REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei anksčiau aukšto kraujospūdžio neturėjote, labai tikėtina, kad ši problema dabar jums bus diagnozuota.

Jei anksčiau aukšto kraujospūdžio neturėjote, labai tikėtina, kad ši problema dabar jums bus diagnozuota.

REKLAMA

Praėjusiais metais Amerikos širdies asociacija, Amerikos kardiologijos koledžas ir dar devynios sveikatos organizacijos išleido naujas gaires pagal kurias hipertenzijos (aukšto kraujospūdžio) diagnozavimo ribos skaičiai suaugusiems buvo sumažinti iki 130/80 gyvsidabrio milimetrų (mm Hg) ir daugiau. Ankstesnės gairės šią ribą buvo nustačiusio ties 140/90 mm Hg jaunesniems nei 65 metų žmonėms, ir ties 150/80 mm Hg vyresniems nei 65 metų žmonėms.

Tai reiškia, kad nuo 70% iki 79% vyrų virš 55 metų dabar laikomi sergančiais hipertenzija. Į šį skaičių įeina tie vyrai, kurių kraujospūdis anksčiau buvo laikomas sveiku. Kodėl toks pokytis?

Už skaičių

„Kraujospūdžio gairės nėra atnaujinamos reguliariai. Jos keičiamos tuomet, kai yra pakankamai naujų įrodymų, kad senosios nebėra labai tikslios ar relevantiškos.“ – sako dr. Paulas Conlinas, su Harvardo universitetu bendradarbiaujančios organizacijos „Boston Healthcare System“ ir Brighamo moterų ligoninės endokrinologas.

REKLAMA
REKLAMA

„Naujųjų gairių tikslas yra padėti žmonėms kiek įmanoma anksčiau spręsti aukšto kraujospūdžio problemą bei kalbėti apie su juo susijusias problemas, pavyzdžiui, širdies smūgį ar insultą.“

REKLAMA

Naujosios gairės parengtos remiantis 2017 metų Sistolinio kraujo spaudimo intervencijos bandymu (SPRINT), kuriame buvo tiriama daugiau nei 9 000 suaugusiųjų virš 50 metų, kurių sistolinis kraujo spaudimas (viršutinis skaičius) buvo 130 mm Hg ar didesnis ir kurie pasižymėjo bent vienu kraujagyslių ligų rizikos faktoriumi. 

Šio tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, ar geriau kraujo spaudimą mažinti iki 120 mm Hg ar dar žemesnio sistolinio skaičiaus, lyginant su standartiniu tiksliniu skaičiumi, kuris yra 140 mm Hg ir mažiau. Rezultatai parodė, kad jei siekiama, kad sistolinis kraujospūdis neviršytų 120 mm Hg, sumažėja širdies smūgio, širdies sustojimo ir insulto pavojus per trejų metų laikotarpį.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei tik kraujospūdis

Naujosiose gairėse yra ir kitų pokyčių. Visų pirma, jaunesniems ir vyresniems nei 65 metų žmonėms nebeskiriamos skirtingos rekomendacijos. „Taip yra todėl, kad SPRINT metu buvo tiriami visi pacientai, nepriklausomai nuo jų amžiaus, dalyviai nebuvo skirstomi į jokias grupes iki tam tikro amžiaus ir virš jo.“ – sako dr. P. Conlinas.

Šios gairės taip pat iš naujo apibrėžia įvairias hipertenzijos kategorijas. Buvo panaikinta prehipertenzijos kategorija, kuri buvo apibrėžiama kaip sistolinis kraujospūdis nuo 120 iki 139 mm Hg arba diastolinis kraujospūdis (apatinis skaičius) nuo 80 iki 89 mm Hg. Dabar šiuos rodiklius gaunantys žmonės laikomi arba turinčiais paaukštėjusį kraujospūdį (nuo 120 iki 129 sistolinio ir iki 80 diastolinio) arba 1 stadijos hipertenziją (nuo 130 iki 139 mm Hg sistolinio ir nuo 80 iki 89 diastolinio).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

140/90 mm mm Hg rezultatas laikomas 2 stadijos hipertenzija, o visi rezultatai virš 180/120 mm Hg laikomi krizine hipertenzija.

