• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Distilerijos įkūrėjas papasakojo, kaip gimė verslo idėja: teko susidurti su nemenkais iššūkiais
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Lietuviai visame pasaulyje garsėja puikiu alumi, tačiau rinkoje vis dažniau atsiranda ir naujų, netikėtų vėjų. Vienas tokių – Arvydo Padvaisko įkurta obuolių vyno spirito gamykla, kurioje galima ne tik paragauti ir įsigyti šio gėrimo, bet ir pamatyti, kaip jis gaminamas. Distilerijos įkūrėjas atvirai papasakojo, kaip gimė verslo idėja, su kokiais iššūkiais tenka susidurti šiame versle ir kokių principų laikantis gaminamas taurusis gėrimas iš obuolių.

8

Lietuviai visame pasaulyje garsėja puikiu alumi, tačiau rinkoje vis dažniau atsiranda ir naujų, netikėtų vėjų. Vienas tokių – Arvydo Padvaisko įkurta obuolių vyno spirito gamykla, kurioje galima ne tik paragauti ir įsigyti šio gėrimo, bet ir pamatyti, kaip jis gaminamas. Distilerijos įkūrėjas atvirai papasakojo, kaip gimė verslo idėja, su kokiais iššūkiais tenka susidurti šiame versle ir kokių principų laikantis gaminamas taurusis gėrimas iš obuolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eksperimentas virto verslu

Arvydas Padvaiskas savo istoriją pradeda prisimindamas, kad pirmiausia buvo suplanavęs plėsti kaimo turizmo sritį ir įrengti bravorą Glitiškėse, Širvių ežero pakrantėje, įsigytame įspūdingame 1923 metų istoriniame Jelenskių dvaro pastate. Vis dėlto, šios idėjos teko atsisakyti.

REKLAMA

„Pamačiau, kad kaimo turizmas nyksta, o tuomet dar prasidėjo COVID-19 epidemija. Taip pat apsilankęs parduotuvėse pastebėjau, kad lentynose tiek daug alaus rūšių, kad net akys raibsta. Supratau, jog su alaus gamyba ir kaimo turizmo sodyba toli nenuvažiuosiu – per didelė konkurencija, todėl tos idėjos atsisakiau“, – pasakoja pašnekovas ir priduria, kad laikui bėgant pagalvojo, jog nori pabandyti paeksperimentuoti su stipriaisiais gėrimais.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, stiprieji gėrimai yra ilgaamžiai – kuo ilgiau jie laikomi, tuo brangesni tampa, taip pat jie negenda ir nekeičia savo skonio.

Verslininkas prisimena, kad gėrimo gamybos pabandymui jam pažįstamas pasiūlė išbandyti ir paskolinti mažą distiliatorių. „Taip pat įsigijau statinaičių ir pastebėjau, kad jose subrendęs distiliuotas gėrimas įgauna kalvadoso skonį. Taip man kilo mintis pradėti verslą. Anksčiau, istoriniame Jelenskių dvaro pastate, kurį įsigijau, veikė raugykla ir spirito varykla. Taigi, mano distilerija įgijo ir tam tikrą tęstinumą“, – šypsosi A. Padvaiskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gamybos subtilybės

Pašnekovo teigimu, iš pradžių gėrimui skirtus obuolius jis norėjo pirkti pats, spausti sultis savomis rankomis ir gaminti distiliatą tame pačiame dvare.

„Užteko pasikalbėti su žmogumi iš technologijų pasaulio ir supratau, kad tokiems procesams reikia ne tik daugybės vietos, bet ir darbuotojų. Vis dėlto, atradau, kad yra kitas būdas – obuolių vyno spiritą galima gaminti iš obuolių koncentrato. Paėmus 1 kilogramą koncentrato ir pridėjus 9 litrus gero vandens gauname 10 litrų nuostabiai skaidrių obuolių sulčių. Taigi, pasirinkau eiti būtent šiuo keliu“, – gamybos subtilybėmis dalijasi verslininkas.

REKLAMA

Paklaustas apie vyno distiliato gamybą, A. Padvaiskas pasakoja, kad pirmiausia speciali technologinė linija ima obuolių sulčių koncentratą, maišo jį su vandeniu, mielėmis ir kitais priedais. Gautas mišinys užraugiamas ir paliekamas fermentuotis.

„Gėrimui išsifermentavus gauname vyną, tačiau vyne dar būna daug mielių, todėl dar kartą filtruojame specialiu membraniniu filtru, kuris atskiria mieles. Po šio proceso jau turime skaidrų, žaliavinį vyną. Toks vynas gali keliauti į distiliatorius. Galiausiai gauname gėrimą, kuris yra labai skaidrus“, – aiškina A. Padvaiskas.

REKLAMA

Neapsieinama ir be iššūkių

Vos nusprendęs įkurti distiliariją, verslininkas susidūrė su sunkumais. Visų pirma reikėjo restauruoti šimtametį pastatą.

„Pastatas buvo taip suniokotas, kad buvo sunykęs stogas, nelikę perdangos, langai išdaužyti ir užmūryti. Teko tvarkyti vandalizmo pasekmes – samdžiau architektą, statybininkus ir apdailininkus. Pamažu viską pavyko atstatyti“, – džiaugiasi pašnekovas.

Atnaujinus pastatą atėjo laikas įrangos įsigijimui, tačiau ir čia kilo sunkumų. A. Padvaiskas pasakoja, kad bendradarbiavo tiek su technologais, tiek su įrangos tiekėjais, vis dėlto, net ir sumokėjus avansą kai kurių įrenginių pristatymas vėlavo pusmetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galiausiai atėjo eilė licencijoms. Tai buvo sudėtingas procesas, kadangi aiškių gairių kaip ir kur tai padaryti nėra, todėl ėjau bandymų keliu, dažnai gaudavau neigiamus atsakymus. Jaučiausi tarsi pats ir turiu sukurti tą tvarką, kaip gauti visus reikiamus dokumentus, nes procesas nebuvo niekur aiškiai pateiktas. Tačiau ir tai įveikiau“, – sako verslininkas ir priduria, kad dabar visus sunkumus pamiršo, o šiuo metu stengiasi susisiekti su prekybininkais ir įeiti į rinką.

Išbandė daugybė skirtingų žmonių

A. Padvaiskas atviras – nuo verslo įkūrimo pradžios jis aplankė daugybę parodų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, kur jo gaminamą vyno distiliatą išbandė daugybė skirtingų žmonių.

REKLAMA

„Mano gaminą gėrimą daugelis prilygina kalvadosui – obuolių brendžiui“, – sako pašnekovas ir paaiškina, kad nors ir norėtų, tačiau kalvadosu savojo gėrimo vadinti negali dėl teisinių aplinkybių.

Mūsų distilerijoje galima užsisakyti ekskursiją po gamyklą, jos metu papasakojame apie gaminimo procesus bei organizuojame degustacijas“, – sako verslininkas.

Pamatyti visą gamybos procesą ir modernią laboratoriją galimaArvydo Padvaisko distilerijoje, Vilniaus raj., Glitiškėse, Šilo g. 1 A. Daugiau informacijos: https://padvaiskodistilerija.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų