Besiruošiant Velykoms: sveikesnis ir natūralesnis būdas ruošti maistą

Nors druskos vartojimas kelia nemažai diskusijų, mokslininkai su medikais kone vienbalsiai sutaria, kad druska žmogui gyvybiškai reikalinga. Saikingas jos vartojimas bei atsakingas naudingiausios druskos rūšies pasirinkimas – nemažiau svarbu. Specialistai sako, kad rausvoji Himalajų druska vertinama dėl natūralumo, subtilaus skonio bei ypatingos cheminės sudėties.

Druska žmogaus organizmą aprūpina gyvybiškai svarbiais mikroelementais – natriu ir chloridu.

Suaugusioje kūne yra apie 250 g natrio, šio elemento randama kūno skysčių sudėtyje: kraujyje, prakaite, ašarose, spermoje, šlapime, vaisiaus vandenyse. Žarnyne natris įsisavinamas drauge su vandeniu, tad šis mikroelementas apsaugo mūsų organizmą nuo mirtinai pavojingos dehidratacijos, žemo kraujo spaudimo, natris dalyvauja raumenų susitraukimo ir nervinių impulsų veikloje.

Chloras – nuodingos dujos, tačiau druskoje esantis chloridas ne tik nepavojingas, bet ir būtinas normaliam organizmo funkcionavimui. Šie jonai yra elektrolitai, palaikantys normalų ląstelių tūrį, kraujo spaudimą, organizmo pH, tai viena iš svarbiausių skrandžio sulčių, atsakingų už virškinimo procesą, dalių. Stokojant chlorido (pavyzdžiui, neatstačius elektrolitų balanso po ilgo vėmimo, viduriavimo, perkaitimo) organizmą gali ištikti pavojinga būklė – alkalozė arba kraujo pH nuokrypis į šarminę pusę.

REKLAMA

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) gairėmis druskos nereikėtų vartoti daug – norint gauti būtinąją mikrolementų normą pakanka iki 5 g druskos per dieną, tačiau ne mažiau svarbu kasdien gauti ir apie 3 g kalio. Žmonės, kurie suvartoja daugiau natrio ir mažiau kalio, patenka į padidėjusio kraujo spaudimo, širdies ligų ir net insulto rizikos grupę.

Himalajų druska – ne tik natrio chloridas

Himalajų druska savo chemine sudėtimi panaši į mums įprastą valgomąją akmens druską. Natrio chloridas sudaro 95-98% rausvosios Himalajų druskos, tačiau jos išskirtinumas slypi žmogui naudingose mineralų priemaišose – Himalajų druskoje randamas natrį lydėti privalantis kalis, o taip pat kalcis, magnis, siera, fluoras, jodas, geležis bei gausybė kitų mikroelementų.

Himalajų druska taip pat vertinama ir dėl ypatingo skonio. Ši druska gerokai subtilesnė, švelnesnė, pagardinanti ir pabrėžianti, tačiau neužgožianti patiekalų skonio.

Himalajų druska gali būti naudojama ne tik virtuvėje – vonia su Himalajų druska atpalaiduoja, minkština odą ir pašalina negyvas ląsteles, inhaliacijos su šia druska greitai pravalo kvėpavimo takus, o specialios lempos, pagamintos iš Himalajų druskos, grynina namų orą.

Himalajų druska – švariausia gamtos dovana

Įprastinė valgomoji akmens druska yra rafinuojama, joje lieka tik natrio chloridas. Ji dirbtinai papildoma jodu, fluoru, sukietėti neleidžiančiomis medžiagomis, dažnai lieka ir gryninimo metu naudotų priemaišų – aliuminio, laktozės.


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų