• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsusis gamtos laidų vedėjas seras Davidas Attenborough, vis labiau artėjant 99-ajam gimtadieniui, teigia, kad viena esminė mitybos korekcija prisidėjo prie jo ilgo ir sveiko gyvenimo. Nors jis viliasi sulaukti šimto metų, pats pripažįsta, kad „pabaiga jau arti“. Vis dėlto jis džiaugiasi, kad tam tikri sprendimai padėjo išsaugoti gerą sveikatą ir protinį aiškumą.

8

Garsusis gamtos laidų vedėjas seras Davidas Attenborough, vis labiau artėjant 99-ajam gimtadieniui, teigia, kad viena esminė mitybos korekcija prisidėjo prie jo ilgo ir sveiko gyvenimo. Nors jis viliasi sulaukti šimto metų, pats pripažįsta, kad „pabaiga jau arti“. Vis dėlto jis džiaugiasi, kad tam tikri sprendimai padėjo išsaugoti gerą sveikatą ir protinį aiškumą.

REKLAMA

Nors seras Davidas nėra griežtas vegetaras, jau seniai sumažino raudonos mėsos vartojimą. Jo teigimu, šis pokytis galėjo turėti didelės įtakos jo ilgaamžiškumui. Dar 2017 m. jis kalbėjo apie savo pasikeitusius mitybos įpročius:

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai pakeičiau savo mitybą – ne itin drastiškai, bet manau, kad raudonos mėsos nevalgiau jau kelis mėnesius.“

REKLAMA

Išdavė ilgaamžiškumo paslaptį

Garsus televizijos laidų vedėjas atsisakęs mėsos teigė pastebėjęs teigiamus pokyčius – dabar ragina tai padaryti kiekvieną. 

Jis pasakojo, kad vis dar vartoja žuvį ir sūrį, tačiau tapo „daug artimesnis vegetarui“, nei pats kada nors būtų pagalvojęs, rašo express.co.uk.

Moksliniai tyrimai ne kartą įrodė, kad augalinės mitybos naudą sveikatai ir ilgaamžiškumui sunku paneigti.

REKLAMA
REKLAMA

Raudoną mėsą – jautieną, ėrieną, kiaulieną, veršieną, elnieną ar ožkieną – Attenborough gerokai apribojo. Pasak Jungtinės Karalystės Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS), per didelis raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas gali padidinti storosios žarnos vėžio riziką.

Taip pat kai kurios šių mėsos rūšių turi daug sočiųjų riebalų, galinčių padidinti cholesterolio kiekį kraujyje, o tai savo ruožtu didina koronarinės širdies ligos riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei svarstote keisti mitybą, svarbu tai daryti atsakingai – neišbraukite iš raciono būtinų maistinių medžiagų. Mityba turi išlikti visavertė ir subalansuota.

Harvardo universiteto sveikatos specialistai rekomenduoja, kad norint mažinti raudonos mėsos vartojimą, ją reikėtų keisti kitais visaverčiais baltymų šaltiniais.

REKLAMA

Buvęs žurnalo „Men's Health Watch“ vyriausiasis redaktorius Danielis Pendickas rašė, kad pakeitus vieną raudonos mėsos porciją per dieną viena iš šių alternatyvų, mirtingumo rizika sumažėja 7–19 proc.:

  • žuvis,
  • vištiena ir kalakutiena,
  • riešutai,
  • pupelės,
  • liesi pieno produktai,
  • neskaldyti grūdai.

Nepaisant sveikos gyvensenos ir aktyvios protinės veiklos, 2021 m. interviu su Andersonu Cooperiu D. Attenborough prisipažino, kad labiausiai bijo netekti pažintinių gebėjimų dėl senatvinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga. Jis taip pat atviravo laikraščiui „The Telegraph“, kad stengiasi susitaikyti su atminties praradimo tikimybe senstant.

REKLAMA

Vis dėlto seras D. Attenborough išlieka nepaprastai veiklus – jau daugiau nei aštuonis dešimtmečius matomas televizijos ekranuose, jis toliau savo legendiniu balsu įgarsina BBC gamtos dokumentiką.

Naujausias jo projektas – filmas „Vandenynas su Davidu Attenborough“ (angl. „Ocean with David Attenborough“), kuriame jis dalijasi savo rūpesčiais dėl mūsų planetos ateities, pasirodys dar šiais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų