• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neuromokslininkas įspėja, kad į kavą dedami pieno produktai gali sumažinti jos naudą sveikatai. Tad jei geriate kavą su pienu tai – liūdna žinia jums iš gydytojo lūpų.

Neuromokslininkas įspėja, kad į kavą dedami pieno produktai gali sumažinti jos naudą sveikatai. Tad jei geriate kavą su pienu tai – liūdna žinia jums iš gydytojo lūpų.

REKLAMA

Visame pasaulyje kavos mėgėjų tikrai netrūksta – per dieną išgeriama apie 100 milijonų puodelių šio aromatingo gėrimo.

Laimei, kava ne tik suteikia malonumo, bet ir vartojama saikingai gali būti naudinga sveikatai. Tyrimai rodo, kad ji padeda mažinti širdies ligų, diabeto bei Parkinsono ligos riziką, teigiama express.co.uk.

Kava su pienu – nenaudinga sveikatai

Tačiau neuromokslininkas Robertas Love‘as perspėja, kad populiarus įprotis į kavą pilti pieno ar grietinėlės gali gerokai sumažinti jos teigiamą poveikį.

REKLAMA
REKLAMA

Socialiniame tinkle „TikTok“ jis pasidalijo patarimu, rašydamas: „Niekada nepilkite pieno produktų į kavą, jei norite gauti maksimalią naudą.“

REKLAMA

@robertwblove NEVER Add Dairy To Coffee. #coffee #dairy #milk #mctoil #mct #coconutmilk #polyphenols #antioxidants #blueberries #memory #alzheimers #healthandwellness #nutrition #robertlove #robertwblove ♬ original sound - Robert Love

„Taip, suprantu, pienas ar grietinėlė suteikia kavai puikų skonį. Tačiau būtent dėl to jūs netenkate daugybės jos naudingųjų savybių. Kava – pagrindinis polifenolių šaltinis mūsų mityboje“, – sako ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

Polifenoliai – augalinės kilmės junginiai, kurie, kaip manoma, saugo organizmą nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto bei neurodegeneracinių susirgimų. 100 ml kavos yra net 214 mg polifenolių – tai vienas iš didžiausių jų kiekių tarp kasdienių gėrimų.

„Tamsi kavos spalva ir jos kartumas – ženklas, kad joje gausu antioksidantų, kurie naudingi žarnyno mikrobiotai ir smegenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau baltymai iš pieno ar grietinėlės jungiasi su polifenoliais ir trukdo jiems būti pasisavintiems organizme. Taigi, į kavą įpilus pieno, sumažėja polifenolių poveikis“, – aiškina R. Love‘as.

Pasak mokslininko, tai galioja ne tik kavai, bet ir kitiems polifenolių šaltiniams: „Net mėlynės netenka dalies naudos, jei jas valgote kartu su karvės pienu – pieno baltymai suriša polifenolius ir jų poveikis silpnėja.“

REKLAMA

Šią mintį patvirtina 2019 metų žurnale „The Journal of AOAC International“ publikuota apžvalga. Joje teigiama, kad pieno produktai gali slopinti maistinių polifenolių įsisavinimą, o tai sumažina jų antioksidacinį poveikį. Išvada – į kavą įpylus pieno, jos naudingosios savybės gali gerokai sumažėti.

Kuo pakeisti įprastą pieną kavoje?

R. Love‘as rekomenduoja vietoj įprasto pieno rinktis augalinius pakaitalus: „Galite naudoti anakardžių ar kokosų gėrimą – jie netrukdo polifenolių įsisavinimui. Migdolų gėrimo nesiūlau dėl per didelio vandens suvartojimo jo gamybai.“

REKLAMA

Kita alternatyva – MCT aliejus (vidutinės grandinės trigliceridų aliejus): „Tai tarsi „kokosų aliejus, paveiktas steroidų“. Jis ypač naudingas smegenų veiklai.

Jį galima vartoti skystu ar miltelių pavidalu – puikiai tinka kavai. Norint pasaldinti, naudokite natūralius saldiklius – steviją ar vaistinio saldamino (angl. monk fruit) cukrų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trumpai tariant: jei siekiate išgauti visą kavos naudą sveikatai, venkite pieno produktų. Rinkitės natūralius, augalinius priedus – taip mėgausitės ne tik skaniu, bet ir naudingu gėrimu.

Beje, verta paminėti, kad 2023 metų žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ paskelbtas tyrimas pateikia ir kitokią nuomonę – esą tam tikros pieno aminorūgštys gali su polifenoliais sukurti net stipresnį antioksidacinį bei priešuždegiminį poveikį. Taigi, tema dar reikalauja išsamesnių tyrimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų