REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nagų grybelis – dažna ir nemaloni liga, nuo kurios nėra apsaugotas nei vienas, o susirgti šia liga itin lengva. Grybelis gali užpulti matuojantis parduotuvėje batus ar prausiantis duše, kuriuo prieš tai naudojosi kitas žmogus. Inovatyvios dermatologijos centro gydytoja Giedrė Tamulytė portalui tv3.lt atskleidė, koks grybelio gydymo būdas yra efektyviausias ir kokios klaidos daromos susidūrus su šia problema.

Nagų grybelis – dažna ir nemaloni liga, nuo kurios nėra apsaugotas nei vienas, o susirgti šia liga itin lengva. Grybelis gali užpulti matuojantis parduotuvėje batus ar prausiantis duše, kuriuo prieš tai naudojosi kitas žmogus. Inovatyvios dermatologijos centro gydytoja Giedrė Tamulytė portalui tv3.lt atskleidė, koks grybelio gydymo būdas yra efektyviausias ir kokios klaidos daromos susidūrus su šia problema.

REKLAMA

Gydytoja nurodo, kad grybelis – ne vien su nagais susijusi problema. Grybelinė infekcija gali pasireikšti odoje, naguose, gleivinėje ar plaukuose, tačiau tam tikri simptomai yra būdingi visų rūšių grybeliams.

„Odos grybeliams būdingas aiškių ribų, dažnai apvalus bėrimas su kiek iškilesniu kraštu, nežymus pleiskanojimas. Nagų grybelis dažniausiai prasideda distalinėje šoninėje nago plokštelės srityje, atsiranda spalvos pokytis (pažeista dalis gali pagelsti, tapt balkšva, pilkšva ir kt.), nago plokštelė tampa nebe blizgi, kraštas aptrupėjęs, būdingos ponaginės masės.

REKLAMA
REKLAMA

Gleivinėse dažniausias sukėlėjas yra mieliagrybis Candida, kuris pasireiškia balkšvais „dribsniais“, paraudusiomis plokštelėmis, paraudimu. Skalpo srityje atsiradus grybelinei infekcijai būdingi aiškių ribų židiniai, kuriuose plaukai yra nulūžę, silpni, ploni, gali būti paraudimas, pleiskanojimas. Gleivinių ir odos grybeliui būdingas paraudimas, niežėjimas, aiškios ribos, gali būti smulkus pleiskanojimas“, – simptomus apibūdina gydytoja G. Tamulytė.

REKLAMA

Diskusiniai gydymo metodai

Grybelio atsiradimą gali paskatinti higienos įpročiai, susilpnėjęs imunitetas. Be to, įtakos gali turėti ir kitos ligos, dėl kurių suprastėja imunitetas, pavyzdžiui, dėl cukrinio diabeto oda tampa imlesnė įvairioms infekcijoms.

Be to, grybelis labai mėgsta šiltą ir drėgną terpę, todėl prakaituojančios pėdos, odos raukšlės yra labai dažnos šios ligos įsigalėjimo vietos.

Gydytoja nurodo, kad infekcijos gydymas priklauso nuo ligos nuo pažeistos vietos ir išplitimo. Jeigu grybelis dar nėra išplitęs, jį išgydyti bus gana paprasta – užteks tinkamos higienos, dezinfekcijos ir priešgrybelinių vaistų. Grybeliui įsikūrus ant pėdų ar nagų būtina dezinfekuoti avalynę ir nepamiršti odos drėkinimo, kad būtų atstatytas normalus odos barjeras, kuris reikalingas apsisaugoti nuo mikroorganizmų.

REKLAMA
REKLAMA

„Plaukų grybelis, išplitusi odos ar nagų grybelinė infekcija gydoma sisteminiais antigrybeliniais vaistais kartu derinant ir vietinį gydymą. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad jeigu serga vienas šeimos narys, nemaža tikimybė, kad sirgs ir kiti, todėl neretai gydytis turi visi šeimos nariai. Nagų grybelis taip pat gali būti gydomas lazeriu arba chirurginiu nago plokštelės pašalinimu, tačiau šie gydymo metodai yra diskusiniai “, – sako gydytoja.

G. Tamulytė nurodo, kad sergant odos ar plaukų grybeliu būtina dermatologo konsultacija, kurios metu turi būti paskiriamas gydymas. Tačiau susidūrus su nagų grybeliu, jį gydyti galima ir buitinėmis priemonėmis. Tam puikiai tiks obuolių acto tirpalas – actą tepkite ant nago plokštelės, kad nesudirgintumėte aplink nagus esančios odos. Šis būdas sustabdys grybelio plitimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti, kad liga nepasikartotų?

Laiku nepradėjus gydyti grybelio, infekcija pradeda plisti, vargina niežėjimas, atsirasti odos įtrūkimai, skausmas. Be to, žmonės nesigydantys grybelio gali lengvai užkrėsti ir kitus.

„Siekiant išvengti grybelinės infekcijos reikėtų vengti naudotis kitų asmenų rankšluosčiais, drabužiais, avalyne. Viešose rūbinėse, baseinuose, sporto klubuose dėvėti tik savo avalynę, naudoti grybelius veikiančias dezinfekcines priemones.

Auginantiems gyvūnus, būtina juos apžiūrėti ar nėra plikų, pleiskanojančių, paraudusių plotelių, o juos radus gydyti, kadangi dažnai odos ir plaukų grybeliu užsikrečiama nuo naminių gyvūnų. Taip pat stengtis užtikrinti, kad kūno raukšlių ar pėdų srityse oda būtų švari ir sausa, nešioti tinkamą avalynę, kad pėdų oda bei nagai nebūtų traumuojami ir oda galėtų kvėpuoti“, – patarimais dalijasi gydytoja.

REKLAMA

Jeigu šeimoje yra žmogus sergantis plaukų grybeline infekcija, rekomenduojama neleisti vaikų į darželius ar mokyklas, nes ši infekcija yra labai lengvai užkrečiama. Taip pat, sergant odos ar nagų grybeliu rekomenduojama nesilankyti viešuose baseinuose, pirtyse, sporto klubuose, kad infekcija nebūtų perduota kitiems asmenims.

Sergantieji nagų grybeliu privalo naudotis tik savo rankšluosčiu, rekomenduojama grybeliu užkrėstai sričiai turėti atskirą rankšluostį. Taip pat nesidalinti savo avalyne, drabužiais.

Mitai apie grybelį

G. Tamulytė įspėja, kad išgydžius grybelį jis gali pasikartoti. Grėsmę padidina prevencinių priemonių nesilaikymas, augintinių negydymas ar netinkama higiena. Gydytoja sako, kad vienas iš apie grybelį sklandančių mitų – sergant nagų grybeliu nagus reikia kirpti kuo trumpiau. Tačiau tai nėra tiesa.

REKLAMA

„Per trumpai nukirpus nagus, galima pažeisti nago guolį, gali varginti skausmas, netinkamai nukirpus nagus gali prasidėti jų įauginėjimas. Tačiau pažeistų nagų plokšteles reikia minkštinti šlapalo ar salicilo sudėtyje turinčiomis priemonėmis ar juos dildyti tam, kad užteptas vaistas ant viršaus pasiektų grybelinės infekcijos sukėlėją“, – nurodo ji.

Kitas įsisenėjęs mitas sako, kad efektyviausias būdas kovoti su grybeliu – nagą pašalinti chirurginiu būdu. Pasak G. Tamulytės, toks būdas gali būti apsvarstomas tik tokiu atveju, jeigu yra išbandyti kiti gydymo variantai ir jie nesuveikė.

„Be to, net ir pašalinus nagą chirurginiu būdu, po to seka sisteminis antigrybelinis gydymas. Šalinant nago plokštelę yra rizika pažeisti nago matriksą, kuriame formuojasi nagas, todėl ateityje nagas gali ataugti deformuotas, o tam gydymo jau nėra“, – priduria gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų