REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Gyvūnų prieglaudoje tragiška situacija: nevalytuose narvuose alkani ir neprižiūrėti beglobiai (nuotr. facebook.com)

Eilinio vizito metu beglobių gyvūnų labdaros ir paramos fondas „Drauge“ aplankė „VŠĮ Aiko gyvūnų kaimelį“ esantį Adomaičių kaime, Vilniaus rajone. Tai, ką organizaciją pamatė – sukrėtė.

15

Eilinio vizito metu beglobių gyvūnų labdaros ir paramos fondas „Drauge“ aplankė „VŠĮ Aiko gyvūnų kaimelį“ esantį Adomaičių kaime, Vilniaus rajone. Tai, ką organizaciją pamatė – sukrėtė.

REKLAMA

Skendo išmatose ir šlapime

Neseniai apie veiklos stabdymą pranešusi gyvūnų globos organizacija „VŠĮ Aiko gyvūnų kaimelis“ apleistus beglobius gyvūnus paliko badauti ir trūnyti narvuose.   

Feisbuke paramos fondo atstovai papasakojo apie tai, ką pamatė ten nuvykę: „Pirmas mūsų apsilankymas įvyko rugsėjo 22 dieną, radome gyvūnus trypiančius savo išmatas, nevalytuose narvuose, nemaitintus ir negirdytus.

Kadangi pagalvojome kad tai nesusipratimas ir savanorė (nuo kurios sklido itin aštrus alkoholio kvapas) nespėjo susitvarkyti, apėjome ir apžiūrėjome teritorija ir gyvūnus. Dvi nedidelės kalytės buvo uždarytos į itin mažą narvą kurį kiaurai pučia vėjas ir jos skendo savo išmatose bei šlapime.

REKLAMA
REKLAMA

Kitą dieną vėl apsilankius prieglaudoje situacija buvo tokia pat be pasikeitimų", - rašė fondo darbuotojai ir įvardijo didžiausias problemas, su kuriomis susidūrė. 

REKLAMA

Prieglaudoje nėra elektros, nėra geriamojo vandens.

Savanorė teigė, kad prieglaudos vadovė bei steigėjos nesilankė ten jau 10 dienų. Gyvūnai apie tris dienas nebeturi maisto. Savanorė už savo pinigus perką šunims prastos kokybės maistą, kad gyvūnai nebadautu.

Gyvūnai mažuose voljeruose laikomi po kelis. Viename voljere laikomas nekastruotas patinas su patele. Mažame narvelyje šalia voljero laikomi du mažyčiai šuniukai iš Kaišiadorių, savanorė patikino, kad gyvūnai taip ir gyvena. Tik nakčiai yra įnešamį į laikinos statybos trobelę ir laikomi narve, kartu vienoje patalpoje su dar vienu dideliu šunimi.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį po sterilizacijos viena globėja pristatė į prieglaudą du laukinius katinus, kurie iki šiandien yra uždaryti ankštame transportavimo bokse. Šiandien mums atvykus vienas iš dviejų jau buvo pabėgęs. Antrasis laikomas tame pačiame bokse, skęstantis savo išmatose.

Svarbu: labai prašome atkreipti visų dėmesį į galimai apgaulingą ir nesąžiningą organizacijos veiklą. Labai prašome tų globėjų, pas ką dar likę Aiko gyvūnų, jų nebegrąžinti, savarankiškai jiems ieškoti namų, ar pagalbos kitose organizacijose (kolegos, manome, išties jums pagalbos ranką).

Savanoriai prašė „VŠĮ Aiko Gyvūnų kaimeliui“ neperduoti jokių naujų gyvūnų, nes iš užfiksuotų vaizdų, akivaizdu, kad ši organizacija nesugeba užtikrinti gyvūnų gerovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat į mus kreipėsi daugiau nei 10 asmenų (tiek fizinių, tiek juridinių), kuriems Aiko atstovės Aistė Koščekinaitė ir Laura Vaičiūnaitė yra skolingos dideles pinigų sumas, greitu laiku paviešinsime visus faktus ir įrodymus.“

Nukentėjo ne tik gyvūnai

Šią situaciją pakomentuoti sutiko VšĮ „Dogspotas“ vadovė Indrė Pilieckienė: „Mūsų organizacija ir savanoriai yra daugiau nei šokiruoti šios situacijos. Mes suprantame, kad gyvūnų globa yra sudėtinga, daug pastangų ir stiprybės reikalaujanti veikla, tačiau taip elgtis – neatleistina.“

Nuo „VŠĮ Aiko gyvūnų kaimelio“ vadovių nukentėjo ne tik gyvūnai: „Viešojoje erdvėje matėme ne vieną šios prieglaudos globėją, kuris buvo paliktas „ant ledo“ su visais globojamais gyvūnais.

REKLAMA

Taip pat kelios mūsų pažįstamos merginos nukentėjo finansiškai – ši organizacija savo augintinius ir globotinius palikdavo jų priežiūrai, nes jos teikė tokias paslaugas, kaip apmokamos gyvūnų priežiūros, viešbučio.

Deja, atėjus laikui pasiimti šunis, Aiko gyvūnų kaimelio atstovės dingdavo, nebekeldavo ragelio, palikdavo šunis ilgesniam, nei numatyta terminui, nebeatsiskaitė už paslaugas.“

Vadovu gali būti ne kiekvienas

Pasak Indrės, norint įkurti prieglaudą reikia neskubėti ir tam tikrai pasiruošti: „Galbūt patiems žmonėms, kurie pradeda užsiimti gyvūnų globa, kas yra labai sveikintina, reikėtų pradėti tai daryti pamažu, palaipsniui, pasidomėti galiojančiais įstatymais, VMVT taikomais reikalavimais.

REKLAMA

Nebandyti apsiimti daugiau darbo, nei sugebės susitvarkyti. Net jeigu iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo labai paprasta, gyvūnų globos ir prieglaudų veikla yra tikrai pakankamai reglamentuota – prieglaudos privalo gauti veterinarinį patvirtinimo numerį, jeigu prieglauda neturi „fizinės“ būstinės – reikia registruotis kaip gyvūnų globėjams, pateikti VMVT savanorių sąrašus.

Galiausiai, yra tikrai nemažai „popierizmo“ – gyvūnų bylos, registravimo žurnalas, dovanojimo sutartys, o kur dar buhalterija, deklaracijų teikimas. Žinoma, lieka klausimas, kiek prieglaudų ir gyvūnų globos organizacijų sąžiningai stengiasi atitikti visus šiuos reikalavimus ir pasirūpinti visais reikiamais dokumentais,“ – dėstė VšĮ „Dogspotas“ vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ant kitų prieglaudų krentantis šešėlis

Pasak I. Pileckienės, šioje situacijoje ir yra skaudžiausia, kad tokie atvejai meta šešėlį ant kitų prieglaudų ir organizacijų:„Yra tikrai nemažai prielgaudų, kuriose žmonės dirba skaidriai, nuoširdžiai skirdami visą savo laisvą laiką gyvūnams ir žmonių palaikymas bei parama tokioms organizacijoms yra be galo reikalingas.

Todėl žmonėms rekomenduočiau stebėti vieną ar kitą pasirinktą organizaciją, prieglaudą, įsitikinti jos skaidrumu, pavyzdžiui, pasidomėti, ar prieglauda teikia privalomas deklaracijas VMI, ar yra viešai prieinamos veiklos ir finansų ataskaitos svetainėse.

Galiausiai, visada galima apsilankyti prieglaudoje, susipažinti su globotiniais, pamatyti, kokie žmonės savanoriauja ir dirba su gyvūnais.“

REKLAMA

Nerado jokio pažeidimo

Susisiekus su gyvūnų labdaros ir paramos fondo „Drauge“ vadovu Aleksandru Širinskij šis apibūdino visą situaciją: „Aikos prieglaudos vadovėms pasiūlėme pagalbą.

Keturios prieglaudos yra pasiruošusios priimti gyvūnus iš Aikos kaimelio. Vadovėms davėme trys darbo dienas, per kurias jos turi su mumis susisiekti ir priimti pagalbą. Tikimės šią pagalbą jos priims, nes šiuo metu gyvūnai gyvena tikrai blogomis sąlygomis.“

Pasak vadovo, į apleistą prieglaudą buvo atvykusi ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, tačiau pažeidimo nerado: „VMVT ir toliau tirs šią bylą, nes yra parašytą daugybė skundų „Aikos gyvūnų kaimelio“ adresu.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų