• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo antrojo pasaulinio karo pabaigos praėjo 70 metų. Jis Europoje pasibaigė 1945 metų gegužės 8 dieną, kai Vokietija pasirašė besąlyginį kapituliacijos aktą. Tačiau sovietai sugalvojo karo pabaigą švęsti gegužės 9-ąją – ji buvo paskelbta nedarbo diena.

Nuo antrojo pasaulinio karo pabaigos praėjo 70 metų. Jis Europoje pasibaigė 1945 metų gegužės 8 dieną, kai Vokietija pasirašė besąlyginį kapituliacijos aktą. Tačiau sovietai sugalvojo karo pabaigą švęsti gegužės 9-ąją – ji buvo paskelbta nedarbo diena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsivertus 1945 metų gegužės 9-osios laikraštį „Tiesa“ matyti rėkiančios pagyros ir padėkos raudonajai armijai, didžiulė sovietų diktatoriaus Josifo Stalino nuotrauka ir „TSRS aukščiausiosios tarybos prezidiumo įsakas“, kuriuo ir buvo paskelbta, kad II pasaulinio karo pabaiga bus minima gegužės 9-ąją.

REKLAMA

„Tarybinės liaudies Didžiojo Tėvynės karo prieš vokiečių fašistinius grobikus pergalingam užbaigimui ir Raudonosios Armijos atsiektoms istorinėms pergalėms, apvainikuotoms visišku hitlerinės Vokietijos, pareiškusios savo besąlyginę kapituliaciją, sutriuškinimu, atžymėti – nustatyti, kad gegužės 9-oji yra visos liaudies triumfo diena – pergalės šventė. Gegužės 9-ją laikyti nedarbo diena“, - rašoma laikraščio „Tiesa“ pirmajame puslapyje.

REKLAMA
REKLAMA

Tame pačiame puslapyje pateiktas ir „TSRS liaudies komisarų tarybos“ pasiūlymas visoms valstybės įstaigoms tą dieną iškelti „Tarybų socialistinių respublikų sąjungos valstybinę vėliavą“.

Sovietų „pergalės“ šventė

1945 metų „Tiesa“ pamiršta labai svarbią tiesą – karą laimėti padėjo sąjungininkai: Didžioji Britanija, Prancūzija, JAV, tačiau padėkos jiems pirmajame laikraščio puslapyje nėra. Nors Vakarų šalys, o ne Raudonoji armija, užėmė didžiąją dalį Vokietijos (tik prieš paskutiniame „Tiesos“ puslapyje minimos „sąjunginės armijos“, padėka „tarybų tautoms“, ir Amatų mokyklos mokytojo J. Alesevičiaus žinutėje yra sakinys: „Raudonoji armija, drauge su anglų ir amerikiečių kariuomenėmis, sunaikino ne tik vokiečių ginklo pajėgas, bet likvidavo ir hitlerinę valstybę").

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas dalykas, sovietai šlovindami raudonosios armijos laimėjimus ir paskelbdami „Pergalės švente“ gegužės 9-ąją – sąmoningai siekia nuvertinti Vakarų šalių pagalbą. Kai visas pasaulis Antrojo pasaulinio karo pabaigą mini gegužės 8-ąją, sovietai pasirenka gegužės 9-ąją – tuo visiems parodydami, koks menkas buvo sąjungininkų, kitų pasaulio tautų indėlis. 

REKLAMA

Priešpaskutiniame „Tiesos“ puslapyje minimos „sąjunginės armijos“, padėka „tarybų tautoms“, tačiau jie taip ir lieka neįvardyti.

Ir štai šis mitas, pradėtas kurti prieš 70 metų, vis dar gajus ir šiomis dienomis – šeštadienį, gegužės 9-ąją, Rusija surengė didžiulį karinį paradą, kuriame pabrėžtinai demonstruoja savo karinę galią, tęsiantis priešpriešai su Vakarų šalimis dėl Ukrainos krizės.

REKLAMA

Rusija, iki šiol sakydama, kad laimėjo Antrąjį pasaulinį karą, ne tik sumenkina Vakarų šalių indėlį, bet visiškai pamiršta kare dalyvavusių Sovietų Sąjungos tautų kareivius. Lietuviai, latviai, estai, baltarusiai, ukrainiečiai, armėnai, gruzinai ir kitų tautų šauktiniai, kurių tūkstančiai žuvo šiame kare – tiesiog ištrinami Rusijos propagandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Didysis tėvynės karas“

Laikraštis „Tiesa“ trimituoja apie laimėtą „Didįjį tėvynės karą“, tačiau visame pasaulyje Antrasis pasaulinis karas vadinimas ir žinomas būtent tokiu pavadinimu, o ne „didžiuoju tėvynės karu“.

Antrasis pasaulinis karas truko nuo 1939 metų rugsėjo 1 dienos iki 1945 metų rugsėjo 2 dienos, kai galiausiai kapituliuoja Japonija. Tačiau sovietmečiu ir dabar Rusijoje tvirtinama, kad karas truko nuo 1941 metų birželio 22 dienos. Šią datą rusai pasirinko dėl labai paprastos priežasties – tai taškas, kada sovietai pradėjo kariauti prieš Vokietiją, be to, karo pradžios datą pasirinkus 1941 metų birželio 22 nutylimas sovietų bendradarbavimas su Vokietija, Baltijos šalių okupacija.

REKLAMA

Iš tikrųjų sovietai su Vokietija bendradarbiavo dar daug metų iki šios datos. O 1939 metais rugpjūčio 23 dieną sovietai su Vokietija pasirašė Molotovo-Ribentropo paktą, kuriuo sudarė nepuolimo sutartį ir slaptais protokolais susitarė pasidalinti žemes Rytų Europoje. Baltijos šalis sovietai okupavo 1940 metų birželį, tačiau rusams visa tai nėra Antrasis pasaulinis karas.

Taigi, Antrajam pasauliniam karui pasibaigus Lietuva liko okupuota sovietų, o Josifo Stalino įsakymu į koncentracijos stovyklas Sibire išvežta daugiau nei 280 tūkstančių Lietuvos piliečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų