Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį TV3 laidos „La maistas“ virtuvės šefas Gian Luca Demarco ne tik džiaugėsi malonia pažintimi su malūnininku Pranciškumi ir jo anūke, bet žiūrovams pagaliau parodė ir tai, kaip nuo pačių mažiausių žingsnelių pagaminti pastą. O taip pat laidos žiūrovai sužinojo ir tai, kodėl italai taip nemėgsta, kai šis patiekalas yra vadinamas makaronais…

Sekmadienį TV3 laidos „La maistas“ virtuvės šefas Gian Luca Demarco ne tik džiaugėsi malonia pažintimi su malūnininku Pranciškumi ir jo anūke, bet žiūrovams pagaliau parodė ir tai, kaip nuo pačių mažiausių žingsnelių pagaminti pastą. O taip pat laidos žiūrovai sužinojo ir tai, kodėl italai taip nemėgsta, kai šis patiekalas yra vadinamas makaronais…

REKLAMA

Po Lietuvą keliaujantis virtuvės šefas šį kartą svečiavosi Kauno rajone – prieš 30 metų čia įsikūrė Pranciškaus malūnas. „Jei internete ieškotumėte Pranciškaus, tai pirmiausiai jums išmestų popiežių, o jau toliau – malūnininką Pranciškų“, – svetingai su šypsena Gian Lucą pasitiko malūno savininkas, o dar po kelių jo pokštų virtuvės šefui neliko nieko kito, kaip tik pripažinti, kad Pranciškaus humoras be galo panašus į jo paties. 

Pranciškus pristatydamas savo anūkę Jolitą labai džiaugėsi tuo, kad ji baigė KTU Maisto technologės specialybę ir dabar padeda seneliui. Ji atsakinga už šalia malūno atsidariusią kepyklą.

REKLAMA

Atskleidė, kaip išlaikyti duoną šviežią

Per karantiną šeima pradėjo kepti kepinius ir jais sužavėjo savo klientus, todėl dabar netoli malūno įsirengė ir kepyklą. Čia jie prekiauja įvairiomis duonos rūšimis, ypatingais, net iš 5 rūšių miltų pagamintais  avižiniais sausainiais. Juos labai įvertino Gian Luca. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mes labai mėgstame eksperimentuoti su įvairiausiais miltais. Čia yra biscotti. Jie yra iš speltos ir kukurūzų miltų“, – sako Jolita ir siūlo Gian Lucai paragauti. 

Kepykloje gaminama įvairiausios duonos. Jolita pataria, kad geriausią duoną laikyti popieriniame maišelyje, o tada įdėti ją į plastikinį maišelį – taip ji išlieka minkšta. O šviesią duoną ji pataria supjaustyti riekelėmis ir dėti jas į šaldiklį.

Be duonos ir kitų gardėsių čia galima rasti pačių įvairiausių miltų – kvietinių, miežinių, ruginių, grikių, ryžių, žirnių ir avinžirnių. Visgi nors daugelis pastaruoju metu pamėgo miltus be glitimo, kaip laidoje išdavė Jolita, daugiausiai žmonės vis tiek yra linkę pirkti tradicinius kvietinius. 

Kaip pasigaminti pastą namuose?

Įkvėptas to, ką pamatė, Gian Luca nuspręs pagaminti lietuviškais skoniais pažymėtą pastą su smidrais, paprikomis ir mėsos dešrelėmis. Kad paruoštumėte tešlą ypatingai Gian Lucos pastai, jums prireiks 350 gramų speltos miltų, 150 gramų pilno grūdo speltos miltų ir net 6 kiaušinių. Padažui virtuvės šefas naudos smidrus, porus, dešreles, papriką ir visa tai kepant pagardins šlakeliu vyno.

REKLAMA
REKLAMA

Gian Luca atsleidžia, kad pagal itališką tradiciją, 100 gramų miltų pastai reikėtų naudoti vieną kiaušinį. Pasak virtuvės šefo, svarbu ne tik miltų tipas, tačiau ir užtikrinti, kad visi ingredientai tešlai būtų labai gerai sumaišyti.

„Į restoraną nuėjęs mano tėtis, vos paragavęs patiekalo, galėdavo pasakyti, koks ingredientas ten yra įdėtas, ir ko, jo galva, čia dar trūksta. Su juo būdavo labai patogu – galėdavau jį naudoti kaip žvalgą. Tau kažkas patinka, nusiunti jį, jis paragauja ir tuomet tai gali perdaryti tau. Mano dukra turi tą pačią dovaną – dabar ją auklėju ir turėsiu naują žvalgą“, – asmeninio gyvenimo detalėmis begamindamas dalinosi Gian Luca.

Taip pat jis sekmadienį atskleidė ir kitą ne vienam kilusį klausimą – kodėl italai taip nemėgsta, kai pasta yra vadinama makaronais? 

„Pastos pavadinimas, pagal jūsų kalbą ir vertimą, yra makaronai. Ir taškas. Tačiau kodėl italai prie to kabinasi? Todėl, kad makaronai yra viena baisiausių pastos formų, esančių Italijoje. Tai – stori spagetti su skyle per vidurį“, – sakė jis ir neslėps, kad pats jų labai nemėgsta. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų