Salmoneliozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.
2012 metais, remiantis Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, Kauno mieste iš viso buvo užregistruota 199 salmoneliozė atvėjai (6,2/10 000 gyv.). Daugiausiai atvėjų užregistruota Šilainių (34) ir Dainavos (32) seniūnijose. Sergamumas pagal lytį pasiskirtė panašiai – vyrai 52,0 proc. moterys – 48,0 proc. Daugiausiai susirgusiųjų salmonelioze buvo vaikai nuo 0 iki 3 (35,6 proc. iš visų susirgusiųjų).
Kaip sumažinti riziką užsikrėsti?
Salmoneliozės prevencijai vakcinos nėra. Todėl būtina įsiminti ir žinoti šias pagrindines taisykles, padėsiančias sumažinti užsikrėtimo riziką:
1. Nevartoti žalio ar nepakankamai šiluminiai apdoroto gyvūninio maisto: mėsos, vištienos, kiaušinių, pieno. 2. Vengti kryžminio maisto užteršimo.
3. Negaminti maisto kitiems sergant salmonelioze ar kurį laiką skiriant sukėlėją. 4. Plauti rankas po sąlyčio su gyvūnų ar sergančio salmonelioze žmogaus išmatomis.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDC centro specialistai pateikia keletą praktinių patarimų kaip išvengti salmoneliozės:
1. Tinkamai tvarkykite žalią vištieną, kitą mėsą ir jų produktus: žalią mėsą parduotuvėje dėkite į plastikinį maišelį, kad išvengti sąlyčio su kitu maistu
Nedelsdami įdėkite parsineštą maistą į šaldytuvą, kad išvengti jame esančių bakterijų dauginimosi Sušaldytą vištieną, mėsą atitirpinkite šaldytuve
Prieš gaminimą visada nuplaukite vištieną bei kitą mėsą
Maistą šaldytuve laikykite taip, kad jis nesiliestų su kitu maistu arba skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartojimui paruoštą maistą
Kruopščiai nuplaukite po tekančiu karštu vandeniu (geriausiai su indų plovikliu) peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos, vištienos dorojimo, kad išvengti kryžminės kito maisto taršos
Pakankamai gerai virkite, kepkite vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Prieš vartodami šį maistą įsitikinkite, kad nebėga rausvas skystis
Neragaukite ir nevalgykite žalios mėsos, faršo.
2. Tinkamai tvarkykite ir gaminkite kiaušinius ir jų produktus:
Maistui vartokite tik šviežius kiaušinius
Kiaušinius laikykite tik šaldytuve
Nevartokite suskilusių ar nešvarių kiaušinių
Visada nusiplaukite rankas, jei lietėte juos
Vartokite tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius. Tinkamai šiluminio apdoroto kiaušinio trynys neturi būti skystas ar minkštas
Išvirtus ar keptus kiaušinius suvartokite nedelsiant. Nelaikykite šiltų kiaušinių daugiau nei 2 valandas kambario temperatūroje
Venkite maisto su žaliais kiaušiniais, ypatingai namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi.
Pramonės įmonėse šie maisto produktai gaminami iš pasterizuotų kiaušinių, todėl jie yra saugūs
3. Nevartokite žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos mėsos, vištienos, žalių kiaušinių, nepasterizuoto ar nevirinto pieno.
4. Nesuvalgytą maistą laikykite šaldytuve, o prieš vartojimą pakartotinai pakaitinkite.
5. Visada nusiplaukite rankas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis.
6. Priminkite vaikui nusiplauti prieš valgį rankas, ypatingai jei jis žaidė su namų augintiniu.
7. Niekada negaminkite maisto svečiams, pobūviui, jei viduriuojate.
8. Tuo pačiu metu netvarkykite žalios mėsos ar vištienos ir negaminkite maisto Jūsų kūdikiui.
9. Saugiausias maistas kūdikiui yra motinos pienas, kuris apsaugo ir nuo kitų ligų.
Gražių, saulėtų ir sveikų švenčių!