturtinto bikarbonatais. Per pirmąsias dvi ryto valandas reikėtų išgerti apie pusantro litro šio vandens. Vėliau taip pat reikėtų gurkšnoti tokį vandenį. Natūralus bikarbonatinis mineralinis vanduo atkuria skysčių pusiausvyrą organizme ir padeda pašalinti acetaldehidą. Į mineralinį vandenį galima įspausti citrinos sulčių“, – teigia K. Jasmontienė.
Vieni iš geriausiai žinomų bikarbonatinių vandenų pasaulyje yra šie: „Borjomi“ (Gruzija, 3880 mg bikarbonatų litre), „Appolinaris“ (Vokietija, 1800 mg bikarbonatų litre), „Campilho“ (Portugalija, 1479 mg bikarbonatų litre).
Dietologė taip pat perspėja jokiu būdu nekovoti su pagiriomis vėl vartojant alkoholį – tai ilgainiui gali turėti labai rimtų pasekmių.
„Pagirių metu nuo mažiausio kiekio alkoholio žmogus vėl apgirsta, o pastovus pagirių „gydymas“ alkoholiu ilgainiui tampa priklausomybės priežastimi“, – pažymi specialistė.
Dar vienas K. Jasmontienės patarimas – suvartojus didesnį alkoholio kiekį, pasistengti nepamiršti išgerti bikarbonatinio vandens ir prieš einant miegoti.
„Pagirios būtų gerokai lengvesnės, jei mineralinį vandenį gertume ne tik iš ryto, bet ir prieš eidami miegoti po alkoholio vartojimo“, – pabrėžia ji.