REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Šalčininkus oficialiai valdo Jėzus (nuotr. S. Vilimaitės/Balsas.lt)

Nuo 2009 metų Šalčininkų ir Vilniaus rajonų savivaldybės paskelbė, kad jų tiesioginis vadovas bus Jėzus Kristus. Ir ne tik šiaip paskelbė, tačiau oficialiai priėmė Kristaus Karaliaus intronizacijos – valdžios perdavimo dievui – aktą. Su šiuo aktu savivaldybės taryba ir merai tapo pavaldūs Jėzui.

12

Nuo 2009 metų Šalčininkų ir Vilniaus rajonų savivaldybės paskelbė, kad jų tiesioginis vadovas bus Jėzus Kristus. Ir ne tik šiaip paskelbė, tačiau oficialiai priėmė Kristaus Karaliaus intronizacijos – valdžios perdavimo dievui – aktą. Su šiuo aktu savivaldybės taryba ir merai tapo pavaldūs Jėzui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič dar 2010 metų pradžioje entuziaztingai kalbėjo: „Kristaus Karaliaus intronizacija – jo iškilmingas paskelbimas valdovu ir globėju. Toks aktas liudija, kad ne tik atskiri žmonės, bet ir visuomenė pripažįsta Kristaus teisę karaliauti, savo įstatymus grindžia Kristaus mokymu. Kai žmonija tiek privačiame, tiek viešajame gyvenime pripažins, kad Kristus yra Karalius, visuomenė pagaliau gaus nepaprastų malonių – tikrą laisvę, tvarkingą discipliną, taiką ir santarvę“.

REKLAMA

Tačiau šiais metais aplankius Šalčininkų merą matyti, kad Zdzislavo Palevičio entuziazmas išblėsęs, o ir kalbėti apie Jėzaus Kristaus valdžią merą teko įkalbinėti. Paklaustas, ar naujai susirinkusi tarybą paliko valdžią dievui, Šalčininkų meras patikino, kad intronizacijos aktas ir toliau galios.

,,Noriu pabrėžti, kad šis sprendimas buvo priimtas vienbalsiai. Ir niekas negalvoja ir nėra jokių siūlymų, kad šitą labai reikalingą, vertingą ir būtiną sprendimą reiktų atšaukti. Jis galios", tvirtino Z. Palevič.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Lietuvos Respublikos Konstitucijos 43 straipnis sako, kad ,,Lietuvoje nėra valstybinės religijos", o tai reiškia, kad šis aktas yra antikonstitucinis, tačiau Šalčininkų meras tvirtina, kad ,,buvo ir tokių, kuriems šis sprendimas nepatiko, kreipėsi į prokuratūrą. Turime prokuratūros nutartį, kad viskas teisiškai tvarkoj''.

Didžioji dauguma gatvėje kalbintų šalčininkiečių tik kraipė galvas ir tikino, kad nieko nežino apie tokį priimtą nutarimą. Kiti žmonės kalbėjo, jog dievas turi būti galvoje ir širdyje, o ne savivaldybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena senjorė sakė, kad jos nuomone, kai valdžia perduota Jėzui Kristui, ji jaučianti pasikeitimus.

,,Aš gyvenu netoli Eišiškių, tai dabar specialiai atvažiuoja ten autobusas, kad galėčiau čia atvažiuoti. Juk ne visi turi auotomobilius, kad galėtų atvykti į bažnyčią", Jėzaus darbu savivaldybėje džiaugėsi senjorė.

Įtakos sprendimams nedaro

Vilniaus rajono tarybos narys Audrius Skaistys pasakoja, kad Jėzaus Kristaus paskelbimas vadovu įtakos tarybos darbui neturi.

„Kiek posėdžių dalyvavau – tai nesijautė, gal tik vienu klausimu bandė, kai norėjo įtraukti į mokyklos nuostatus tokią nuostatą, kad ten bus religinė pakraipa. Tačiau ta mokykla pasaulietinė, savivaldybės įsteigta, o ne privati, todėl po ilgesnių diskusijų buvo išbraukta nuostata dėl religinio mokymo sustiprinimo. Tai per visą 3,5 metų kadenciją tai buvo vienintelis klausimas susijęs su religija", tikino Vilniaus rajono tarybos narys.

REKLAMA

Taip pat , anot A. Skaisčio, pats nutarimas yra daugiau moralinis įsipareigojimas.

,,Kai skaitoma priesaika galima pasirinkti iš dviejų variantų – su žodžiais „tepadeda man dievas“ arba be jų. Praeitą penktadienį, kai prisiekė visa Vilniaus rajono taryba, – visi tarybos nariai ir merė prisiekė su šiais žodžiais. Tiesa, vienas narys, teologijos mokslų daktaras, priesaiką sakė be šių žodžių", sako A. Skaistys.

Paklaustas, ar reiktų valdžios perdavimo Jėzui aktą atšaukti, Vilniaus rajono tarybos narys sako, kad gali būti visaip.

REKLAMA

,,Šis sprendimas nesukelia jokių materailinių padarinių, – gali būti atšauktas, gali būti ir neatšauktas, nes jis nedaro įtakos kitiems sprendimams. Aišku, jis iškrenta iš konteksto visų įgaliojimų savivaldybės tarybos, kuriais klausimais ji priima sprendimus, virš suteiktų įstatymų įgaliojimų tas sprendimas", aiškina A. Skaistys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų