Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šaltasis metų periodas yra iššūkis organizmui. Mažai saulės, ilgesnis tamsusis paros metas, jaučiamės aptingę, pasyvūs ir mieguisti. Žiemą mūsų produktyvumas krenta, kaskart reikia lipti per save, norint pakilti iš šiltos lovos ir imtis kasdienės veiklos. Kodėl taip yra? Ko griebtis, kad šaltasis metų laikas neapkartintų dienų ir jos nelėktų veltui? Patarimais dalinasi mitybos specialistė Danguolė Gasparavičienė.

Šaltasis metų periodas yra iššūkis organizmui. Mažai saulės, ilgesnis tamsusis paros metas, jaučiamės aptingę, pasyvūs ir mieguisti. Žiemą mūsų produktyvumas krenta, kaskart reikia lipti per save, norint pakilti iš šiltos lovos ir imtis kasdienės veiklos. Kodėl taip yra? Ko griebtis, kad šaltasis metų laikas neapkartintų dienų ir jos nelėktų veltui? Patarimais dalinasi mitybos specialistė Danguolė Gasparavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai tik baigiasi šviežių vaisių ir daržovių sezonas, mums pradeda trūkti vitaminų ir mineralų, sumažėja atsparumas įvairioms ligoms. Žiemą ypatingai svarbu maitintis tinkamai, tokiu atveju nesirgsite, nejausite energijos trūkumo, o pavasarį nereikės intensyviai lieti prakaito sporto salėje, siekiant atsikratyti žiemą užsiauginto gelbėjimosi rato ant liemens“, – sako mitybos specialistė.

Pirktines daržoves ir vaisius – pamirškite

Visais sezonais galima maitintis sveikai, subalansuotai, atitinkamai pasirenkant maisto produktus, kurie ne tik leis mums jaustis žvaliems, bet ir užkirs kelią imuniteto silpnėjimui. Svarbiausia, kad renkantis maistą būtų atsižvelgiama į metų laiką.

„Prekybos centrų lentynose gausu atvežtinių vaisių ir daržovių, tačiau žiemos periodu patarčiau juos rinktis atidžiau. Kodėl? Neretai jų sezonas taip pat baigėsi prieš kelis mėnesius ir maistinė vertė itin abejotina. Rekomenduočiau daugiau valgyti regioninių daržovių ir vaisių arba pirkti atvežtines, kurių kilmės šalyje yra jų sezonas.

REKLAMA
REKLAMA

Ne mūsų regiono šviežius agurkus, pomidorus, kurių nei kvapo, nei skonio nesijaučia, šaltuoju metų periodu vertėtų pamiršti. Vietoj jų turėtume valgyti savo paruoštus vasaros „namų darbus“ – raugintus kopūstus, burokėlius, taip pat nepamiršti morkų, ropių. Rauginti kopūstai labai naudingi mūsų organizmui, jose gausu įvairių vitaminų, ypač vitamino C bei mineralinių medžiagų. Nieko naujo neišrandame, juk mūsų senoliai šaltuoju metų laiku visuomet valgė įvairias šaknines ir raugintas daržoves. Esu įsitikinusi, kad pasirinkę jas, vietoj pirktinių, jausitės išties žvalesni ir pilnesni energijos“, – skaitytojams rekomenduoja D. Gasparavičienė.

Žvaliam rytui

Svarbu nepamiršti, kad žiemą suprastėja visų daržovių, vaisių kokybė, todėl puiki alternatyva yra šaldytos daržovės, vaisiai, uogos, kuriose, tinkamai užšaldant, maistinė vertė išlieka beveik tokia pati, kaip ir šviežių. Kalafiorai, brokoliai, šparaginės pupelės, braškės, žemuogės, šilauogės – puikus pasirinkimas siekiant susigrąžinti energiją.

REKLAMA
REKLAMA

„Topinambai – itin vertingos žieminės bulvės, tik gaila, kad jų vartojame mažai. Ruošiant įvairias mišraines, siūlyčiau jas pagardinti nerafinuotu aliejumi, kadangi jame daugiau naudingų medžiagų ir jos geriau pasisavinamos. Reikia stengtis vartoti kelių rūšių nerafinuotą aliejų, nes tik tada gausime įvairių Omega riebalų rūgščių, taip reikalingų mūsų organizmui.

Žvaliam rytui prieš pusryčius išgerkite stiklinę vandens su citrina, pagardintą šaukšteliu medaus. Tai ne tik suteiks daugiau energijos, bet ir pažadins virškinimo sistemą dienos darbui. Taip pat įvairius patiekalus rekomenduoju pagardinti šaldytomis prieskoninėmis žolelėmis, kaip krapai, petražolės, špinatai. Prisiminkite, kad žalios spalvos daržovėse yra gausu mineralo magnio, taip reikalingo mūsų sklandžiai nervų sistemos veiklai. Be to, žiemą organizmui pradeda stigti vitamino D, kuris atsakingas už kalcio apykaitą organizme, todėl reikėtų daugiau valgyti riebios žuvies, kiaušinių, žalios spalvos daržovių“, – teigia specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Sėklos – energijos užtaisas

Šaltuoju metu mitybos racioną taip pat vertėtų papildyti įvairiomis sėklomis, kurios turi daug skaidulinių medžiagų, baltymų, augalinių riebalų, įvairių mineralinių medžiagų (magnio, fosforo, cinko, kalio, seleno), o taip pat E, B grupės vitaminų, folio rūgšties ir kitų biologiškai veiklių medžiagų.

„Nesvarbu, ar tai smulkintos, ar daigintos sėklos, labai vertinga jomis pabarstyti košes, dėti į salotas, netgi plakant kokteilius vaikams su kefyru, bananais ir avokadais. Įsitikinsite, kad tai tikras energijos užtaisas, tuo pačiu ir valantis mūsų organizmą nuo toksinų ir šlakų. Visgi, sėklose yra gana daug riebalų – iki 50 proc., todėl tiems, kas kontroliuoja svorį, jų per daug valgyti nereiktų.

Kas aktualu mūsų tautiečiams, tai norėčiau priminti, kad žiemą reikėtų vengti šildytis alkoholiu, nes jis sukelia tik trumpalaikį šilumos pojūtį. Alkoholio išgėręs žmogus šals dar labiau nei tas, kuris visai negėrė arba šildėsi kitais karštaisiais gėrimais, t.y. šiltu vandeniu, arbata ar kakava“, – pasakoja Danguolė Gasparavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Energijos kokteiliai

Dažnas žiemą mėgsta gamintis vaisių ar daržovių kokteilius, vadinamus „vitaminų bombomis“. Tačiau, ką rinktis: vaisių, daržovių sultis, vaisius ar daržoves? Pasak mitybos specialistės, visuomet yra geriau valgyti vaisius ar daržoves, nei spausti sultis, nes kuo labiau maisto produktas yra susmulkintas, tuo jis daugiau praranda vertingų maisto medžiagų. Taip prarandame ir ten esančias skaidulines medžiagas, kurios yra lyg organizmo „šluota“, kuri padeda išvalyti organizmą nuo toksinų bei suteikia sotumo jausmą, papildo organizmą gyvybiškai svarbiomis maistinėmis medžiagomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų