gira

Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „gira“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „gira“.

Klaipėdoje bus keičiamas Liudo Giros gatvės pavadinimas, šalinama lenta Antanui Venclovai

Klaipėdoje bus keičiamas Liudo Giros gatvės pavadinimas, su namo savininkais bus tariamasi dėl atminimo lentos su bareljefu Antanui Venclovai pašalinimo.  Iki gruodžio 14 dienos šiuos darbus atlikti įpareigojo tokį sprendimą priėmęs Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC), vadovaudamasis įstatymo, draudžiančio viešose erdvėse propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas, nuostatomis.
Aktualijos 2023-10-07
REKLAMA
Alaus paroda PUTOJA, 2022 m. nuotr. L. Masio.  Alaus paroda PUTOJA, 2022 m. nuotr. L. Masio.

Aludarystės meistriškumo paroda „Putoja“. Ar alus gali nustebinti?

Jeigu paklaustum praeivio gatvėje, koks yra tradicinis lietuviškų vaišių stalo gėrimas, turbūt dažnas drąsiai atsakytų – alus. Tiesa, turim ir kitus tradicinius gėrimus, - girą ir midų, bet šį kartą ne apie juos. Lietuvoje jau daugelį šimtmečių gaminamas alus, anksčiau net mažiausias kaimelis turėdavo savo kaimo aludarį, deja, nykstant kaimams, alaus gamyba persikėlė į dideles ir, gerokai rečiau į mažąsias daryklas, dažnai vadinamomis craft alaus daryklomis.
2023-09-06

Receptas. Valstietiška duonos giros kriuštienė

INGREDIENTAI: 120 gramų agurkų 180 gramų bulvių (virtos) 15 gramų cukraus (rudasis) 0.5 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų 40 gramų krapų (smulkinti) 100 gramų ridikėlių 30 gramų garstyčių 120 gramų svogūnų (laiškai) 160 gramų vištos filė (virta) 3 vienetai kiaušinių (virti) 800 mililitrų giros (baltos kriuštinės (plikytos) giros žr. gaspadinėje) 18 gramų druskos 100 gramų grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: 4 porcijos.
2022-03-02

Receptas. Giros kisielius

INGREDIENTAI: šiek tiek cinamono šiek tiek cukraus šiek tiek gvazdikėlių 2 valgomieji šaukštai krakmolo šiek tiek vanilės 0.5 stiklinės pieno 3 stiklinės giros PARUOŠIMO BŪDAS: Dalis giros pavirinama su prieskoniais ir iškošiama. Į ją supilamas kitoje giros dalyje išleistas krakmolas, užvirinama. Atvėsintas kisielius tiekiamas su saldintu pienu ar grietinėle.
2022-03-01

Receptas. Išrūgų gira su karamele

INGREDIENTAI: 100 gramų cukraus (degintas) 300 gramų medaus 100 gramų giros (raugas) 10 litrų išrugų PARUOŠIMO BŪDAS: Išrūgas iškošti per marlę, supilti į ją degintą cukrų, pakaitinti beveik iki virimo ir toje temperatūroje kaitinti gerą pusvalandį. Atvėsinti iki 30°С ir dar kartą iškošti. Tada į išrūgas sudėti medų, giros raugą, išmaišyti ir palikti kambario temperatūroje parai, kol įrūgs. Girą supilstyti į butelius ir laikyti užkimštą vėsioje 6-8 °С vietoje.
2022-02-28

Receptas. Pomidorų gira

INGREDIENTAI: 500 gramų medaus 600 gramų pomidorų pastos 5 litrai vandens (šaltinio) 50 gramų giros (raugas) Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val. PARUOŠIMO BŪDAS: Pomidorus sumalti, dėti į verdantį vandenį ir virti 5 – 7 minutes. Perkošti per marlę, atvėsinti.
2022-02-25

Receptas. Baravykų gira

INGREDIENTAI: 50 gramų medaus 50 gramų baravykų (džiovinti) 5 litrai vandens (šaltinio) 50 gramų giros (raugas) PARUOŠIMO BŪDAS: Džiovintus baravykus smulkiai sulaužyti užpilti šaltu šaltinio vandeniu, virti 30 – 50 minučių, palikti, kad atauštų (2 – 3 valandoms), perkošti, dėti giros raugą ir medų. Palikti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Paskui girą supilstyti į butelius, užkimšti ir 3 dienoms išnešti į šaltą vietą.
2022-02-14

Receptas. Šalta sriuba su jautiena

INGREDIENTAI: 300 gramų agurkų 25 gramai cukraus 10 gramų garstyčių 150 gramų svogūnų (žalieji laiškai) 400 gramų jautienos (filė) 3 vienetai kiaušinių 1.5 litro giros šiek tiek druskos 200 gramų grietinės 25 gramai žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Atvėsintą išvirtą mėsą ir nuluptus agurkus supjaustyti šiaudeliais. Svogūnėlius susmulkinti ir ištrinti druska, kad išsiskirtų sultys. Virtus kiaušinius smulkiai supjaustyti.
2022-02-10

Receptas. Kadagių gira

INGREDIENTAI: 30 gramų apynių 200 gramų medaus 10 litrų vandens (šaltinio) 100 gramų giros (raugas) 30 gramų kadagio uogų PARUOŠIMO BŪDAS: Kadagių uogas ir apynius sudėti į vandenį. Virti 10 min., po to atvėsinti iki 30°C, medų, raugą, išmaišyti ir palikti kambario temperatūroje parai, kol įrūgs. Girą supilstyti į butelius ir laikyti užkimštą vėsioje 6-8 °С vietoje.
2022-02-06

Receptas. Srėbalas

INGREDIENTAI: šiek tiek juodos duonos šiek tiek giros šiek tiek druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Srėbalas – tai ko gero lengviausiai gaminama senovinė lietuviško kulinarinio paveldo sriuba: į tumlią (kai gira sutirštėja kaip kisielius) ir rūgštoką beržų arba klevų sulos girą dedami pakepintos arba padžiovintos juodos naminės ruginės duonos kubeliai, pagardinama druska. Karštą dieną galima įdėti ledukų.
2022-02-06
REKLAMA
REKLAMA
Į viršų