Kraujospūdį pasimatuokite namuose

Naujosiose gairėse teigiama, kad kraujospūdį reikėtų matuotis reguliariai – žmonės raginami naudotis kraujospūdžio matuokliais namuose. Tokį matuoklį galima įsigyti už maždaug 40 – 100 eurų, tačiau kartais dalį jo kainos padengia sveikatos draudimas. Kraujospūdį matuokitės keletą kartų per savaitę ir pastebėję ryškių pokyčių, konsultuokitės su gydytojais. Štai keletas patarimų, kaip išsirinkti kraujospūdžio matuoklį.

Pasirinkimas

  • Rinkitės matuoklį, kuris naudojamas ant viršutinės rankos dalies. Riešiniai ir piršto matuokliai nėra tokie tikslūs.
  • Pasirinkite automatinį matuoklį su pripučiama rankove.
  • Ieškokite matuoklio su tokiu skaitmeniniu ekranu, kuris būtų pakankamai didelis ir lengvai įskaitomas.
  • Galima įsigyti tokių matuoklių, kurie prisijungia prie jūsų telefono, kad visus matavimus turėtumėte programėlėje, kurioje taip pat bus nubraižyta jūsų kraujospūdžio pokyčių kreivė. Kai kurie įrenginiai belaidžiu ryšiu siunčia matavimus tiesiai į jūsų telefoną.

Naudojimas

REKLAMA
  • 30 minučių prieš matavimą venkite gėrimų su kofeinu bei alkoholinių gėrimų.
  • Penkias minutes ramiai pasėdėkite atrėmę nugarą ir nesukryžiavę kojų. Deja, daugelis ilgus metus kraujospūdį matuoja nė nesusimąstę, kaip sėdi, todėl tokiu būdu gali būti, jog išvysite netikslius skaičius kraujospūdžio matavimo aparate.
  • Atremkite ranką taip, kad jūsų alkūnė būtų maždaug širdies lygyje.
  • Rankovę dėkite tiesiai ant odos.
  • Matavimo metu nekalbėkite.
  • Pasimatavę nenusiimkite išsipūtusios rankovės, palaukite minutėlę, o tada pasimatuokite dar kartą. Jei matavimai yra panašūs, išsiveskite jų vidurkį. Jei nepanašūs, pakartokite dar kartą ir išsiveskite vidurkį iš trijų matavimų.
  • Užsirašykite savo kraujospūdžio matavimo rezultatus, taip pat pasižymėkite datą ir laiką.

Ką reikėtų daryti?

REKLAMA

Jei anksčiau jums jau buvo diagnozuotas aukštas kraujospūdis, naujosios gairės jums nieko nekeičia, sako dr. P. Conlinas, kadangi jums bet kuriuo atveju reikės stengtis kraujospūdį mažinti vaistais, mityba, sportu ir svorio metimu. „Tačiau remiantis nauja šių gairių informacija, jūsų gydytojas gali pasiūlyti gydymą nuo aukšto kraujospūdžio, siekiant jį mažinti iki žemesnės ribos.“ – sako jis.

Svarbu tai, kad daugelis vyrų virš 65 metų staiga gaus paaukštėjusio kraujospūdžio ar hipertenzijos diagnozes, kadangi naujoji norma nustatyta 20 vienetų žemiau, nei ankstesnė. Ar tai automatiškai reiškia kraujospūdžio mažinimo vaistų receptą? Nebūtinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reikėtų pasitarti su savo gydytoju visų pirma apie gyvenimo būdo pokyčius, pavyzdžiui, dažnesnį sportą, svorio metimą arba apie Viduržemio jūros dietą.“ – sako dr. P. Conlinas.

Vaistai rekomenduojami kraujospūdžio mažinimui 1 stadijos hipertenzijos atveju, jei jau esate patyrę širdies smūgį ar insultą arba jei jūsų 10 metų širdies smūgio rizika yra didesnė nei 10%.

„Apskritai naujosios gairės gali padėti žmonėms atidžiai stebėti savo kraujospūdį, o tai teikia vilties, kad bus galima išvengti hipertenzijos komplikacijų.“ – sako dr. P. Conlinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų