REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsibėgėjant pavasariui ir vis maloniau šviečiant saulei atbunda gamta. Dabar laukause ir miškuose galima rasti vis daugiau žolelių, kurios padės sustiprinti organizmą ir pagerinti kasdienę savijautą.

Įsibėgėjant pavasariui ir vis maloniau šviečiant saulei atbunda gamta. Dabar laukause ir miškuose galima rasti vis daugiau žolelių, kurios padės sustiprinti organizmą ir pagerinti kasdienę savijautą.

REKLAMA

Apie tai, kaip tai padaryti portalui tv3.lt pasakoja vaistininkas-žolininkas, VDU Žemės ūkio akademijos doktorantas, „Žolinčių akademijos“ viceprezidentas, knygos „Vaikai vaistažolių pasaulyje“ autorius Marius Lasinskas.

Maistinės žolelės – patiekalams

Žolininkas nurodo, kad šiuo metu jau galima atrasti žydinčią notrelę. Ji ypač naudinga moterims, atneša ramybę ir užpildo organizmą maistinėmis medžiagomis. Iš jų galima pasigaminti skanios ir kvapnios arbatos arba prieskonių.

„Arbatai galima naudoti ir šviežius augalus – tiesiog žiupsnelį užpilti 85-90 laipsnių temperatūros vandeniu, uždengti ir palaikyti. Jeigu dėsite visą augalą laikykite 10-15 minučių, o jeigu tik žiedus užteks ir 5 minučių – jie labai greitai perduoda savo veikliąsias medžiagas. Kaip žolininkė Eugenija Šimkūnaitė sakydavo, jeigu dobilų žiedus užpils ilgiau nei 5 minutėms, tai pakvips žuviene, o ne medumi.

REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad nereikia labai ilgai žiedų laikyti užpylus. Kaip prieskonį galite pasidaryti taip: sudžiovinkite paskleidę augalus plonu sluoksniu arba džiovyklėje, arba vietoje, kur būtų šilta ir vėdinama“, – sako M. Lasinskas.

REKLAMA

Pasak jo, džiovinti reikia tiek, kad išliktų spalva, bet augalėlis jau trupėtų tarp pirštų. Tuomet tereiks tik perbraukti per kiaurasamtį ir augalas subyrės į smulkias daleles. Prie to dar galite pridėti ir garšvos, kiaulpienės lapelius. Taip turėsite puikių maistažolių prieskonių, kurie tiks pagardinti pavasariniam maistui.

Aukso vertės augalas

Žolininkas nurodo, kad dabar jau galima rasti ir tramažolę – ji turi mažus violetinius žiedelius. Ji labai tinkama arbatoms, o gėrimams suteiks labai gero aromato. Ji tinka gydantis nuo peršalimo ligų, taip pat gerina kraują. Tramažolė padės greičiau atsigauti ir patyrus traumą.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pamatę kiaulpienę neskubėkite pro ją praeiti. Pasak žolininko, tai vienas iš naudingiausių augalų visame pasaulyje.

„Jeigu norite papuošti salotas ar kitus patiekalus, galite drąsiai dėti tas mažas saulutes – kiaulpienės žiedus. Žinoma, galima tiesiog suradus kiaulpienės žiedą lauke ar miške, nupūtus vabaliukus, iškart ir suvalgyti.

Kiti klausia, kiek jų reikia suvalgyti – 5 ar 7. Visada sakau, kad jeigu kiaulpienės bėga ir krenta iš tavo burnos, dėti atgal jų nereikia, nes taip organizmas parodo, kad jam netrūksta medžiagų, kurių turi šios gėlės.

Bet kiaulpienės vienas iš naudingiausių augalų pasaulyje ir palaiko organizmą nuo pirštų galiukų iki plaukų viršūnėlių, kaip mėgstu sakyti. Užteks suvalgyti vos keletą žiedų per dieną. Reikia pajausti, ką sako organizmas“, – šypsosi jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nepamirškite ir  kiaulpienės stiebelių. Žolininkas juokiasi, kad jie tinkami ne tik dūdelėms daryti, kaip vaikystėje, bet ir makaronams.

„Nuskynę stiebelius, juos nuplaukite, o tuomet į lėkštutę sulaužykite arba sukarpykite kelių centimetrų gabalėliais. Užpilkite ant jų kažkokios rūgštelės. Tiks kopūstų sunka, jeigu tokios turite, taip pat tiks citrinos arba svarainių rūgštis. Dar reikės šaukšto medaus ir turėsite puikius makaronus, kurie valo organizmą, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, padeda kepenų veiklai.

Galima dabar valgyti ir daugiau garšvos, jos lapai dabar jau yra didesni. Ji tikras mėsos pakaitalas. Žinoma, toliau valgykime ir dilgėles“, – nurodo jis.

REKLAMA

Pumpuruose – ypatinga galia

„Dar radau besiskleidžiančius serbentų, aviečių lapelius. Prisiskinkite jų ir išeis labai puikios arbatos. Dar galite rasti ir keletą pumpurėlių – jie tikras gerųjų medžiagų koncentratas. Juos galite dėti į arbatą arba iškart į burną. Taip pat vaikščiodami po miškus nepraeikite ir pušų, eglių pumpurų. Jei irgi labai naudingi: turi daug vitamino C, gali stiprinti imunitetą, atstatyti hemoglobiną“, – sako žolininkas.

Pamažu atsiranda ir vyšnių, slyvų, o vėliau ir obelų ir kriaušių žiedeliai. Žiedai turi daug gerųjų elementų ir iš jų gaunasi labai kvapni bei naudinga arbata. Tačiau žolininkas įspėja neįsijausti ir nenurinkti visų pasirodžiusių žiedų, nes kitaip nesulauksite ir vaisių derliaus.

REKLAMA

Taip pat M. Lasinskas pataria užsiauginti vaistažolių savo soduose.

„Lietuvoje natūralioje aplinkoje nerasite nei medetkų, nei ramunėlių, šalavijų. Jų sodinimas nesudėtingas. Ypač medetkų, o derlių galėsite skinti ir 15 kartų per sezoną“, – šypteli jis.

Žolininkas įspėja būti atsargiems ir nekramtyti visų augalų žiedų iš eilės, nes kai kurie iš jų gali būti nuodingi. Pavyzdžiui, žalčialunkis. Taip pat venkite ugniažolių. Nors jos tinka gydyti karpoms ir odos problemoms, tačiau suvalgius daug ugniažolių žiedelių gali baigtis liūdnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų