REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyresni vaikai gali patys apsispręsti dėl jų nuotraukų viešinimo socialiniuose tinkluose, o už mažylius šį sprendimą turi priimti tėvai. Ar dera dalintis vaikų nuotraukomis socialiniuose tinkluose ir į ką svarbu atkreipti dėmesį?

Vyresni vaikai gali patys apsispręsti dėl jų nuotraukų viešinimo socialiniuose tinkluose, o už mažylius šį sprendimą turi priimti tėvai. Ar dera dalintis vaikų nuotraukomis socialiniuose tinkluose ir į ką svarbu atkreipti dėmesį?

REKLAMA

Socialiniai tinklai, jeigu jais naudojamasi atsakingai, yra puikus įrankis. Gyvenimo akimirkų, o kartu ir vaiko nuotraukų pasidalinimas socialiniuose tinkluose turi daug pliusų:

Ryšio palaikymas su artimaisiais. Toliau gyvenantys brangūs žmonės gali matyti, kaip auga vaikas, kartu pasidžiaugti jo raida ir pasiekimais.

Mielų akimirkų užfiksavimas. Nuotraukų fiksavimas ir jų kėlimas į socialinius tinklus padeda trumpam stabtelėti ir įamžinti kasdien vis besikeičiantį vaiką. Socialinių tinklų periodiškai „išmetamos“ senos nuotraukos nuteikia nostalgiškai.

Saugesnis nuotraukų talpinimas. Telefoną, atminties raktą ar nuotraukų albumą galima pamesti, o štai į internetą įkeltos nuotraukos ten ir liks.

REKLAMA
REKLAMA

Pasidalinimas naudinga informacija (ir jos gavimas), įkvėpimas. Dalindamiesi vaiko nuotraukomis ir kitomis jo auginimo akimirkomis galite kartu pateikti svarbią, kitiems aktualią informaciją (arba jos paprašyti), pasidalinti rekomendacijomis ar savo mintimis.

REKLAMA

Pozityvios emocijos. Mielos vaikų nuotraukos ir juokingi vaizdeliai gali sukelti šypseną ne tik jų tėvams.

Vaikų nuotraukos socialiniuose tinkluose: minusai ir pavojai

Vaiko nuotraukų viešinimas, visų pirma, kelia etinį klausimą – juk vaikas yra asmenybė, tad ar tėvai turi teisę į jo atvaizdą? Antra, socialiniuose tinkluose (ir internete plačiąja prasme) tyko įvairūs pavojai su kuriais susiduria neatsakingi vartotojai, pavyzdžiui:

Vaiko privatumo pažeidimas. Kūdikis ar mažas vaikas negali išreikšti savo nuomonės, tačiau paaugęs ir pradėjęs suvokti savo privatumą žmogus gali būti nepatenkintas tėvų viešintomis nuotraukomis.

REKLAMA
REKLAMA

Kontrolės praradimas. Įkelti nuotrauką į socialinius tinklus trunka vos akimirką, tačiau ją pašalinti iš interneto gali būti neįmanoma. Paviešinę nuotrauką rizikuojate prarasti kontrolę – bet kas gali ją išsisaugoti, siųsti vieni kitiems, naudoti negeriems tikslams. Pavyzdžiui, vaiko nuotrauka gali pasklisti pedofilų naudojamuose tinklalapiuose (ypač jeigu nuotraukoje užfiksuotas vaikas yra nuogas ar menkai aprengtas, pavyzdžiui, maudynių ar vystyklo keitimo metu).

Patyčios. Su patyčiomis dažniausiai susiduria kiek vyresni, patys socialiniais tinklais pradėję naudotis vaikai, tačiau net ir keldami kūdikio nuotrauką jūs rizikuojate, kad ji ims sklisti internete bei taps patyčių objektu (ypač jeigu tai juokinga ar neįprasta nuotrauka – anaiptol ne visi žmonės yra linkę pasijuokti draugiškai).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaiko tapatybės vagystės grėsmė. Vaiko nuotraukos bei jo tapatybė gali būti pavogtos, siekiant pasipelnyti ar patenkinti savo fantazijas. Anglų kalboje jau naudojamas specialus terminas baby role-playing, žymimas grotažymėmis #BabyRP, #AdoptionRP, #KidRP.

Šiuo terminu apibrėžiamas veiksmas, kuomet yra pavagiamos svetimo vaiko nuotraukos, sukuriama nauja paskyra, kurioje kuriama neegzistuojanti gyvenimo istorija. Labai dažnai tokios istorijos yra dramatiškos, pavyzdžiui, pasinaudojant svetimomis nuotraukomis, kuriama istorija apie vaiko ligą, neretai prašoma paremti.

Reali grėsmė. Neapdairiai dalindamiesi nuotraukomis galite atskleisti per daug asmeninės informacijos ir įstumti savo vaiką (o taip pat save bei savo turtą) į pavojų. Pavyzdžiui, nuotraukose neturėtų matytis jūsų gyvenamoji vieta, vaiko ugdymo įstaiga ar popamokinės veiklos būreliai ir pan.

REKLAMA

Kaip saugiai dalintis vaikų nuotraukomis socialiniuose tinkluose?

Jeigu viešinate vaiko nuotraukas socialiniuose tinkluose, reikėtų tą daryti atsakingai ir atsargiai:

Kodėl viešinate šią nuotrauką? Prieš keldami nuotrauką į internetą atsakykite sau į šį klausimą. Pavyzdžiui, jeigu norite, kad ją pamatytų vaiko seneliai, galbūt nuotrauką pakaktų išsiųsti elektroniniu paštu ar per susirašinėjimo programėlę?

Įvertinkite nuotraukos pobūdį. Labai svarbu, kad vaiko nuotraukos nepažeistų jo teisių. Vaikas jokiu būdu neturėtų būti nuogas, užfiksuotas netinkamoje pozoje ar žeminant jo orumą. Vertindami nuotrauką, pagalvokite, ar jeigu būtumėte vaiko vietoje, norėtumėte, kad nuotrauką matytų kiti.

REKLAMA

Nuotraukas talpinkite į debesis, nuotraukų dalijimosi platformas. Nuotraukas galite įkelti į „iCloud“, „Dropbox“, „Google drive“, siųsti per „WeTransfer“ ir pan. Tuomet nuotraukas galės pamatyti tik specialią nuorodą turintieji, tad sumažės tikimybė, kad jos pateks į blogas rankas.

Arba apribokite nuotraukų matomumą. Socialiniuose tinkluose galima kurti draugų sąrašus, privačias paskyras, uždaras grupes ir vaiko nuotraukomis dalintis tik ten. Būsite tikri, kad jas matys tik jūsų patvirtinti, artimi žmonės.

Paklauskite vaiko sutikimo jam paaugus. Maždaug 5-erių (o neretai ir 3–4-erių) metų vaikai jau suvokia save, kaip savarankišką asmenybę, nori patys priimti sprendimus, ima rūpintis savo privatumu ir tuo, kaip juos vertina aplinkiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų