• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Net ir patys skaniausi ir dažniausiai renkami valgomi grybaibaravykai, voveraitės ar bobausiai – gali tapti pavojingi sveikatai, jei netinkamai paruošiami ar per dažnai pašildomi.

Net ir patys skaniausi ir dažniausiai renkami valgomi grybaibaravykai, voveraitės ar bobausiai – gali tapti pavojingi sveikatai, jei netinkamai paruošiami ar per dažnai pašildomi.

REKLAMA

Gamtos tyrimų centro mikologas dr. Jonas Kasparavičius įspėja: „Tai – ne mitas, tai – chemija.“

Kai valgomas grybas tampa nuodu

Daugelis žmonių mano, kad jeigu grybas yra valgomas, tai patiekiant jį ant vakarienės stalo nekyla jokių rizikų. Tačiau, anot dr. Jono Kasparavičiaus, kartais problema slypi giliau: net ir valgomi grybai gali tapti nuodingi ne dėl savo rūšies, o dėl to, kaip mes juos apdorojame.

„Pavyzdžiui, sriubose, troškiniuose ar keptuvėje – jeigu grybai šildomi daugiau nei vieną kartą, tam tikros jų medžiagos gali tapti nestabilios ir pavojingos“, – sako mokslininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Pavojus ypač padidėja, kai grybai kelis kartus šildomi, laikomi per ilgai šaldytuve ar netinkamai konservuojami.

REKLAMA

Dr. J. Kasparavičius palygina šią situaciją su žuvimi: „Kaip ir žuvis greitai genda ir tampa nuodinga, taip ir kai kurios grybų medžiagos skyla ir tampa nuodingos – kartais dar pavojingesnės, nei pastovėjusi žuvis.“

Baravykai, voveraitės ir kiti – ne tokie nekalti, kaip atrodo

Dr. J. Kasparavičius pabrėžia, kad net tokie „nekalti“ ir populiarūs grybai kaip voveraitės ar baravykai, kurie dažnai laikomi saugiais, turi savo niuansų. Kai kurie jų komponentai nėra stabilūs termiškai.

REKLAMA
REKLAMA

„Vienam žmogui gali pasisekti pašildyti grybus net tris kartus, o kitam – jau po antro karto pasireikš apsinuodijimo simptomai. Tai – kaip ruletė“, – perspėja mikologas.

Todėl rekomenduojama grybus valgyti tą pačią dieną, o jei lieka – pašildyti tik kartą ir būtinai laikyti šaldytuve ne ilgiau nei porą dienų.

Bobausiai – ypatingas pavojus dėl paslėptų toksinų

Vienas iš pavojingiausių atvejų, anot mikologo – bobausiai (lot. Gyromitra). Jie gali turėti labai toksiškų medžiagų, kurios išsiskiria esant tam tikromis sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol grybas auga – jis saugus ir nenuodingas. Tačiau kai tik jį pažeidžia vabzdys ar žmogus, grybas išskiria nuodus, kad apsisaugotų.

Tai gynybos mechanizmas, kuris paprastai nekelia grėsmės žmonėms. Bet verdant bobausius šie nuodai patenka į jų sultinį“, – aiškina dr. J. Kasparavičius.

Svarbiausia tai, kad išvirę bobausiai išskiria medžiagą, kuri savo toksiškumu prilygsta skystam raketų kurui.

REKLAMA

Kaip apsisaugoti nuo apsinuodijimo?

Paklaustas, kaip užtikrinti, kad neapsinuodysite bobausiais, mikologas pateikia labai aiškias instrukcijas: šiuos grybus būtina virti bent tris kartus, kiekvieną kartą nupilant vandenį ir užpilant šviežiu. Tik tada dauguma nuodingųjų medžiagų pasišalina ir grybai tampa visiškai saugūs žmogaus organizmui.

REKLAMA

„Aišku, kiekvienas grybas – individualus. Jei vasara šalta, nuodų pagamina mažiau, jei šilta – daugiau. Tačiau visada yra rizika, todėl rekomenduoju kiekvieną kartą nuvirti tris kartus prieš valgant“, – sako jis.

Taip pat būtina virimo metu gerai vėdinti patalpą arba virti grybus lauke, nes nuodingos garų medžiagos gali būti įkvepiamos.

Skatina išlikti atsargiems ir neapsigauti 

Kalbant apie kitus panašius grybus, kaip, pavyzdžiui, briedžiukus, pavojaus nėra. Tačiau mikologas ragina neapsigauti:

„Žmonės dažnai painioja briedžiukus su bobausiais, todėl atsargumas turi būti aukščiau visko. Net jei atrodo, kad pažįstate, geriau nuvirti grybus papildomai, nei rizikuoti savo sveikata.“

REKLAMA
Bobausių ar briedžiukų net mintis nekyla ragauti, o kelis kartus pašildyti virti baravykai labai skanu ir niekada jokių problemų nekėlė.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų