• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad ir kiek beragautume patiekalų su Rytų šalyse mėgstamais ryžiais, ar su Viduržemio jūros regione paplitusia duona – pita, lietuviui niekas neatstos bulvių, ypač jei jos šviežios. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria šviežias bulves valgyti su odele, nes jose yra organizmui svarbių mineralų kalio ir magnio.

Kad ir kiek beragautume patiekalų su Rytų šalyse mėgstamais ryžiais, ar su Viduržemio jūros regione paplitusia duona – pita, lietuviui niekas neatstos bulvių, ypač jei jos šviežios. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria šviežias bulves valgyti su odele, nes jose yra organizmui svarbių mineralų kalio ir magnio.

REKLAMA

Virtos, o paskui apkeptos su kitomis daržovėmis, kiaušiniais ir gabalėliu sūriu, bulvės gali virsti sočia vakariene šeimai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad bulvės – viena mėgstamiausių daržovių, o rinktis jas reikėtų pagal numatytą ruošti patiekalą.  

Tukina ne saikingai valgomos bulvės, o jų priedai 

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, geriausia valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves:

REKLAMA
REKLAMA

„Tiesa, reikalingas ir saikas: taip paruoštų bulvių per dieną galima suvartoti apie 100–200 gramų. Jos gana sočios, bet ne itin kaloringos: 100 gramų virtų bulvių yra 75 kalorijos, tačiau tokiame pat kiekyje keptų – jau 213 kalorijų.“

REKLAMA

Pasak dietologės, bulvėse yra naudingų organizmui medžiagų: fosforo, geležies, įvairių vitaminų ir skaidulų: „Įdomu tai, kad vitamino C 100 g bulvių yra net 15 mg, o bulvių lupenose yra svarbių organizmui mineralų kalio ir magnio, kurie reikalingi optimaliai širdies, kraujagyslių, raumenų ir nervų sistemos veiklai.“ 

Dr. Edita Gavelienė pataria vengti bulves gardinti spirgučiais ir riebiais padažais, kepti ar gruzdinti jas dideliame riebalų kiekyje, nes jose gali būti transriebalų rūgščių.

„Dalį bulvių apkepuose visada pravartu pakeisti kitomis daržovėmis – taip patiekalas bus ne tik spalvingesnis, bet gausime ir daugiau naudos iš skirtingų daržovių. Dabar kaip tik prasideda daugelio jų derliaus metas, tad panaudokime jas savo racione“, – pranešime spaudai rekomenduoja sveikatai palankios mitybos ekspertė.

Visa gyvenima valge zmones tie mokslininkai tegul maziau vartoja zole
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų